SANCEFIX 100 mg/5 ml oral sus.haz.için kuru toz 50 ml Uyarılar

Sandoz Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Sancefix uyarılar, Sancefix zararları, Sancefix önlemler, Sancefix riskler, Sancefix yan etkisi, Sancefix alerji, Sancefix alkol, Sancefix hamileler, Sancefix emzirme, Sancefix araç kullanımı, Sancefix fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Başka ilaçlara aşırı duyarlı oldukları bilinen hastalarda SANCEFİX dikkatli kullanılmalıdır. Özellikle penisilinlerle sefalosporinler arasında kısmi çapraz-al eıj eni site olduğubilindiğinden, penisiline alerjisi olan hastalarda sefalosporin kullanırken dikkatli olmalıdır.Her iki gruba giren ilaçlara bağlı olarak alerjik ve anafılaktik reaksiyonlar bildirilmiştir.SANCEFİX kullanımı sırasında alerjik bir reaksiyon görülürse, ilacın alımına son verilmeli veuygun tedaviye başlanmalıdır.

Ağır böbrek yetmezliği hastalarında (Kreatin klirensi <10 ml/dak/1.73 m ) SANCEFIX dikkatli kullanılmalıdır (Böbrek yetmezliğinde doz bölümüne bakınız).

Ciddi kütanöz advers reaksiyonlar

Toksik epidermal nekroliz ve Stevens-Johnson sendromu gibi ciddi kütanöz advers etkiler sefıksim kullanan bazı hastalarda bildirilmiştir. Ciddi kütanöz advers reaksiyonlar olduğundasefıksim kesilmeli ve uygun tedavi ve/veya önlemler uygulanmalıdır.

SANCEFİX’in uzun süreli kullanımı duyarlı olmayan mikroorganizmaların gelişmesine yol açabilir. Diğer geniş spektrumlu oral antibiyotiklerde olduğu gibi, kullanım sırasındakolondaki normal bakteri florası değişerek Clostridium gelişimi görülebilir. Araştırmalaragöre, antibiyotik kulammına bağlı olarak görülebilen psödomembranöz kolite, Clostridiumdiffıcile’ye bağlı toksinler yol açmaktadır. Kullanımı sırasında ağır diyare hali görülürse ilacınalımına son verilmelidir.

Psödomembranöz kolit tedavisi; sigmoidoskopi, uygun bakteriyolojik çalışmalar, sıvı elektrolit ve protein süplementasyonunu içermelidir. Eğer kolit tablosunda ilacı kestiktensonra düzelme olmazsa ya da semptomlar şiddetli ise oral vankomisin C. diffıcile tarafındanoluşturulan antibiyotik bağımlı psödomembranöz kolitte seçilecek ilaçtır. Diğer kolitnedenleri ekarte edilmelidir.

Hazırlanmış her bir ölçekte 2,5 mg sodyum benzoat içerir, parenteral ya da topikal olarak uygulanmadığından herhangi bir uyarı gerektirmez.

Her bir ölçekte 2,5 g sakkaroz içerir. Nadir kalıtımsal früktoz intoleransı, glukoz-galaktoz malabsorpsiyon veya sükraz-izomaltaz yetmezliği problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Sefıksimin araç ve makine kullanımı üzerine doğrudan bir advers etkisi olduğunu düşündürecek bir bilgi yoktur. Bununla birlikte, altta yatan hastalık ya da sefıksimin bazı yanetkileri (Örn. gastro-intestinal rahatsızlık) araç ve makine kullanımını etkileyebilir.