ROZITROL 40 mg 28 film tablet Dozu

Tripharma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Rozitrol dozu, Rozitrol dozaj, Rozitrol doz aşımı, Rozitrol uygulama, Rozitrol kullanım şekli, Rozitrol kullanımı, Rozitrol kullanım süresi, Rozitrol açmı tokmu, Rozitrol nedir, Rozitrol ne için kullanılır, Rozitrol nasıl kullanılır, Rozitrol faydaları, Rozitrol etkileri, Rozitrol günde kaç kez, Rozitrol sabah mı akşam mı, Rozitrol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

ROZİTROL ile tedaviye başlamadan önce hastaya, tedavi süresince de devam etmesi gereken standart kolesterol düşürücü diyet uygulanmalıdır. ROZİTROL dozu, mevcut kılavuzlar esas alınarak, tedavinin amacına ve hastanın yanıtına göre ayarlanmalıdır.

Rosuvastatin’in tavsiye edilen başlangıç dozu statine yeni başlayan hastalarda oral olarak, günde tek doz 5 mg’dır. Başka bir HMG-CoA redüktaz inhibitöründen ROZİTROL tedavisine geçilen hastalarda tavsiye edilen başlangıç dozu oral olarak günde tek doz 5 veya 10 mg’dır.

Gerekirse 4 hafta sonra doz bir sonraki doz seviyesine ayarlanabilir. 20 mg’lık dozun üstündeki dozlarda uzman (kardiyolog veya endokrinolog) kontrolü gereklidir. Daha düşük dozlara kıyasla 40 mg doz ile advers etkilerin bildirilme sıklığında artış nedeniyle, dozun, maksimum doz olan 40 mg’a final titrasyonu, sadece 20 mg ile yanıt alınamayan, kardiyovasküler hastalık riski yüksek olan ağır hiperkolesterolemili hastalarda (özellikle homozigot ailesel hiperlipidemili ve ailesel kombine hiperkolesterolemili hastalar) düşünülmelidir. Bu hastalar düzenli olarak izlenmelidir. 40 mg dozun, uzman gözetiminde kullanılmaya başlanması önerilmektedir.

Uygulama şekli:

ROZİTROL, günün herhangi bir saatinde, yemekle birlikte veya ayrı olarak alınabilir.

5 mg’lık doz, 10 mg çentikli tabletin bölünmesiyle alınabilir.

ROZİTROL, günün herhangi bir saatinde, aç veya tok kamına alınabilir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Hafif ve orta derecede böbrek yetmezliği olanlarda doz ayarlamasına gerek yoktur.

Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda ROZİTROL’ün tüm dozları kontrendikedir. Orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda (kreatinin klerensi<60 ml/dak) başlangıç dozu olarak 5 mg önerilir. 40 mg doz, orta derecede böbrek yetmezliği olan hastalarda kontrendikedir. Ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda, ROZİTROL’ün tüm dozlan kontrendikedir.

Karaciğer yetmezliği:

Child-Pugh puanı 7 ve altındaki hastalarda rosuvastatin’in sistemik yararlanımında bir artış olmamıştır. Ancak Child-Pugh puanı 8 ve 9 olanlarda sistemik yararlanım arttığı gözlenmiştir.
Bu hastaların böbrek fonksiyonları değerlendirilmelidir. Child-Pugh puanı 9 ve daha fazla olan hastalarla ilgili deneyim yoktur. ROZİTROL, aktif karaciğer hastalığı olanlarda kontrendikedir.

Pediyatrik popülasyon:

ROZİTROL’ün çocuklar üzerindeki etkinliği ve güvenliliği belirlenmemiştir.

Deneyimler, homozigot ailesel hiperkolesterolemili az sayıda çocuk (8 yaş ve üzeri) üzerinde yapılan çalışmalarla sınırlıdır. Bu nedenle çocuklarda kullanımı önerilmez.

Geriyatrik popülasyon:

70 yaşından büyük hastalarda 5 mg rosuvastatin başlangıç dozu olarak önerilir.

Yaşa göre başka bir doz ayarlamasına gerek yoktur.

Irk:

Asya kökenli (Japon, Çinli, Filipinli, Vietnamlı ve Koreli) hastalarda sistemik yararlanım arttığı gözlenmiştir. Asya kökenli hastalarda başlangıç dozu olarak 5 mg önerilir. 40 mg doz, Asya kökenli hastalarda kontrendikedir.

Miyopatiye yatkınlığı olan hastalar:

Doz aşımı ve tedavisi

Doz aşımının spesifik bir tedavisi yoktur. Doz aşımı durumunda semptomatik tedavi uygulanmalı, gerekli destekleyici önlemler alınmalıdır.

Karaciğer fonksiyon testleri ve CK düzeyleri izlenmelidir. Hemodiyaliz etkili değildir.