PROTECH 40 mg 28 ENT.KAPLI tablet Etkileşimi

Drogsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Protech etkileşimi, Protech etken madde, Protech yardımcı maddeler, Protech alkol, Protech etkileşim, Protech kullananlar, Protech dozu, Protech kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Pantoprazolün diğer ilaçların emilimi üzerindeki etkisi:

Şiddetli ve uzun süren gastrik asit sekresyonu inhibisyonu nedeniyle PROTECH, biyoyararlanımı pH’a bağlı (ketokonazol, itrakonazol, posakonazol gibi bazıantifungaller ve erlotinib gibi diğer bazı ilaçlar) ilaçların emilimini azaltabilir.

HIV ilaçları (atazanavir):

Atazanavir ve emilimi pH bağımlı diğer HIV ilaçlarının proton pompası inhibitörleri ile uygulanması, HIV ilaçlarının biyoyararlanımını önemli derecede azaltarak builaçların etkililiğini azaltabilir. Bu nedenle pantoprazol dahil proton pompasıinhibitörlerinin atazanavir ile birlikte uygulanması tavsiye edilmemektedir (bkz.Bölüm 4.4).

Kumarin antikoagülanları (fenprokumon ve varfarin)

Fenprokumon veya varfarin ile birlikte kullanıldığında, klinik farmakokinetik çalışmalarda bir etkileşim gözlenmemiş olmasına rağmen, pazarlama sonrası dönemdeUluslararası Normalizasyon Oranı (UNO) değerlerinde değişiklikle ilgili birkaç vakarapor edilmiştir. Bu nedenle, kumarin antikoagülanları (örn. fenprokumon veyavarfarin) ile tedavi edilen hastalarda, pantoprazol tedavisi başlandıktan vesonlandırıldıktan sonra veya pantoprazolün düzensiz kullanımı sırasında protrombinzamanı/UNO değerlerinin izlenmesi önerilmektedir.

Diğer etkileşim çalışmaları:

Pantoprazol sitokrom P450 enzim sistemi aracılığı ile büyük ölçüde karaciğerde metabolize olur. Ana metabolik yolak CYP2C19 ile demetilasyondur ve diğermetabolik yolaklar CYP3A4 ile oksidayonu içerir. Aynı enzim sistemiyle metabolizeolan karbamazepin, diazepam, glibenklamid, nifedipin ve levonorgestrel ve etinilöstradiol içeren bir oral kontraseptif ile yapılan etkileşim çalışmaları, klinik açıdanönemli olan etkileşimlere işaret etmemektedir.

Bir dizi etkileşim çalışması, pantoprazolün CYP1A2 (kafein, teofilin gibi), CYP2C9 (piroksikam, diklofenak, naproksen gibi), CYP2D6 (metoprolol gibi), CYP2E1 (etanolgibi) ile metabolize olan aktif maddelerin metabolizmasını veya digoksinin p-glikoprotein ile ilişkili emilimini etkilemediğini göstermiştir.

Antasitlerle birlikte verildiğinde etkileşim görülmemiştir.

Ayrıca klaritromisin, metronidazol, amoksisilin gibi antibiyotiklerin pantoprazol ile eş zamanlı uygulanmasına dair etkileşim çalışmaları da yapılmıştır. Klinik açıdan önemlietkileşimler gözlenmemiştir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Özel popülasyonlara ilişkin herhangi bir etkileşim çalışması yapılmamıştır.