PROTECH 20 mg 14 enterik kaplı tablet Etkileşimi

Drogsan Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Protech etkileşimi, Protech etken madde, Protech yardımcı maddeler, Protech alkol, Protech etkileşim, Protech kullananlar, Protech dozu, Protech kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

PROTECH biyoyararlanımı pH’ya bağlı olan ilaçların emilimini azaltabilir ya da artırabilir (örneğin; ketokonazol)

Sağlıklı gönüllülerde omeprazol ve lansoprazol ile yapılan çalışmalarda bu ilaçların atazanavirin biyoyararlanımını anlamlı derecede azalttığı gösterilmiştir. Atazanavirin emilimi pH bağımlı olduğu için bir proton pompası inhibitörü olan pantoprazol de atazanavir ile eş zamanlı uygulanmamalıdır.

Pantoprazol karaciğerde sitokrom P450 enzim sistemi ile metabolize olmaktadır. Aynı enzim sistemiyle metabolize olan ilaçlarla etkileşimi düşünülebilir ancak karbamazepin, kafein, diazepam, diklofenak, digoksin, etanol, glibenklamid, metoprolol, naproksen, nifedipin, fenitoin, piroksikam, teofilin ve bazı oral kontraseptifler gibi sitokrom P450 sistemi ile metabolize olan ilaçlar ile klinik olarak anlamlı bir etkileşim görülmemiştir.

Ayrıca yapılan klinik farmakokinetik çalışmalarda pantoprazol, fenprokumon veya varfarin ile birlikte uygulandığında etkileşim gözlenmememiştir. Ancak kumarin antikoagülan tedavisi alan hastalarda pantoprazol tedavisine başlarken, tedaviyi sonlandırırken ve tedavi esnasında düzenli olarak protrombin zamanı / INR değerlerinin izlenmesi tavsiye edilmektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Özel popülasyonlara ait hiçbir etkileşim çalışması yapılmamıştır.
Pediyatrik popülasyon: