PROMID 250 mg 40 draje Farmakolojik Özellikleri

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.   FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grubu : Antitüberküloz ATC kodu    : J04AD01

Protionamid, etionamid’den daha iyi tolere edilen bir izonikotinik asit tionamididir. Mikobakterilerde dehidrogenazlar gibi bazi enzimleri inhibe ederek tüberkülostatik aktivite gösterir.

Sadece Mycobacterium tuberculosis, Mycobacterium bovis, Mycobacterium kansasii ve Mycobacterium leprae gibi mikobakterilere karşı etkindir.

Tek başına kullanıldığında hızla direnç geliştiği için tüberküloz ve lepra tedavisinde diğer ilaçlarla beraber kullanılmalıdır. Tüberküloz tedavisinde primer ajanlara (izoniyazid, rifampisin, pirazinamid, etambutol ve streptomisin) direnç geliştiğinde kullanılan sekonder bir tüberküloz ajanıdır.

Direnç mekanizması:

Etionamid direnç mekanizması ve yapısal olarak hemen hemen benzer molekül olan protionamid direnç mekanizmasının aynı olduğu varsayılmaktadır. Etionamide karşı direnç, etionamid ve/veya yağ asidi sentetaz ITnin enoil-akril taşıyıcı protein redüktaz komponentine (InhA) aktif enzim kodları mikobakteriyum genom mutasyonu vasıtasıyla moleküler düzeyde oluşur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

 Genel özellikler

Emilim:

Protionamid oral olarak alındığında gastrointestinal bölgeden hızla ve tamamına yakını absorblamr ve 1-2 saat sonra plazma pik seviyelerine ulaşır.

Dağılım:

Vücut sıvılarına (beyin omurilik sıvısı da dahil) ve dokulara büyük oranda geçer. Yağda çözünürlüğü fazla olduğu için dağılım hacmi etionamidden fazladır.

Biyotransformasvon:

Protionamid karaciğerde aktif sülfoksitlerine ve diğer inaktif metabolitlerine dönüşür.

Atılım:

Alınan dozun %V inden daha azı idrarda değişmemiş halde bulunur. Daha çok metabolitleri halinde idrarla atılır.

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Protionamid, teratojenik etkilidir. Karsinojenik ve mutajenik etkileri bulunmamaktadır.