PRITOR 80 mg 28 tablet Uyarılar

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pritor uyarılar, Pritor zararları, Pritor önlemler, Pritor riskler, Pritor yan etkisi, Pritor alerji, Pritor alkol, Pritor hamileler, Pritor emzirme, Pritor araç kullanımı, Pritor fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Renovasküler hipertansiyon: Bilateral renal arter stenozlu veya tek işlevsel böbrekteki arterde stenozu olan hastalar renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen tıbbi ürünlerle tedavi edildiğinde şiddetli hipertansiyon ve böbrek yetmezliği riskinde artış olur.

Renal yetmezlik ve böbrek transplantı: Pritor böbrek fonksiyonu bozulmuş hastalarda kullanıldığında potasyum ve kreatinin serum düzeylerinin periyodik gözlemi önerilmektedir. Yeni böbrek transplantı geçirmiş hastalara Pritor uygulaması ile ilgili deneyim bulunmamaktadır.

İntravasküler hacim tükenmesi: Etkin diüretik tedavi, diyetteki tuzun kısıtlanması, diyare veya kusma sonucu hacim ve/veya sodyum tükenmesi olan hastalarda özellikle ilk dozdan sonra semptomatik hipotansiyon görülebilir. Bu gibi durumlar Pritor uygulanmadan önce düzeltilmelidir. Hacim ve/veya sodyum tükenmesi Pritor uygulamasından önce düzeltilmelidir.

Renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin stimülasyonu ile birlikte diğer durumlar: Vasküler tonusü ve böbrek fonksiyonu başlıca renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi aktivitesine (ör: şiddetli konjestif kalp yetmezliği veya, renal arter stenozu içeren böbrek hastalığı olan hastalar) dayanan hastalarda bu sistemi etkileyen diğer tıbbi ürünlerle tedavi, akut hipotansiyon, hiperazotemi, oliguri veya nadiren akut renal yetmezlik ile birlikte görülür. Primer aldosteronizm: Primer aldosteronizm olan hastalar genellikle renin-anjiyotensin-aldosteron sisteminin inhibisyonu üzerinden etki eden antihipertansif tıbbi ürünlerine cevap vermez. Bu nedenle telmisartan kullanımı önerilmez.

Aortik ve mitral kapak stenoz, obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopati: Diğer vazodilatörlerde olduğu gibi, aortik veya mitral stenozu veya obstrüktif hipertrofik kardiyomiyopatisi olan hastalarda özel dikkat gerekmektedir. Hiperkalemi: Renin-anjiyotensin-aldosteron sistemini etkileyen diğer tıbbi ürünlerle tedavi sırasında, özellikle de renal yetmezlik ve/veya kalp yetmezliği varlığında hiperkalemi oluşabilir. Bu etki telmisartan ile bildirilmemiş olmasına karşın risk altındaki hastaların serum potasyum düzeylerinin uygun takibi önerilir. Renin-anjiyotensin sistemini etkileyen diğer tıbbi ürünlerin kullanımı ile elde edilen deneyime dayanarak potasyum tutucu diüretik, potasyum takviyesi, tuz yerine kullanılan potasyum içeren bileşikler veya potasyum düzeyini artıran diğer tıbbi ürünlerin (heparin, vb) birlikte kullanımı serum potasyum düzeyinde artışa neden olabilir ve bu nedenle Pritor ile beraber kullanımlarında dikkatli olunmalıdır.

Hepatik yetmezlik: Telmisartan büyük oranda safra ile atılır. Biliyer obstrüktif bozuklukları veya şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda azalan klirens beklenebilir. Bu nedenle, telmisartan bu hastalara verilmemelidir (Bkz. Kontrendikasyonları). Telmisartan hafif veya orta şiddette hepatik yetmezliği olan hastalarda çok dikkatle kullanılmalıdır.

Aktif gastrik veya duodenal ülser veya gastrointestinal patoloji: Gastrointestinal yan etkiler görünüşte plaseboya oranla daha sık oluşmaktadır. Gastrointestinal kanama klinik çalışmalarda çok nadiren bildirilmiştir ve başlıca başlangıçta gastrointestinal hastalığı olan hastalarda görülmüştür. Bu nedenle bu grup hastalara telmisartan uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Sorbitol: Önerilen günlük doz olan 40mg Pritor tablet 169mg sorbitol içerir. Bu nedenle Pritor kalıtsal fruktoz intoleransı olan hastalar için uygun değildir. Diğer: Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ile gözlendiği gibi, telmisartan ve diğer anjiyotensin antagonistleri siyah olmayan ırka göre siyah ırkta olasılıkla, siyah hipertansif popülasyonda düşük renin durumunun  prevalansı daha yüksek olduğu için kan basıncını düşürmede daha az etkilidir. Herhangi antihipertansif ajanda olduğu gibi, iskemik kardiyopatisi veya iskemik kardiyovasküler hastalığı olan hastalarda kan basıncının a