PRIMPERAN IM/IV 10 mg/2 ml 6 ampül Uyarılar

Biofarma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Primperan uyarılar, Primperan zararları, Primperan önlemler, Primperan riskler, Primperan yan etkisi, Primperan alerji, Primperan alkol, Primperan hamileler, Primperan emzirme, Primperan araç kullanımı, Primperan fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tüm enjeksiyonluk preparatlarda olduğu gibi, ilacın uygulanmasından sonra ortaya çıkabilecek nadir anaflaktik reaksiyonlar için, kolaylıkla uygulanabilecek, uygun tıbbigözetim ve tedavi her zaman hazır bulundurulmalıdır.

18 yaş altında oral kullanımı önerilmez. 1 yaş üzeri 18 yaş altında cerrahi sonrasındaki bulantı ve kusmanın tedavisinde parenteral olarak kullanılır.

Özellikle gençlerde ve yüksek doz metoklopramid kullanılan durumlarda ekstrapiramidal reaksiyonlar görülebilir. Bu tür belirtiler ortaya çıkarsa tedavi durdurulmalı, ciddi durumlardaise antikolineıjik, antiparkinson ya da antikolineıjik etkileri olan antihistaminiklerle bubelirtiler kontrol altına alınmalıdır. Etkileşimin söz konusu olduğu ilaçlarla birliktekullanılması gerekiyorsa, bu ilaçlar metoklopramid alındıktan birkaç saat sonrakullanılmalıdır.

ne bakınız).

Şiddetli depresyon durumunda, Parkinson hastalığı olanlarda, hipertansiyonu olanlarda, feokromositoması olanlarda, meme kanseri olanlarda, çocuklarda ve yaşlılarda dikkatlikullanılmalıdır.

Diyabet hastalarında, araba kullanan ya da dikkat isteyen işleri yapanlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Hipertansiyonu olan hastalarda PRİMPERAN dikkatli kullanılmalıdır. Çünkü ilacın bazı hastalarda katekolaminlerin sirkülasyonunu arttırdığı konusunda bulgular mevcuttur. Krizhikayesi olan hastalarda metoklopramid, krizlerin sıklığını ve ciddiyetini arttırabilir.Metoklopramid ekstrapiramidal reaksiyonlara neden olabilecek ilaçlar (örneğin, fenotiyazinlerve butirofenonlar) kullananlarda, bu reaksiyonların sıklığını ve şiddetini artırabileceğinden(özellikle çocuklarda ve genç yetişkinlerde) dikkatli kullanılmalıdır.

Nöroleptik ilaçlar ve metoklopramidin beraber kullanımında ve aynı zamanda tek başına metoklopramid kullanıldığında da nöroleptik malign sendrom rapor edilmiştir (bkz. 4.8).

Epileptik hastalarda ve diğer santral etkili ilaçlar kullanan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Metoklopramid diğer SSRI içeren serotoneıjik ilaçlarla kombine olarak kullanılırken özel dikkat sarfedilmedir (bkz. 4.5).

Metoklopramid serebral iritasyon ve gebelik gibi altta yatan durumların semptomlarını maskeleyebilir.

Metoklopramid porfiri veya atopi (astım dahil) hikayesi olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Metoklopramid gastrointestinal hareketi stimüle edebildiğinden dolayı, ilaç teorik olarak ameliyat dikiş çizgisinde basıncın artmasına yol açarak gastrointestinal anastomoz veyatıkanmaya neden olabilir.

Metoklopramid plasental bariyerden fetusa geçer. Hamilelikte kullanım ile ilgili yeterli ve uygun çalışmalar bulunmadığından; yarar/zarar ilişkisi ve fetusta oluşabilecek zarar gözönünde bulundurularak, doktor kontrolü altında kullanılmalıdır. Metoklopramid sütegeçebilir. Bu nedenle emziren annelerde kullanılmamalıdır.

Bu tıbbi ürün her 2 ml dozunda 1 mmol (23 mg)’den az sodyum ihtiva eder; miktarından dolayı herhangi bir yan etki gözlenmez.

PRİMPERAN yardımcı madde olarak sodyum metabisülfit içerdiğinden nadir olarak şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronkospazma neden olabilir.

Uzun süreli veya yüksek dozlarda metoklopramid kullanımı, istem dışı ve tekrarlayan hareketlerle kendini gösteren tardif diskineziye neden olabilir. Tedavinin 3 ayı aşmamasıönerilmektedir. Tardif diskinezinin bilinen bir tedavisi olmasa da nadiren geri dönüşümlüdür.Bununla birlikte metoklopramid tedavisi durdurulduktan sonra, bazı hastalarda semptomlarazalabilir ya da ortadan kalkabilir. En büyük risk, uzun süreli tedavi gören yaşlı ye özelliklekadın hastalar içindir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

PRİMPERAN’m uyuklama, diskinezi, distoni, görsel rahatsızlık gibi araç ve makine kullanımını etkileyen yan etkileri bulunduğu için, araç ve makine kullanan kişiler bu konudauyarılmalıdır.