PRIMOLUT-N 5 mg 30 tablet {Schering} Dozu

Schering Plough Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Primolut dozu, Primolut dozaj, Primolut doz aşımı, Primolut uygulama, Primolut kullanım şekli, Primolut kullanımı, Primolut kullanım süresi, Primolut açmı tokmu, Primolut nedir, Primolut ne için kullanılır, Primolut nasıl kullanılır, Primolut faydaları, Primolut etkileri, Primolut günde kaç kez, Primolut sabah mı akşam mı, Primolut fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji / uygulama sıklığı ve süresi

Disfonksiyonel kanamalar

10 gün süre ile günde 3 defa 1 tablet PRIMOLUT-N alınır. Organik lezyonlara bağlı olmayan kanama olgularının çoğunda bu tedavi ile uterin kanama 1-3 günde kesilir., yine de tedavinin başarısından emin olabilmek için PRIMOLUT-N 10 gün boyunca kullanılmalıdır. Tedavinin tamamlanmasından 2-4 gün sonra, normal menstrüasyon kanamasının yoğunluğu ve süresinde bir çekilme kanaması gerçekleşecektir.

Tablet alımı sırasında hafif kanama

Zaman zaman kanamanın başlangıçta kesilmesini takiben hafif bir kanama görülebilir. Bu durumda da tablet alımına ara verilmemeli ya da kesilmemelidir.

Kanamanın kesilmemesi, yoğun çekilme kanaması

Eğer vajinal kanama doğru kullanıma rağmen kesilmezse, organik bir neden ya da ekstra-genital bir faktör (ör. polipler, serviks ya da endometriyum kanseri, miyom, düşüğe ait kalıntı, dış gebelik veya koagülasyon bozuklukları) göz önüne alınmalı, gereken diğer değerlendirmeler yapılmalıdır. Bu durum kanamanın başlangıçta kesilmesini takiben tablet alımı sırasında ağır bir kanamanın görüldüğü durumlar için de geçerlidir.

Nüksün önlenmesi

Anovulatuvar siklusları olan hastalarda disfonksiyonel kanamayı engellemek için PRIMOLUT-N profilaktik olarak uygulanabilir. (Siklusun 16-25. günleri arası günde 1-2 defa 1 tablet – Siklusun 1. günü = son kanamanın ilk günü). Çekilme kanaması son tabletin alımını takiben bir kaç gün içinde gerçekleşecektir. 

Primer ve sekonder amenore

Sekonder amenorenin hormonal tedavisi yalnızca gebelik ekarte edildikten sonra yapılabilir. Primer veya sekonder amenorenin tedavisine başlanmadan önce prolaktin üreten bir hipofiz tümörünün olmadığı saptanmalıdır, zira bugünkü bilgilere göre makroadenomların uzun süreli ve yüksek östrojen dozların etkisi altında büyümedikleri kesinlik kazanmamıştır.

Endometriyum, PRIMOLUT-N tedavisi başlamadan (ör. 14 gün) önce bir östrojen kullanılarak hazırlanmalıdır. 10 gün boyunca günde 1-2 tablet PRIMOLUT-N verilir. Son tabletin verilmesini takiben birkaç gün içinde çekilme kanaması oluşur.

Yeterli endojen östrojen üretiminin sağlandığı kadınlarda, östrojen tedavisi kesilip, siklusun 16. ve 25. günleri arasında günde 2 kez 1 tablet PRIMOLUT-N verilerek siklik kanama elde edilmeye çalışılabilir.

Premenstrüel sendrom, siklik mastopati

Siklusun luteal fazı boyunca günde 1-3 kez alınacak 1 tablet PRIMOLUT-N baş ağrısı, depresif duygulanım, su tutulumu ve memelerde gerginlik gibi premenstrüel semptomları geçirebilir veya azaltabilir.

Menstrüel kanamanın ertelenmesi, öne alınması

Aylık menstrüel kanama PRIMOLUT-N kullanılarak ertelenebilir. Ancak bu yöntem, tedavi siklusu boyunca gebelik riski olmayan kullanıcılarla kısıtlı olmalıdır.

Doz: Beklenen kanamadan yaklaşık 3 gün önce başlanarak, günde 2-3 kez 1 tablet PRIMOLUT-N 10-14 günden fazla olmamak şartıyla alınır. Kanama tedavinin kesilmesini takiben 2-3 gün sonra başlayacaktır.

Endometriyozis

Tedaviye siklusun birinci ve beşinci günleri arasında günde 2 kez 1 tablet PRIMOLUT-N alınarak başlanmalıdır. Lekelenme kanaması ile karşılaşılırsa doz günde 2 kez 2 tablete çıkarılabilir. Kanama kesilirse, başlangıç dozuna dönülmesi düşünülebilir. Tedavi en az 4-6 ay sürdürülmelidir. Tedavinin kesintisiz sürmesi halinde genellikle ovülasyon ve menstrüasyon gerçekleşmez. Hormon tedavisinin sonlanmasını takiben çekilme kanaması oluşacaktır.

Uygulama şekli

Tabletler çiğnenmeden bir miktar sıvı ile yutulur.

Kullanıcının tabletleri tarif edildiği şekilde almayı unutması durumunda PRIMOLUT-N’in etkinliği azalabilir. Kullanıcı, unuttuğunu farkeder farketmez sadece unutulan son tableti almalı ve izleyen günde tablet alımına her zamanki saatinde devam etmelidir.

Eğer kontraseptif korunma gerekiyorsa, ek olarak hormonal olmayan (bariyer) kontraseptif önlemler alınmalıdır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Karaciğer yetmezliği: Ciddi karaciğer hastalığında karaciğer fonksiyonları normale dönmedikçe kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyonda kullanımı yoktur.

Geriyatrik popülasyon: Yaşlılarda, doz ayarlaması gerektiğini destekleyen veri bulunmamaktadır.

Doz aşımı ve tedavisi

Noretisteron asetat ile hayvanlarda yapılan akut toksisite çalışmaları, günlük terapötik dozun üzerindeki miktarların uygunsuz olarak alınması durumunda akut advers etkilere ilişkin bir risk göstermemiştir.