POTCIT 10 MEQ 100 kontrollü salım tableti Zararları

Dinçsa Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Potcit zararları, Potcit önlemler, Potcit riskler, Potcit uyarılar, Potcit yan etkisi, Potcit istenmeyen etkiler, Potcit cinsel, Potcit etkileri, Potcit tedavi dozu, Potcit aç mı tok mu, Potcit hamilelik, Potcit emzirme, Potcit alkol, Potcit kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Gastrointestinal lezyonlar: Bulantı, kusma, diyare, karın ağrısı

Potasyum klorür (wax matriksli) uygulanmasını takiben üst gastrointestinal yolda mukozal lezyonlarla ilgili raporlar nedeniyle, 30 normal gönüllüde 1 hafta süreyle, aç karnına gündeüç kez rejimine göre, 2 mg p.o. glikopirolat, 95 mEq/gün Potasyum sitrat, 96 mEq/gün waxmatriksli potasyum klorür veya wax matriksli plasebo uygulandıktan sonra endoskopik üstgastrointestinal mokoza incelemesi yapılmıştır. Potasyum sitrat ve potasyum klorürün waxmatriksli formülasyonu arasında bir fark bulunmamış fakat her ikisi de wax matriksplaseboya göre daha irritan bulunmuştur.

Daha sonra yapılan benzer bir çalışmada glikopirolat çıkarıldığında lezyonlar daha az şiddette olmuştur. Potasyum klorürün katı dozaj formları ince barsakta stenotik ve/veyaülseratif lezyonlar geliştirmiş ve ölümlere neden olmuştur. Bu lezyonlar tabletlerinçözündüğü bölgede lokalize olan yüksek konsantrasyondaki potasyum iyonlarının barsağazararlı olmasından kaynaklanmaktadır. İlave olarak, muhtemelen, wax matriks preparatlarınenterik kaplı olmaması ve bir kısım potasyum içeriğinin midede salınması nedeniyle, buürünlerle ilgili olarak üst gastrointestinal kanama raporları mevcuttur. Wax matrikspotasyum klorür ürünleri ile gastrointestinal lezyonların gelişme olasılığı 100.000 hasta yılıiçin bir olarak tahmin edilmektedir. Potasyum sitrat ile yaklaşık 20 yıllık deneyimmevcuttur, fakat benzer sıklıkta gastrointestinal lezyon olasılığı beklenmelidir. Eğer şiddetlikusma, karın ağrısı veya gastrointestinal kanama olursa POTCİT derhal kesilmeli ve barsakdelinmesi veya tıkanması olasılığı araştırılmalıdır.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması:

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesine olanak sağlar. Sağlıkmesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu Türkiye Farmakovijilans Merkezi(TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta: tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800314 00 08; faks: 0312 218 35 99).