PLAVIDOL 75 mg 28 film kaplı tablet Zararları

Grandi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Plavidol zararları, Plavidol önlemler, Plavidol riskler, Plavidol uyarılar, Plavidol yan etkisi, Plavidol istenmeyen etkiler, Plavidol cinsel, Plavidol etkileri, Plavidol tedavi dozu, Plavidol aç mı tok mu, Plavidol hamilelik, Plavidol emzirme, Plavidol alkol, Plavidol kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Klinik deneyim

Klopidogrel, güvenlilik açısından. 12.000’i 1 yıl ya da daha uzun süre tedavi alan hastalar olmak üzere. 44.000’den fazla sayıda hastada değerlendirilmiştir. CAPRIE çalışmasında. 75 mg/gün klopidogrel, yaş, cinsiyet ve ırk özelliklerinden bağımsız olarak . 325 mg/gün ASA’ya benzer bulunmuştur. CAPRIE, CURE, CLARITY.COMMIT ve ACTIVE-A çalışmalarında gözlenen klinik olarak anlamlı advers etkiler aşağıda tartışılmaktadır. Klinik çalışmalara ek olarak, spontan olarak advers reaksiyonlar rapor edilmiştir.

Kanama hem klinik çalışmalarda hem pazarlama sonrası deneyimde en yaygın bildirilen yan etkidir, çoğunlukla tedavinin ilk ayında bildirilmiştir.

CAPRIE çalışmasında, klopidogrel veya ASA ile tedavi edilen hastalarda, genel kanama insidansı % 9.3 olarak bulunmuştur. Ciddi olgu insidansı, klopidogrel grubunda ve ASA grubunda benzer bulunmuştur (Klopidogrel %1.4, ASA %1.6).

CURE çalışmasında, cerrahiden en az beş gün önce tedavisi kesilen hastalarda, koroner bypass graft cerrahisinden sonraki 7 gün içerisinde majör kanamalarda bir artış olmamıştır. Bypass graft cerrahisinin beş günü içerisinde tedavi altında kalan hastalarda, olay oranı klopidogrel + ASA grubunda % 9.6, plasebo + ASA grubunda ise % 6.3 olarak bulunmuştur.

CLARITY çalışmasında, klopidogrel +ASA grubunda, plasebo +ASA grubuna kıyasla kanama açısından artış olmuştur. Majör kanama insidansı her iki grup arasında benzer bulunmuştur. İnsidans oranları, başlangıç özelliklerine ve fibrinolitik tedavi veya heparin tedavisinin tipine göre tanımlanan hasta alt grupları genelinde tutarlıdır.

COMMIT çalışmasında serebral olmayan majör kanama veya serebral kanama oranları düşüktür ve her iki grupta da benzer bulunmuştur.

ACTIVE-A çalışmasında, majör kanama oranı, klopidogrel+ASA grubunda (%6.7), plasebo+ASA (%4.3) grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Majör kanama, her iki grupta da daha çok ekstrakraniyal kaynaklıdır (klopidogrel+ASA grubunda %5.3; plasebo+ASA grubunda %3.5) ve çoğunlukla gastrointestinal sistemde ortaya çıkmıştır (%3.5’e kıyasla %1.8). Klopidogrel+ASA tedavi grubunda, plasebo+ASA grubuna kıyasla intrakraniyal kanama daha fazla görülmüştür (sırasıyla %1.4’e karşılık %0.8). Gruplar arasında, fatal kanama (klopidogrel+ASA grubunda %1.1; plasebo+ASA grubunda %0.7) ve hemorajik inme oranları (sırasıyla %0.8 ve %0.6) açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.

Klinik çalışmalarda gözlenen veya spontan olarak bildirilen advers reaksiyonlar, sistem organ sınıflandırmasına ve görülme sıklığına göre aşağıda belirtilmektedir. Görülme sıklığı şu şekilde tanımlanmaktadır:

Yaygm (>% 1 -<% 10). yaygm olmayan (>%0.1-<%1), seyrek (> %0.01 -<%0.1), çok seyrek (<%0.01 ’lik):

Kan ve lenfatik sistemi hastalıkları

Yaygın olmayan : trombositopeni, lökopeni, eozinofıli Seyrek : Nötropeni, şiddetli nötropeni dahil

Çok seyrek :Trombotik trombositopenik purpura (TTP)(bkz bölüm 4.4),aplastik anemi/pansitopeni, agranülositoz, şiddetli trombositopeni, granulositopeni, anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok seyrek : Anaflaktik reaksiyonlar, serum hastalığı

Psikiyatrik bozukluklar

Çok seyrek : Konfüzyon, halüsinasyonlar

Sinir sistemi hastalıkları

Yaygm olmayan : İntrakraniyal kanama (fatal sonuçlanan bazı vakalar bildirilmiştir), baş

ağnsı, baş dönmesi, parestezi

Çok seyrek : Tat duyusunda bozulma

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan :gözde kanama (konjunktival. oküler, retinal)

Kulak ve iç kulak hastalıkları

Seyrek : Vertigo

Vasküler bozukluklar

Yaygm : Hematom

Çok seyrek : Ciddi hemoraj, ameliyat yarasında hemoraj, vaskülit, hipotansiyon

Solunum , göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Yaygın: Epistaksis

Çok seyrek: Solunum yollarında kanama(hemopitiz, pulmoner hemoraj), bronkospazm. interstitiyel pnömoni

Gastrointestinal hastalıklar

Yaygm : Gastrointestinal hemoraji, dispepsi, kamın üst kısmında ağrı, diyare

Yaygm olmayan : Bulantı, gastrit, şişkinlik, kabızlık, kusma, gastrik ülser, duodenal ülser

Seyrek : Retroperitoneal hemoraji

Çok seyrek : Fatal sonuçlanan gastrointestinal ve retroperitenoal hemoraji, pankreatit, kolit (ülseratif veya lenfosit kolit dahil), stomatit

Hepato-bilier hastalıkları

Çok seyrek : Hepatit, akut karaciğer yetmezliği, anormal karaciğer fonksiyon testi

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Yaygm: Ezik

Yaygm olmayan: Kızarıklık, kaşıntı, deride kanama (purpura)

Çok seyrek : Eritematöz kızarıklık, ürtiker, kaşıntı, anjiyoödem, büllöz dermatit (erythema multiforme, Stevens-Johnson Sendromu. toksik epidermal nekroliz vb..) egzama, liken planus

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Çok seyrek : Kas-iskelet sisteminde kanama (hematrozis), artralji, artrit, miyalji

Renal ve idrar hastalıkları

Yaygın olmayan : Hematüri

Çok seyrek : Glomerülonefrit, kan kreatininde artış

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Yaygın : Ameliyat alanında kanama Çok seyrek : Ateş

Araştırmalar

Çok seyrek : Kanama süresinde uzama, nötrofıl sayısında azalma, trombosit sayısında azalma