PLAVIDOL 75 mg 28 film kaplı tablet Dozu

Grandi Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Plavidol dozu, Plavidol dozaj, Plavidol doz aşımı, Plavidol uygulama, Plavidol kullanım şekli, Plavidol kullanımı, Plavidol kullanım süresi, Plavidol açmı tokmu, Plavidol nedir, Plavidol ne için kullanılır, Plavidol nasıl kullanılır, Plavidol faydaları, Plavidol etkileri, Plavidol günde kaç kez, Plavidol sabah mı akşam mı, Plavidol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

• Yetişkinlerde ve Yaşlılarda

o Geçirilmiş Miyokard İnfarktüsü. Geçirilmiş İnme veya Periferik Arter Hastalığı Klopidogrel 75 mg’lık tek doz halinde verilmelidir, o Akut Koroner Sendrom

ST elevasyonsuz akut koroner sendromu (unstabil angina ya da Q dalgasız miyokard infarktüsü) olan hastalarda, klopidogrel tedavisine 300 mg’lık tek bir yükleme dozuyla başlanmalı ve daha sonra uzun vadede günde bir kez 75 mg’lık doz ile devam edilmelidir (günde 75 mg ila 325 mg dozunda asetilsalisilik asit (ASA) ile birlikte).

ST elevasyonlu akut miyokard infarktüsü olan hastalarda klopidogrel tedavisine, trombolitiklerle birlikte veya yalnızca ASA ile kombine olarak bir yükleme dozuyla başlanmalı ve günde bir kez 75 mg’lık doz ile devam edilmelidir. 75 yaşın üzerindeki hastalarda, klopidogrel tedavisine yükleme dozu verilmeden başlanmalıdır. Kombine tedaviye, semptomlar başladıktan sonra olabildiğince erken başlanmalı ve en az 4 hafta süreyle devam edilmelidir. Klopidogrelin ASA ile birlikte dört haftadan uzun süreyle kullanımının yararı araştırılmamıştır (bkz 5.1 Farmakodinamik Özellikler).

Atrial fıbrilasyonlu hastalara, klopidogrel 75 mg’lık tek doz halinde verilmelidir. ASA (75-100 mg/gün) uygulamasına klopidogrel ile kombine olarak başlanmalı ve devam edilmelidir (bkz Bölüm 5.1)

Klopidogrel yemekle beraber veya yemek aralarında alınabilir.

• Farmakogenetik

CYP2C19 için zayıf metabolize edici olma durumu, klopidogrele cevabın azalması ile ilişkilidir. Zayıf metabolize ediciler için optimum doz rejimi henüz tespit edilmemiştir (bkz Bölüm 5.2)

• Çocuklarda ve gençlerde

18 yaşmdan küçük insanlarda güvenirliği ve etkililiği tespit edilmemiştir.

• Böbrek yetmezliği

Böbrek yetmezliği olan hastalarda klopidogrel ile elde edilen terapötik deneyim sınırlıdır (bkz Bölüm 4.4).

• Karaciğer yetmezliği

Doz aşımı ve tedavisi

Klopidogrel ile doz aşımı, kanama zamanında uzamaya ve takiben kanama komplikasyonlarına yol açabilir.

Klopidogrel ile bir adet kasıtlı doz aşımı vakası bildirilmiştir. 34 yaşında bir kadın, tek doz halinde 1.050 mg klopidogrel almış (75 mg’lık 14 adet standart tablete ekivalan) ve herhangi bir istenmeyen etki gözlenmemiştir. Doz aşımında özel bir tedavi uygulanmamış ve hasta sekelsiz bir biçimde iyileşmiştir. Sağlıklı gönüllülerde tek doz halinde oral yoldan 600 mg klopidogrel uygulanmasından sonra (75 mg’lık 8 adet standart tablete ekivalan) herhangi bir istenmeyen etki bildirilmemiştir. Kanama zamanı, günde 75 mg terapötik dozda tipik olarak gözlenenle aynı şekilde 1.7 faktör kadar uzamıştır.

Klopidogrelin farmakolojik etkinliğine karşı bir antidot bulunmamaktadır. Uzamış kanama zamanını hızla düzeltmek gerektiğinde, klopidogrelin etkilerini trombosit transfüzyonu tersine çevirebilir.