PINRAL 25 mg 30 çiğnenebilir/çözünebilir tablet Dozu

Sanovel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pinral dozu, Pinral dozaj, Pinral doz aşımı, Pinral uygulama, Pinral kullanım şekli, Pinral kullanımı, Pinral kullanım süresi, Pinral açmı tokmu, Pinral nedir, Pinral ne için kullanılır, Pinral nasıl kullanılır, Pinral faydaları, Pinral etkileri, Pinral günde kaç kez, Pinral sabah mı akşam mı, Pinral fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/Uygulama sıklığı ve süresi:

Epilepsi

PINRAL monoterapi sağlamak için beraberinde kullanılan antiepileptik ilaçlar bırakıldığında veya lamotrijin içeren tedavi rejimlerine diğer antiepileptik ilaçlar eklendiğinde lamotrijin farmakokinetiği üzerine olabilecek etkiler dikkate alınmalıdır.

Doktor tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde; Yetişkinler (12 yaş üzeri)

Epilepsi monoterapisinde doz:

Monoterapide PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 25 mg, takibeden iki hafta için günde bir defa 50 mg’dır. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 50-100 mg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 100-200 mg/gün’dür. Bazı hastalar beklenen yanıta ulaşmak için 500 mg/gün PINRAL’e gerek duyarlar.

Başlangıç dozu ve sonraki doz artırımı döküntü riski nedeniyle aşılmamalıdır.

Epilepsi ek tedavisinde doz:

Herhangi diğer antiepileptik ilaçla (AEI) birlikte veya sadece valproat alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için gün aşırı 25 mg, takibeden iki hafta için günde bir defa 25 mg’dır. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 25-50 mg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 100-200 mg/gün’dür.

Diğer AEl’larla (valproat hariç) veya AEI olmaksızın lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen AEl’ları veya diğer ilaçları birlikte alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 50 mg, takibeden iki hafta için iki doza bölünmüş olarak 100 mg/gün’dür. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 100 mg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu iki doza bölünmüş olarak 200-400 mg/gün’dür. Bazı hastalar beklenen yanıta ulaşmak için 700 mg/gün PINRAL’e gerek duyarlar.

Lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen veya inhibe eden ilaçlardan herhangi biri olmadan okskarbazepin alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 25 mg, takiben iki hafta için günde bir defa 50 mg’dır.

Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 50-100 mg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 100-200 mg/gün’dür.

Döküntü riski nedeniyle başlangıç dozu ve sonraki doz artırımı aşılmamalıdır.

Çocuklar (2-12 yaş arası)

Herhangi diğer antiepileptik ilaçla (AEI) birlikte veya sadece valproat alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 0.15 mg/kg vücut ağırlığı/gün, takibeden iki hafta için günde bir defa 0.3 mg/kg/gün’dür. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 0.3 mg/kg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu maksimum 200 mg/gün olmak üzere günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 1-5 mg/kg/gün’dür.

Diğer AEI’larla (valproat hariç) veya AEI olmaksızın lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen AEI’ları veya diğer ilaçları birlikte alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için iki doza bölünmüş olarak 0.6 mg/kg vücut ağırlığı/gün, takibeden iki hafta için iki doza bölünmüş olarak 1.2 mg/kg/gün’dür. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 1.2 mg/kg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu maksimum 400 mg/gün olmak üzere iki doza bölünmüş olarak 5-15 mg/kg/gün’dür.

Lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen veya inhibe eden ilaçlardan herhangi biri olmadan okskarbazepin alan hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 0.3 mg/kg vücut ağırlığı/gün, takibeden iki hafta için günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 0.6 mg/kg/gün’dür. Daha sonra, optimal yanıtı alana kadar doz her 1-2 haftada maksimum 0.6 mg/kg artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için idame dozu maksimum 200 mg/gün olmak üzere günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 1-10 mg/kg/gün’dür.

Terapötik dozun devam ettiğinden emin olmak için çocuğun ağırlığı izlenmeli ve ağırlık değiştikçe doz gözden geçirilmelidir.

Tablo 2. Epilepsi tedavisi gören 2-12 yaş arası çocuklar için kombine ilaç tedavisinde önerilen tedavi rejimi (mg/kg vücut ağırlığı/gün olarak toplam günlük doz)

Tedavi rejimi

Hafta 1+2

Hafta 3+4

Idame dozu

Birlikte alınan ilaçlara bakılmaksızın valproat ile ek tedavi

0.15 mg/kg*

(günde bir defa)

0.3 mg/kg

(günde bir defa)

1-5 mg/kg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

Idame duruma ulaşmak için dozlar her 1-2 haftada 0.3 mg/kg artırılabilir. (maksimum 200 mg/gün).

Valproat olmaksızın ek tedavi

Bu dozaj rejimi

aşağıdakilerle

kullanılmalıdır:

Fenitoin Karbamazepin Fenobarbital Primidon

veya diğer lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri

0.6 mg/kg

(iki doza bölünmüş)

1.2 mg/kg

(iki doza bölünmüş)

5-15 mg/kg (iki doza bölünmüş)

Idame duruma ulaşmak için dozlar her 1-2 haftada 1.2 mg/kg artırılabilir. (maksimum 400 mg/gün).

Lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri veya inhibitörleri olmaksızın okskarbazepin ile

0.3 mg/kg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

0.6 mg/kg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

1-10 mg/kg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

Idame duruma ulaşmak için dozlar her 1-2 haftada 0.6 mg/kg artırılabilir. (maksimum 200 mg/gün).

Lamotrijin ile farmakokinetik etkileşimi henüz bilinmeyen AEI’ları alan hastalarda, lamotrijin ile valproat birlikte alınırken önerilen tedavi rejimi uygulanmalıdır.

* Eğer valproat alan hastalarda hesaplanan günlük doz 1-2 mg ise, ilk iki hafta için 2 mg lamotrijin gün aşırı alınabilir. Eğer valproat alan hastalarda hesaplanan günlük doz 1 mg’dan az ise, lamotrijin uygulanmamalıdır.

Döküntü riski nedeniyle başlangıç dozu ve sonraki doz artırımı aşılmamalıdır.

2-6 yaş arası hastaların önerilen en yüksek idame dozuna gereksinimlerinin olması beklenir.

5

Bipolar bozukluk

Yetişkinler (18 yaş ve üzeri)

Döküntü riski nedeniyle başlangıç dozu ve sonraki doz artırımı aşılmamalıdır.

PINRAL, gelecek depresif atak riski bulunan bipolar hastalarda kullanım için önerilir.

Depresif atakların tekrarlanmasını önlemek için aşağıdaki geçiş rejimi izlenmelidir. Geçiş rejimi, altı hafta boyunca lamotrijin dozunu bir idame stabilizasyon dozuna artırmayı içermektedir. Bundan sonra klinik olarak endikeyse diğer psikotropik ve/veya antiepileptik ilaçlar kesilebilir.

Manik atakların önlenmesi için ek tedavi yapılması düşünülmelidir, çünkü manide lamotrijinin etkinliği kesin olarak belirlenmemiştir.

Tablo 3. Bipolar bozukluk tedavisi gören yetişkinler (18 yaş üzeri) için idame toplam günlük stabilizasyon dozuna ulaşmak için önerilen doz artırımı

Tedavi rejimi

Hafta 1+2

Hafta 3+4

Hafta 5

Hedef stabilizasyon dozu (Hafta 6)**

a) Lamotrijin glukuronidasyon inhibitörleri ile ek tedavi örn. Valproat

12.5 mg

(gün aş ı rı 2 5 mg)

25 mg

(günde bir defa)

50 mg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

100 mg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş) (maksimum günlük doz 200 mg)

b) Valproat gibi inhibitörleri ALMAYAN hastalarda lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri ile ek tedavi

50 mg

(günde bir defa)

100 mg

(iki doza bölünmüş)

200 mg

(iki doza bölünmüş)

Hafta 6’da 300 mg, gerekliyse hafta 7’de 400 mg/güne artırılır. (iki doza bölünmüş)

Bu dozaj rejimi

aşağıdakilerle

kullanılmalıdır:

Fenitoin Karbamazepin Fenobarbital Primidon

veya diğer lamotrijin

glukuronidasyon

indükleyicileri

c) Lamotrijin ile monoterapi veya lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin veya lamotrijin

glukuronidasyonunu önemli derecede indüklediği veya inhibe ettiği bilinmeyen diğer ajanları alan hastalarda ek tedavi

25 mg

(günde bir defa)

50 mg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

100 mg

(günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

200 mg

(100-400 mg doz aralığı) (günde bir defa veya iki doza bölünmüş)

Lamotrijin ile farmakokinetik etkileşimi henüz bilinmeyen AEI’ları alan hastalarda, lamotrijin ile valproat birlikte alınırken önerilen doz artırımı uygulanmalıdır.

** Hedef stabilizasyon dozu, klinik yanıta bağlı olarak değişecektir.

a)Lamotrijin glukuronidasyon inhibitörleri ile ek tedavi örn. Valproat

Valproat gibi glukuronidasyon inhibe edici ilaçları birlikte alan hastalarda PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için gün aşırı 25 mg, takibeden iki hafta için günde bir defa 25 mg’dır. Doz, 5. haftada günde bir defa (veya iki doza bölünmüş olarak) 50 mg’a artırılmalıdır. Optimal yanıtı almak için hedef doz, günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 100 mg/gün’dür. Ancak, klinik yanıta bağlı olarak, maksimum günlük doz 200 mg’a artırılabilir.

b)Valproat gibi inhibitörleri ALMAYAN hastalarda lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri ile ek tedavi. Bu dozaj rejimi fenitoin, karbamazepin, fenobarbital, primidon ve lamotrijin glukuronidasyonunu indüklediği bilinen diğer ilaçlarla kullanılmalıdır.

Halen lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen ilaçları alan ve valproat ALMAYAN hastalarda, PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 50 mg, takibeden iki hafta için iki doza bölünmüş olarak 100 mg/gün’dür. Doz, 5. haftada iki doza bölünmüş olarak 200 mg/gün’e artırılmalıdır. Doz, 6. haftada 300 mg/gün’e artırılabilir, ancak optimal yanıtı almak için hedef doz, 7. haftadan itibaren verilebilen iki doza bölünmüş olarak 400 mg/gün’dür.

c)Lamotrijin ile monoterapi veya lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin veya lamotrijin glukuronidasyonunu önemli derecede indüklediği veya inhibe ettiği bilinmeyen diğer ajanları alan hastalarda ek tedavi

Lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin veya lamotrijin glukuronidasyonunu indükleyen veya inhibe eden ilaçları almayan veya lamotrijini monoterapi şeklinde alan hastalarda PINRAL başlangıç dozu ilk iki hafta için günde bir defa 25 mg, takibeden iki hafta için günde bir defa (veya iki doza bölünmüş olarak) 50 mg’dır. Doz, 5. haftada 100 mg/gün’e artırılmalıdır.

Optimal yanıtı almak için hedef doz günde bir defa veya iki doza bölünmüş olarak 200 mg/gün’dür. Ancak, 100-400 mg’lık doz aralığı klinik çalışmalarda kullanılmıştır.

Hedef günlük idame stabilizasyon dozuna ulaşıldığında aşağıdaki dozaj çizelgesinde belirtildiği gibi diğer psikotropik ilaçlar kesilebilir.

Tablo 4. Bipolar bozuklukta birlikte kullanılan psikotropik veya antiepileptik ilaçların kesilmesini takiben idame toplam günlük stabilizasyon dozu

Tedavi rejimi

Hafta 1

Hafta 2

Hafta 3’ten

itibaren*

a) Lamotrijin glukuronidasyon inhibitörlerinin kesilmesinden sonra örn. Valproat

100 mg/haftayı aşmayacak şekilde stabilizasyon dozunun iki katı örn, 100 mg/gün hedef stabilizasyon dozu, 1. haftada 200 mg/güne artırılacaktır.

Bu dozu devam ettirin (200 mg/gün) (iki doza bölünmüş)

b) Lamotrijin glukuronidasyon indükleyicilerinin orijinal doza bağlı olarak kesilmesinden sonra.

Bu dozaj rejimi

aşağıdakilerle

kullanılmalıdır:

Fenitoin Karbamazepin Fenobarbital Primidon

veya diğer lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri

400 mg

300 mg

200 mg

300 mg

225 mg

150 mg

200 mg

150 mg

100 mg

c) Önemli lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri veya inhibitörlerini almayan hastalarda diğer psikotropik veya antiepileptik ilaçların kesilmesinden sonra (Lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin dahil)

Doz artırımında elde edilen hedef dozu devam ettirin (200 mg/gün) (iki doza bölünmüş) (100-400 mg doz aralığı)

Lamotrijin ile farmakokinetik etkileşimi henüz bilinmeyen AEI’ları alan hastalarda, lamotrijin ile valproat birlikte alınırken önerilen tedavi rejimi uygulanmalıdır.

* Doz, gerekli olduğunda 400 mg/gün’e artırılabilir.

a)Lamotrijin glukuronidasyon inhibitörleriyle olan ek tedavinin kesilmesinden sonra: Örn. Valproat

PINRAL dozu, orijinal hedef stabilizasyon dozunun iki katı artırılmalıdır ve valproat kesilince bu durumda korunmalıdır.

b)Lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileriyle olan ek tedavinin orijinal doza bağlı olarak kesilmesinden sonra. Bu rejim fenitoin, karbamazepin, fenobarbital, primidon veya lamotrijin glukuronidasyonunu indüklediği bilinen diğer ilaçlarla kullanılmalıdır.

8

PINRAL dozu, lamotrijin glukuronidasyon indükleyici ajan kesilirken 3 hafta boyunca kademeli olarak düşürülmelidir.

c) Lamotrijinle önemli klinik farmakokinetik etkileşimi olmayan diğer psikotropik veya antiepileptik ilaçlarla ek tedavinin kesilmesinden sonra, örn. Lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin.

Doz artırım programında ulaşılan hedef doz, diğer ilacın kesilmesi sırasında korunmalıdır.

Başka ilaçların eklenmesinden sonra BIPOLAR BOZUKLUĞU olan hastalarda lamotrijin günlük dozunun ayarlanması:

Diğer ilaçların eklenmesinden sonra lamotrijin günlük dozunun ayarlanması konusunda klinik deneyim yoktur. Ancak, ilaç etkileşim çalışmalarına dayanarak aşağıdaki öneriler yapılabilir.

Tablo 5. Bipolar bozukluğu olan hastalarda başka ilaçların eklenmesinden sonra lamotrijin günlük dozunun ayarlanması

Tedavi rejimi

Mevcut lamotrijin stabilizasyon dozu (mg/gün)

Hafta 1

Hafta 2

Hafta 3 ’ten itibaren

a) Lamotrijinin orijinal dozuna bağlı olarak lamotrijin glukuronidasyon inhibitörlerinin örn. valproat, eklenmesi

200 mg

100 mg

Bu dozu devam ettirin (100 mg/gün)

300 mg

150 mg

Bu dozu devam ettirin (150 mg/gün)

400 mg

200 mg

Bu dozu devam ettirin (200 mg/gün)

b) Valproat ALMAYAN hastalarda ve lamotrijin orijinal dozuna bağlı olarak lamotrijin glukuronidasyon indükleyicilerin eklenmesi

Bu dozaj rejimi

aşağıdakilerle

kullanılmalıdır:

Fenitoin Karbamazepin Fenobarbital Primidon

veya diğer lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri

200 mg

200 mg

300 mg

400 mg

150 mg

150 mg

225 mg

300 mg

100 mg

100 mg

150 mg

200 mg

c) Lamotrijin ile önemli farmakokinetik etkileşimi olmayan diğer psikotropik veya antiepileptik ilaçların eklenmesi, örn. Lityum, bupropiyon, olanzapin, okskarbazepin

Doz artırımında elde edilen hedef dozu devam ettirin (200 mg/gün) (100-400 mg doz aralığı)

Lamotrijin ile farmakokinetik etkileşimi henüz bilinmeyen AEI’ları alan hastalarda, lamotrijin ile valproat birlikte alınırken önerilen tedavi rejimi uygulanmalıdır.

Bipolar bozukluğu olan hastalarda lamotrijinin kesilmesi:

Klinik çalışmalarda, plaseboyla karşılaştırıldığında lamotrijinin aniden kesilmesinden sonra advers deneyimlerin sıklığı, şiddeti veya tipi ile ilgili artış olmamıştır. Bu nedenle, hastalar dozu adım adım azaltmadan lamotrijini kesebilirler.

Uygulama şekli:

PINRAL çiğnenebilir/çözünebilir tabletler çiğnenebilir, az miktar su içinde (en az tableti kaplayacak kadar) çözündürülebilir veya az miktar su ile bütün olarak yutulabilir. Hesaplanan lamotrijin dozu (ör: çocuklarda (sadece epilepsi için) veya karaciğer bozukluğu olan hastalarda kullanımı için) tam tabletlere eşdeğer değilse uygulanması gereken doz tam tabletlerin en az sayısına eşitlenir.

Tedaviye yeniden başlanması:

Doktorlar, daha önce herhangi bir nedenden dolayı lamotrijini kesen hastalarda yeniden lamotrijine başlayacakları zaman idame doza kadar doz artırımına gerek olduğunu değerlendirmelidir, çünkü ciddi döküntü riski yüksek başlangıç dozlarıyla ve lamotrijin için önerilen doz artırımının aşılmasıyla ilişkilidir. Bir önceki dozdan sonra geçen süre ne kadar çoksa, idame doza ulaşmak için gereken doz artırımı konusunda o kadar fazla dikkat gereklidir. Lamotrijinin kesilmesinden sonra geçen süre 5 yarı-ömrü geçerse lamotrijin idame dozuna uygun programa göre artırılmalıdır.

Daha önceki lamotrijin tedavisi döküntü nedeniyle kesilen hastalarda, potansiyel faydası açıkça daha fazla değilse, lamotrijine yeniden başlanması önerilmemektedir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Hormonal kontraseptif alan kadınlar:

a)Halen hormonal kontraseptifleri alan hastalarda lamotrijinin başlanması

Oral kontraseptifın lamotrijinin klerensini artırdığı gösterilmişse de sadece hormonal kontraseptif kullanımına dayanarak lamotrijin için önerilen doz artırım kılavuzunda ayarlama tavsiye edilmez. Doz artırımı lamotrijinin lamotrijin glukuronidasyon inhibitörüne eklenip eklenmediğine örn. valproat, lamotrijinin lamotrijin glukuronidasyon indükleyicisine eklenip eklenmediğine, örn. karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, primidon veya rifampin veya lamotrijinin valproat, karbamazepin, fenitoin, fenobarbital, primidon veya rifampisin olmaksızın eklenip eklenmediğine dayanarak önerilen kılavuzlara göre yapılmalıdır.

b)Halen lamotrijin idame dozlarını alan ve lamotrijin glukuronidasyon indükleyicilerini almayan hastalarda hormonal kontraseptiflerin başlanması

Bireysel klinik yanıta göre lamotrijin idame dozunun iki misli kadar artırılması gerekebilir.

c)Halen lamotrijin idame dozlarını alan ve lamotrijin glukuronidasyon indükleyicileri almayan hastalarda hormonal kontraseptiflerin kesilmesi

Bireysel klinik yanıta göre lamotrijin idame dozu % 50 kadar azaltılmalıdır.

Böbrek yetmezliği:

Lamotrijin böbrek yetmezliği olan hastalara verilirken dikkatli olunmalıdır. Son aşamada böbrek yetmezliği olan hastalar için, lamotrijin başlangıç dozları, hastaların AEI rejimine dayandırılmalıdır; azaltılmış idame dozları, belirgin böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar için etkili olabilir.

Karaciğer yetmezliği:

Başlangıç, artırma ve idame dozları, genel olarak karaciğer yetmezliği orta derecede (Child-Pugh derecesi B) olan hastalarda yaklaşık % 50 ve şiddetli (Child-Pugh derecesi C) olanlarda yaklaşık % 75 azaltılmalıdır. Artırma ve idame dozları, klinik yanıta göre ayarlanmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Epilepsi

2 yaşın altındaki çocuklar: 2 yaşın altındaki çocuklarda lamotrijin kullanımıyla ilgili henüz yeterli bilgi bulunmamaktadır.

Bipolar bozukluk

Çocuklar (18 yaş altı): Bipolar bozuklukta lamotrijinin güvenilirliği ve etkinliği bu yaş grubunda değerlendirilmemiştir. Bu nedenle, bir dozaj önerisi yapılamamaktadır.

Geriyatrik popülasyon (65 yaş üstü):

Doz aşımı ve tedavisi

Maksimum terapötik dozu 10-20 kat aşan dozların akut olarak alımı bildirilmiştir. Doz aşımı sonucunda meydana gelen semptomlar arasında nistagmus, ataksi, bilinç bozukluğu ve koma yer almaktadır.

Doz aşımı durumunda, hasta hastaneye yatırılmalı ve uygun destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Gerekli görüldüğü takdirde gastrik lavaj uygulanmalıdır.