PEGINTRON 100 mcg enjeksiyonluk çözelti tozu ve çözücüsü 4 flakon Saklanması

Merck Sharp Dohme Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Pegintron saklanması, Pegintron muhafazası, Pegintron soğuk, Pegintron nem, Pegintron karanlık, Pegintron ambalaj, Pegintron çocuklardan saklanması, Pegintron son kullanma tarihi, Pegintron firması, Pegintron kullanma talimatı, Pegintron üretici firma bilgilerini içerir.

5.PEGINTRON'in saklanması

Başlamadan önce gerekli malzemeleri bir araya getiriniz:

- PEGINTRON enjeksiyon tozunu içeren 1 flakon

- PEGINTRON enjeksiyonunu hazırlamak için çözücü (enjeksiyonluk su) içerenampul;

- 1 ml'lik enjektör;

- PEGINTRON toz flakonuna enjeksiy onluk suyun eklenmesi için kullanılacak biradet uzun iğne (örneğin 0.8 x 40 mm [21 Gauge 1.5 inç]);

- derialtı enjeksiyon için bir adet kısa iğne (örneğin 0,3 x 13 mm [30 Gauge 0.5inç]);

- bir alkollü mendi1.

Ellerinizi dikkatle yıkayınız.

PEGINTRON enjeksiyon tozunun seyreltilmesi;

Seyreltilmeden önce PEGINTRON bütün veya parçalar halinde, tablet şeklinde beyaz katı bir cisim ya da beyaz bir toz görünümündedir.

Toplam çözücü miktarı PEGINTRON tozunun tüm miktanyla birleştirildiğinde, çözelti dozunuzu ölçmek için doğru konsantrasyonda olacaktır (etikette belirtilenmiktar 0.5 mİ içerisinde bulunur).

Bu ilaç enjeksiyon için hazırlanırken ve doz ölçülüp enjekte edilirken küçük bir hacim kaybı olabilir. Bu nedenle, etikette belirtilen 0.5 mİ PEGINTRON dozununverilmesini garantilemek için her bir flakonda gerekenden fazla PEGINTRON toz veçözücü bulunur.

- PEGINTRON flakonunun koruyucu kapağını çıkarınız.

- Flakonun kauçuk kapağını alkollü mendil ile temizleyiniz. Bu mendili, enjeksiyonuyapacağınız deri bölgesini temizlemek üzere saklayabilirsiniz.

- Enjektörü ambalajından çıkarınız. Enjektörün uç kısmına dokunmayınız.

- Uzun iğneyi alınız ve enjektörün uç kısmına sıkıca takınız.

- İğnenin üzerindeki muhafazayı iğneye dokunmadan çıkannız ve üzerinde iğnebulunan enjektörü elinizde tutunuz.

- Çözücü içeren ampulün üst kısmına parmağınızla hafifçe vurarak, içerideki sıvınıntamamının ampulün alt bölümüne geçmesini sağlayınız.

- Çözücü ampulünün üst kısmını kırarak açınız.

- İğneyi çözücü ampulünün içine daldınnız ve çözücünün tamamını enjektöreçekiniz.

- Daha sonra, iğneyi PEGINTRON flakonu üzerindeki kauçuk tıpanın içerisindengeçiriniz. İğne ucunu flakonun cam duvarının karşısına yavaşça yerleştiriniz. Buişlemler sırasında flakonun önceden temizlediğiniz kapağına dokunmayınız.

- İğneden çıkan sıvı akışını flakonun duvarına doğru yönlendirerek, çözücüyüYAVAŞÇA enjekte ediniz.

- Sıvı akışının doğrudan beyaz katı madde ya da toz üzerine yönlendirilmemesi veyasıvının hızla enjekte edilmemesi gerekir çünkü bu durumda oluşan kabarcık miktarıdaha fazla olmaktadır. Çözelti birkaç dakika süreyle bulanık ya da kabarcıklı birgörünümde olabilir. Bu beklenen bir durumdur ve kaygıya yol açmamalıdır.

- İçeriğin tamamının çözülmesi için, enjektöre takılı durumdaki iğne flakonun içindeiken, flakonu yavaş dairesel hareketler ile döndürünüz.

- Çalkalamayınız fakat flakonun üst tarafında bulunabilecek tozlar da çözününceyekadar, flakonu yavaş hareketlerle alt üst ediniz.

- Flakon içeriği artık tamamıyla çözünmüş olmalıdır.

- Flakonu dik olarak masaya koyunuz ve çözeltinin içindeki kabarcıkların çözeltininüzerine çıkmasını sağlayınız. Tüm kabarcıklar çözelti üzerine çıküktan sonra,çözelti üst kısmında ince kabarcıklardan oluşan bir halka bulunan berrak bir çözeltigörünümünde olmalıdır. Bu çözeltiyi hemen kullanınız. Eğer hemenkullanılamayacak ise, çözelti 24 saate kadar buzdolabında saklanabilir.

Enjeksiyon için seyreltilmiş tozdan PEGINTRON dozunun ölçülmesi Flakon ve enjektörü bir elinizin içinde iken ters döndürünüz. İğne ucunun hazırlanmışPEGINTRON çözeltisi içinde bulunduğundan emin olmalısınız. Diğer eliniz pistonuhareket ettirmek üzere serbest durumdadır. Doktorunuzun reçetelediğinden biraz dahafazlasını enjektöre çekmek için pistonu yavaşça geriye doğru çekiniz.

Enjektörü, flakon içindeki iğne yukarıya bakacak şekilde tutunuz. İğneyi flakon içerisinde bırakarak, enjektörü uzun iğneden ayırınız ancak enjektörün ucunadokunmayınız. Kısa iğneyi alınız ve enjektörün ucuna sıkıca takınız. İğneninüzerindeki muhafazayı çıkarınız ve enjektörün içerisinde hava kabarcığı bulunupbulunmadığını kontrol ediniz. Eğer kabarcık görürseniz, iğne yukarıyı gösterirdurumda iken pistonu biraz geriye doğru çekiniz ve kabarcıklar kayboluncaya kadar,enjektöre parmağınızla hafif hafif vurunuz. Pistonu yavaşça doğru doza kadar geriitiniz. İğne muhafazasını yerine takınız ve iğne takılı durumdaki enjektörü, düz biryüzeye koyunuz.

Çözeltinin 25°C'ye kadar oda sıcaklığında olduğundan emin olmalısınız. Eğer çözelti soğuk ise, enjektörü avuçlannızın arasında ısıtınız. Uygulama öncesinde, hazırlanmışçözeltiyi gözle kontrol ediniz; eğer renk değişikliği (çözeltinin başlangıçtaki renginegöre bir fark) ya da parçacıklar varsa kullanmayınız. Artık ilaç dozunuzu enjekteetmeye hazırsınız.

Çözeltinin enjekte edilmesi

Enjeksiyon yerini seçiniz. Enjeksiyon için en uygun bölgeler, deri ve kas arasında bir yağ tabakası bulunan dokulardır. Bunlar uyluk, üst kolun dış tarafı (bu bölgeyikullanmak için başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duyabilirsiniz) ve karındır (belçizgisi ve göbek deliği dışında). Eğer çok zayıf bir kişiyseniz, enjeksiyon için sadeceuyluk ve kolun dış tarafını kullanınız.

Her seferinde başka bir enjeksiyon yerini kullanınız.

Enjeksiyonun yapılacağı yeri temizleyiniz ve dezenfekte ediniz. Bu bölgenin kurumasını bekleyiniz. İğnenin üzerindeki muhafazayı çıkarınız. Bir elinizle, gevşekbir deri bölümünü iki parmağınızla sıkıştınnız. Diğer elinizle enjektörü kalem tutargibi tutunuz. İğneyi yaklaşık 45°'lik bir açı ile, sıkıştırdığınız deriye batırınız. İğnederinin içine girince, deriyi sıkıştırmak için kullandığınız elinizi bırakınız ve bu elinizienjektörün gövdesini tutmak için kullanınız. Diğer elinizle pistonu hafifçe geriyeçekiniz. Eğer enjektöre kan geliyorsa, iğne bir kan damarı içine girmiş demektir.Buraya enjekte etmeyiniz; iğneyi çıkannız ve aynı işlemleri tekrarlayınız. Pistonusonuna kadar yavaşça iterek, çözeltiyi enjekte ediniz.

İğneyi açısını değiştirmeden deriden çekiniz. Eğer gerekliyse, enjeksiyon yerine küçük bir bandaj ya da steril gazlı bez ile birkaç saniye süreyle basürınız. Enjeksiyonbölgesini ovuşturmayınız. Eğer kanama varsa, bir flaster ile kapatınız.

Tek kullanımlık olarak hazırlanan flakon, ampul ve enjeksiyon malzemeleri atılmalıdır. Enjektörü ve iğneleri, kapalı bir kap içerisinde güvenli bir şekilde atınız.

Sayfa 17