PEDIPAR PLUS 250 mg/5 ml 150 ml süspansiyon Kullananlar

Adeka Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.PEDIPAR PLUS kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

PEDIPAR PLUS'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer çocuğunuzda:

- Parasetamole veya süspansiyon içeriğindeki maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlılık varsa

- Hepatit, siroz, sarılık gibi bir karaciğer hastalığı

- . İlerlemis bobrek yetmezliği

- Asetil salisilik aside karşı aşırı duyarlılık varsa

- Glikoz-6-fosfatdehidrogenaz enzim(G6PD) eksikliği adlı kan hastalığı varsa.

- Parasetamol içeren başka bir ilaç kullanımı

- İlerlemiş akciğer hastalığı varsa.

- Kalp hastalığı varsa

PEDIPAR PLUS'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Çocuğunuzda karaciğer veya böbrek hastalığı var ise.

PEDİPAR PLUS kullanımı bazı laboratuvar test sonuçlarını etkileyebilir.

Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız

PEDIPAR PLUS'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

İlacın yüksek miktarda karbonhidrat (un, şeker) içeren besinlerle birlikte alınması

etkinliğini azaltabilir.

Hamilelik

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız. İlacınızın hamilelikte kullanımı ile ilgili bir problem bildirilmemiştir. Parasetamol hamilelikte doktor önerisi ile ve yarar / zarar oranı değerlendirilerek kullanılmalıdır. Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

danışınız. Emziren annelerde dikkatle kullanılmalıdır.

Araç ve makina kullanımı

PEDİPAR PLUS'ı alan hastaların motorlu arac veya makine kullanmalarında bir sakınca yoktur.

PEDIPAR PLUS'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı dayanıksız olduğunuz söylenmişse PEDİPAR PLUS'ı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz. PEDİPAR PLUS gliserin içerir ancak içerdiği gliserin miktarı göz önüne alındığında herhangi bir yan etki beklenmez.

PEDİPAR PLUS içinde yer alan metilhidroksi benzoat ve E110 alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) sebebiyet verebilir.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

• Karbamazepin, fenitoin, barbituratlar, primidon, rifampisin gibi ilaçlar parasetamolün metabolizmasını hızlandırarak klinik etkinliğini azaltır ve zehirli ara ürün oluşumunu hızlandırır.

• Makrolidler, anabolizanlar, statinler, etionamid, niasin, izoniazid, fenotiazinler gibi karaciğere zararlı ilaçlar parasetamolün karaciğere zararlı etkisini artırır. Özellikle uzun süre tedavi alan ya da karaciğer rahatsızlığı olan hastalar dikkatle izlenmelidir.

• Kumarin ve indandion sınıfı kan pıhtılaşmasını önleyici ilaç alıyorsanız, yüksek dozda PEDİPAR PLUS almanız halinde protrombin zamanı tayini yapılarak sonuçlarına göre kan pıhtılaşmasını önleyici ilacın dozu ayarlanmalıdır. Ancak paasetamol kısa süreli olarak normal dozda kullanılıyorsa ve kronik olarak günde 2 gramın altında kullanılıyorsa buna gerek yoktur.

• Salisilat ve parasetamolün uzun süre birlikte kullanılması, analjezik nefropati olarak bilinen böbrek üzerine zararlı etkiyi arttırır.

• Nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlarla (NSAİİ) parasetamolün uzun süre birlikte kullanılması böbrek üzerine zararlı etki riskini arttırır.

• Diflunisal, parasetamolün kan derişimlerini %50 arttırır ve karaciğere zararlı etki riskinin fazlalaşmasına neden olur.

• Probenesid, parasetamolle birlikte verildiğinde parasetamolün kandan uzaklaşması azalır, yarı ömrü uzar.

• Parasetamolün verilmesinden sonra bir saat içinde kolestiramin adlı ilaç verilirse parasetamolün emilimi azalır.

• Metoklopramid ve domperidon tipi mide hareketini hızlandıran (gastrokinetik) ilaçlar parasetamol emilimini hızlandırır.

Bitkisel ürünlerle etkileşim

• Hibiscus (bamya çiçeği)'un parasetamolün plazma konsantrasyonlarını azalttığı bildirilmiştir. Bunun klinik önemi bilinmemektedir.

• Parasetamol hepatotoksik potansiyeli olan ekinazya (Echinacea augustifolia), kava (Piper methysticum) ve salisilat içeren söğüt (Salix alba ) ve çayır güzeli (Spiraea ulmaria ) gibi bitkisel ürünlerle birlikte alındığında hepatotoksisite riski artabilir.

• Parasetamol antitrombosit etkileri olan gingko (Gingko biloba), ginseng (Panax ginseng), sarmısak (Allium sativum ), yaban mersini,(Vaccinium myrtillis ), kasımpatı (Chrysanthemum parthenium) ile birlikte kullanıldığında kanama riski artabilir.

• Parasetamol kumarin iceren sarı papatya (Anthemis nobilis) , at kestanesi (Aesculus hippocastaneum), çemenotu (Trigonella foenum graecum), kızıl yonca (Trifolium pratense) ve demirhindi (Tamarindus indicus ) ile birlikte kullanıldığında kanama riski artabilir.

• Meryem ana dikeni (Silybum marianum) : Bu bitkiden hazırlanan silimarin kompleks flavonoidlerin bir karışımıdır. Deneysel olarak sıçanlarda karaciğer glutatyon düzeyini arttırır.