PAROL COLD 325 mg 20 kapsül Dozu

Atabay Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Parol Cold dozu, Parol Cold dozaj, Parol Cold doz aşımı, Parol Cold uygulama, Parol Cold kullanım şekli, Parol Cold kullanımı, Parol Cold kullanım süresi, Parol Cold açmı tokmu, Parol Cold nedir, Parol Cold ne için kullanılır, Parol Cold nasıl kullanılır, Parol Cold faydaları, Parol Cold etkileri, Parol Cold günde kaç kez, Parol Cold sabah mı akşam mı, Parol Cold fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Hastanın yaşı 6 yaş, ortalama vucut ağırlığı 21.5 kg, vucut yapısına göre hesaplanan paracetamol dozu 258 mg, kullanılması gereken 2¼ ölçek ve ölçeğin içerdiği paracetamol dozu 270 mg'dır.

Uygulama sıklığı ve süresi:

• Bu dozlar gerektiğinde 4 saat ara ile tekrarlanabilir.

• Bir günde verilecek doz sayısı 5 i geçmemelidir.

• Yetişkinler günde 8 kapsulten fazla kullanmamalıdır.

Doktorunuz PAROL ile tedavinizin ne kadar süreceğini size bildirecektir. Doktorunuza danışmadan 3-5 günden fazla kullanmayınız.

1 ölçek 120 mg parasetamol

¾ ölçek 90 mg parasetamol

½ ölçek 60 mg parasetamol

¼ ölçek 30 mg parasetamol

Ağrı 5 günde geçmezse, ateş 3 günde düşmezse, boğazda ağrı, kızarma ve ateş 2 günde düzelmezse doktora başvurmalıdır.

Uygulama şekli

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça:

Yetişkin iseniz bir defada 1-2 kapsul PAROL COLD kullanabilirsiniz.

Gerektiğinde 24 saat içinde üç tek doza kadar PAROL COLD kullanabilirsiniz.

Doktorunuz bu ilacı nasıl reçete ettiyse o şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Tedavi süresince mutlaka doktorunuzun direktiflerine uyunuz. Yanlış kullanım ve talimat dışı uygulamalar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkiler.

İlacın her dozunu bir bardak dolusu su ile birlikte alınız. Tercihen yemeklerle birlikte veya yemeklerden ayrı olarak alabilirsiniz.

Günde 4 veya 6 saat aralıklarla 1 ya da 2 kapsül önerilir.

24 saatte 8 kapsülden fazla kullanılmamalıdır.

Pediyatrik popülasyon: Parasetamolun yaşa bağlı nedenlerle pediyatrik hastalarda kullanımını sınırlandıracak bir neden bildirilmemiştir.

Geriyatrik popülasyon: Parasetamolun yaşa bağlı nedenlerle geriyatrik hastalarda kullanımını sınırlayacak bir neden bildirilmemiştir.

Doz aşımı ve tedavisi

Erişkinlerde 7.5-10 gramın üstünde (veya > 150 mg/kg ) dozlarda parasetamol alındığında hepatotoksik belirtiler görülebilir. 350 mg/kg ın üstündeki dozlar her zaman hepatotoksiktir. Çocuklarda 150 mg/kg’ ın üstündeki dozlar hepatotoksisite riski taşır. Parasetamol hepatotoksisitesinin ilk belirtileri bulantı, kusma, anoreksi, diyare, mide krampları, solgunluk, terleme ve bitkinliktir. Bunlar ilk 24 saat içinde görülebileceği gibi 2-4 gün sonra da ortaya çıkabilir. Bu belirtilerle birlikte karnın üst sağ bölgesinde şişlik ve hassasiyet belirir ve kanda ALT, AST ve bilirubin düzeyleri yükselmeye başlar, protrombin zamanı uzar.

İlacın alınmasından 2-4 gün sonra karaciğer hasarı maksimuma varır. Bu devrede karaciğer biyopsisi sentrolobüler nekroz gösterir. Plazmada ALT, AST, bilirubin, kreatinin, BUN yükselir. Kolesterol, glukoz, albumin düşer. Koagülasyon defektleri ve mide kanamaları olabilir.

Karaciğer yetmezliği, belirtileri: Hepatik ensefalopati, konfüzyon, ajitasyon, stupor, konvulsiyon, beyin ödemi ve koma şeklindedir. Metabolik asidoz ve kardiyak aritmiler

görülebilir. Hepatotoksisite belirtilerinin yanısıra veya onlar olmadan akut renal yetmezlik ortaya çıkabilir.

Yüksek dozda parasetamol almış bir hastada alınan ilaç miktarı ve alındığı zaman belli değil ise plazmada parasetamol tayini yapılır. Ancak tayin sonuçları beklenmeden derhal asetilsistein tedavisine başlanmalıdır. İlacın alındığı zaman biliniyorsa tayinler 4 saat geçtikten sonra yapılmalıdır. Eğer plazmada parasetamol tayin imkânları yoksa ve alınan miktar 150 mg/kg’ın üstünde olarak tahmin ediliyorsa asetilsistein tedavisi tam olarak uygulanır.

Doz aşımının tedavisi için hasta kusturulur veya midesi yıkanır. Daha sonra aktif kömür bulamacı verilir. Ancak bu asetilsistein solüsyonu verilmeden önce lavajla mide boşaltılmalıdır. Başlangıç dozu 140 mg / kg olup daha sonra 4 saatte bir 70 mg / kg dozda total 17 doz verilir. Her doz uygun içeceklerle % 5 ’lik solüsyon halinde dilüe edilir. Plazmada parasetamol konsantrasyonları ilacın alınmasından sonra 4’ncü saatten itibaren tayin edilir. Daha önceki tayinler hepatotoksisite tahmini için faydalı değildir. Aşağıda gösterilenleri aşan konsantrasyonlar potansiyel hepototoksisiteyi gösterir ve tüm asetilsistein kürünün tamamlanmasını gerektirir.

4 saat 150 µg / ml, 6 saat 70 µg / ml, 10 saat 50 µg / ml, 15 saat 20 µg / ml, 20 saat 8 µg / ml, 24 saat 3.5 µg / ml

Eğer asetilsistein tedavisinde 24 saat içinde başlanmamışsa veya parasetamol çok yüksek miktarlarda alınmışsa hemodiyaliz veya hemoperfüzyonla parasetamol kandan çekilebilir.