PAROKZOL 15 mg 28 tablet Etkileşimi

Pharmactive Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Parokzol etkileşimi, Parokzol etken madde, Parokzol yardımcı maddeler, Parokzol alkol, Parokzol etkileşim, Parokzol kullananlar, Parokzol dozu, Parokzol kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler ve diğer etkileşim şekilleri sebep olan (bkz; bölüm 4.8) birincil etkileri göz önüne alındığında, PAROKZOL santral ejtki gösteren diğer ilaçlarla veya alkolle birlikte alındığı zaman dikkatli olunmalıdır. Aripiprazol, aı-adrenerjik reseptör antagonist aktivitesi nedeniyle bazı antihipertaıfsif bileşiklerin etkisini artırma potansiyeline sahiptir.

Eğer aripiprazol QT uzaması ya da elektrolit dengesinin bozulmasına sebep oldıjgu bilinen ilaçlarla birlikte kullanırsa, dikkatli bir şekilde kullanmalıdır.

Başka ilaçların PAROKZOL üzerindeki etkisi:

Gastrik asit blokörü ve H2 antagonisti olan famotidin, aripiprazolün emilim düşürmektedir fakat bu etkinin klinik bağlantılı olduğu kabul edilmemektedir.

hızjını

Aripiprazol, CYP1A enziminden bağımsız ancak CYP2D6 ve CYP3A4 enzimljeri sorumluluğunda birden fazla yol ile metabolize edilir. Bu sebeple, sigara kullananlar için dozaj ayarlaması gerekmemektedir.

Sağlıklı gönüllülerde gerçekleştirilen klinik çalışmada, kuvvetli CYP2D6 İnhibitif (kinidin), Cmaks değişmeden kalırken aripiprazol EAA’sını % 107 oranında arttırmış Aktif metabolit olan dehidro-aripiprazolün EAA’sı ve CmakS’ı sırasıyla %32 ve % oranında azalmıştır. Kinidinle birlikte uygulanması durumunda PAROKZOL do normal dozun yaklaşık yarısına İndirilmelidir. Fluoksetin ve paroksetin gibi dij kuvvetli CYP2D6 (kinidin) inhibitörlerinin de benzer etkiler göstermesi beklenir ve yüzden benzer doz azaltması uygulanmalıdır.

ru

ir.

47

;u,

er

b>

Sağlıklı gönüllülerde gerçekleştirilen klinik çalışmada, kuvvetli CYP3A4 (ketokonabol) inhibitörü, aripiprazolün EAA’sını ve Cmaks’ını sırasıyla %63 ve %37 oranımda arttırmıştır. Dehidro-aripiprazolün EAA’sı ve Cm^s’ı sırasıyla %77 ve %43 oranıpda azalmıştır. Yavaş CYP2D6 metabolizörleri, kuvvetli CYP3A4 inbitörü ile birl kte uygulandığında, hızlı CYP2D6 metabolizörlerine kıyasla, aripiprazolün yüksek pla;ima konsantrasyonları ile sonuçlanır. PAROKZOL’ün ketakonazol ya da diğer kuvvetli CYP3A4 inbitörleri birlikte uygulandığı göz önüne alındığında, hastaya olan potans yel yararı potansiyel risklerinden daha fazla olmalıdır. Ketokonazol ile birlikte uygulanması durumunda PAROKZOL dozu, normal dozun yaklaşık yarısına indirilmelidir. İtrakonazol ve HIV proteaz inhibitörleri gibi diğer kuvvetli CYP3A4 inhibitörleriniri de benzer etkiler göstermesi beklenir ve bu yüzden benzer doz azaltması uygulanmalıdıti,

CYP2D6 ya da 3A4 inhibitörleri kombinasyon tedavisinden çekildiğinde, PAROKZOL dozu eş zamanlı tedaviye başlanmadan önceki seviyeye kadar arttırılmalıdır.

Zayıf CYP3A4 (ör., diltiazem ya da essitalopram) ya da CYP2D6 inhibitörl PAROKZOL ile birlikte uygulandığı zaman, aripiprazol konsantrasyonlarında miktar artış görülmesi beklenebilir.

n,

bir

Kuvvetli bir CYP3A4 indükleyicisi olan karbamazepin ile birlikte kullanılmalını takiben, aripiprazolün tek başına (30 mg) uygulanmasına kıyasla aripiprazolün CmakS|ve EAA’sı geometrik ortası sırasıyla %68 ve %73 daha düşüktür. Benzeri şekilde dehidjro-aripiprazolün Cmaks ve EAA’sının karbamazepin ile eş kullanımından sonra geomeıjrik ortası sırasıyla tek başına aripiprazol tedavisi görenlere göre %69 ve %71 djnha düşüktür.

PAROKZOL karbamazepin ile birlikte kullanıldığında, PAROKZOL dozu iki katina çıkartılmalıdır. Diğer kuvvetli CYP3A4 indükleyicilerinin (rifampisin, rifabujin, fentoin, fenobarbital, primidon, efavirenz, nevirafın ve St. John’s Wort gibi) de ben ?er etkiler göstermesi beklenir ve bu yüzden benzer doz artırılması uygulanmalıdır. Kuvvetli CYP3A4 indükleyicileri tedaviden çekildiğinde, PAROKZOL dozu öneri en doza indirilmelidir.

Famotidin, valproat veya lityumun aripiprazolün farmakokinetiği üzerinde klfjıik bakımdan anlamlı bir etkisi olmamıştır.

PAROKZOL ün başka ilaçlar üzerindeki etkisi:

Klinik çalışmalarda, 10-30 mg/gün dozlarında aripiprazol, CYP2D6 (dekstrometorfah), CYP2C9 (varfarin), CYP2C19 (omeprazol, varfarin), ve CYP3A4 (dekstrometorfan) substratlarının metabolizması üzerinde hiç bir önemli etki göstermemiştir. Ayrıta, aripiprazol ve dehidro-aripiprazol, CYPlA2’nin aracılığındaki metabolizmayı in vi\ro olarak değiştirebilecek bir potansiyel göstermemiştir. Bu nedenle, aripiprazolün kliılik olarak önemli bir tıbbi ürünle bu enzimlerin aracılık ettiği bir etkileşime girmesi düşjük bir ihtimaldir.

Aripiprazol valproat, lityum veya lamotirijin ile beraber kullanıldığında, valpıjoat, lityum veya lamotirijin konsantrasyonlarında klinik olarak önemli bir değişildik meydana gelmemiştir. j

Aripiprazol essitalopram veya venlafaksin ile eşzamanlı uygulandığında, essİtalop veya venlafaksin plazma konsantrasyonlarında klinik olarak önemli herhangi değişiklik olmamıştır.