PARACETAMOL PED.120 mg/5 ml150 ml şurup Gebelik

Saba Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Paracetamol gebelik kategorisi B'dir. Paracetamol hamilelik kategorisi, Paracetamol gebelik kategorisi, Paracetamol emzirme, Paracetamol anne sütüne geçer mi, Paracetamol laktasyon, Paracetamol hamilelerde kullanımı, Paracetamol ve bebek, Paracetamol kullanımı bilgilerini içerir.

Gebelik ve laktasyon

Genel tavsiye

Gebelik kategorisi: B

Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar / Doğum kontrolü (Kontrasepsiyon)

Parasetamol için, gebeliklerde maruz kalmaya ilişkin yeterli klinik veri mevcut değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar, gebelik / embriyonal / fötal gelişim / doğum ya dadoğum sonrası gelişim ile ilgili olarak doğrudan ya da dolaylı zararlı etkiler olduğunugöstermemektedir.

Yine de çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlara verilirken tedbirli olunmalıdır. Gebelik dönemi

PARACETAMOL’ün gebelikte kullanım güvenliliği belirlenmemiştir. Parasetamol plasentadan geçer ve maternal konsantrasyona benzer bir fötal konsantrasyona ulaşır.Bununla beraber, parasetamolün insan gebeliğindeki güvenliliği ile ilgili epidemiyolojikkanıtlar bulunmaktadır. Örneğin anne adayının kısa süreli parasetamol kullanmasıteratojenik etki oluşturmamıştır.

Laktasyon dönemi

Parasetamol anne sütüne geçer (650 mg oral dozun %1’inden daha azı). Ancak, emziren anne tarafından terapötik dozlarda kullanılmasının bebekte bir risk oluşturmasıbeklenmez.

Üreme yeteneği/ Fertilite

Hayvanlarda yapılan kronik toksisite araştırmalarında parasetamolün testiküler atrofiye neden olduğu ve spermatogenezi inhibe ettiği bildirilmiştir. İnsanlarda fertiliteüzerindeki etkisini araştıran çalışma bulunmamaktadır.