OXALPIN 50 mg/10 ml IV inf. için liy. toz içeren 1 flakon Zararları

Deva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Oxalpin zararları, Oxalpin önlemler, Oxalpin riskler, Oxalpin uyarılar, Oxalpin yan etkisi, Oxalpin istenmeyen etkiler, Oxalpin cinsel, Oxalpin etkileri, Oxalpin tedavi dozu, Oxalpin aç mı tok mu, Oxalpin hamilelik, Oxalpin emzirme, Oxalpin alkol, Oxalpin kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

OXALPİN ve 5-fluorourasil/folinik asid (5-FU/FA) kombinasyonu ile en yaygın görülen advers olaylar gastrointestinal (diyare, bulantı, kusma ve mukozit), hematolojik (nötropeni, trombositopeni) ve nörolojik (akut ve doza bağlı periferik duyusal nöropati) olaylardır. Genel olarak, bu advers olaylar OXALPİN ve 5-FU/FA kombinasyonu ile, tek başına 5-FU/FA ile görülenden daha yaygın ve şiddetlidir.

Aşağıdaki sıklığa ilişkin bilgiler metastatik ve adjuvan tedaviyi ele alan (OXALPİN+ 5-FU/FA tedavi kollarında sırasıyla, 416 ve 1108 hasta içeren) klinik çalışmalardan ve pazarlama sonrası deneyimden elde edilmiştir.

Advers reaksiyonların sıklığı aşağıdaki şekilde sıralanmıştır: Çok yaygın (>1/10); yaygın (>1/100 ila <1/10); yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100); seyrek (>1/10.000 ila <1/1000); çok seyrek (<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Diğer detaylar tablodan sonra sunulmaktadır.

Solunum, göğüs bozuklukları ve mediastinal hastalıkları

Dispne,

Öksürük

Göğüs ağrısı, Hıçkırık

İnterstisyel akciğer hastalığı, Pulmoner fibrozis**

Gastrointestinal

hastalıkları

Bulantı,

Diyare,

Kusma,

Stomatit/ mukozit, Abdominal ağrı, Kabızlık

Hazımsızlık,

Gastro-özofageal

reflü

İleus,

İntestinal

obstrüksiyon

Clostridium difficile dahil kolit, diyare

Pankreatit

Hepato-bilier

hastalıkları

Alkalen fosfataz artışı, bilirubin artışı, LDH artışı, hepatik enzimlerde (SGPT/ALT, SGOT/AST) artış

Karaciğer

sinusoidal

obstruksiyon

sendromu

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Deri bozukluğu, Alopesi

Deride soyulma (el ve ayak sendromu), Eritematöz döküntü, Döküntü,

Artan terleme, Tırnak bozukluğu

Kas-iskelet bozukluklar, bağ doku ve kemik hastalıkları

Bel ağrısı

Artralji Kemik ağrısı

Böbrek ve idrar hastalıkları

Disüri,

Anormal idrara çıkma sıklığı, Kreatinin artışı, Hematüri

Akut tübülo- interstisyel nefropati

Genel

bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıkları

Ateş3,

Yorgunluk,

Asteni,

Ağrı,

Kilo alma (adjuvan tedavide) Enjeksiyon bölgesi reaksiyonu1

Kilo kaybı (metastatik tedavide)

en ve

Ekstravazasyon, özellikle OXALPİN periferik ven içine infüze edildiğinde şiddetli olabi komplikasyonlara neden olabilen lokal ağrı ve inflamasyona neden olabilir (Bkz: 4.4. Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Deri döküntüleri gibi (özellikle ürtiker) yaygın alerjik reaksiyonlar, konjunktivit, rinit.
Bronkospazm, anjioödem, hipotansiyon ve anaflaktik şokun da dahil olduğu yaygın anaflaktik reaksiyonlar.

3 Enfeksiyondan kaynaklanan (Febril nötropeni ile birlikte veya onsuz) ya da immunolojik mekanizmadan izole çok yaygın ateş.

*Aşağıdaki ayrıntılı bölüme bakınız.

Hematolojik toksisite:

Tablo 2: Hastaya (%) ve evreye göre insidans

Oksaliplatin ve 5-FU/FA 85 mg/m2

Metastatik Koş
ullar

Adjuvan Koş
ullar

Her 2 haftada bir

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Anemi

82.2

3

< 1

75.6

0.7

0.1

Nötropeni

71.4

28

14

78.9

28.8

12.3

Trombositopeni

71.6

4

< 1

77.4

1.5

0.2

Febril nötropeni

5.0

3.6

1.4

0.7

0.7

0.0

Nötropenik sepsis

1.1

0.7

0.4

1.1

0.6

0.4

Sindirim toksisitesi:

Tablo 3: Hastaya (%) ve evreye göre insidans

Oksaliplatin ve 5-FU/FA 85 mg/m2

Metastatik Koş
ullar

Adjuvan Koş
ullar

Her 2 haftada bir

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Bulantı

69.9

8

< 1

73.7

4.8

0.3

Diyare

60.8

9

2

56.3

8.3

2.5

Kusma

49.0

6

1

47.2

5.3

0.5

Mukozit/Stomatit

39.9

4

< 1

42.1

2.8

0.1

Güçlü antiemetik maddelerle profilaksi ve/veya tedavi endikedir.

OXALPİN özellikle de 5-fluorourasil ile kombinasyon halinde uygulandığında şiddetli diyare/kusma sonucu dehidratasyon, paralitik ileus, intestinal obstrüksiyon, hipokalemi, metabolik asidoz ve böbrek yetmezliği gelişebilir (Bkz: 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). İzole vakalarda pankreatit bildirilmektedir.

Sinir sistemi toksisitesi:

OXALPİN’ in, doz sınırlayıcı toksisitesi nörolojiktir. Bu genelde soğukla tetiklenen kramplı veya krampsız olarak ekstremitelerin disestezi ve/veya parestezisi ile karakterize duyusal periferik nöropatidir. Bu semptomlar tedavi edilen hastaların %95’ inde meydana gelmektedir. Bu semptomların süresi (genellikle tedavi kürleri arasında gerilemektedir) tedavi kürü sayısıyla artmaktadır.

Ağrı ve/veya fonksiyonel bir bozukluk başladığında semptomların süresine bağlı olarak doz ayarlamasına gidilmeli ve hatta tedavinin kesilmesi düşünülmelidir (Bkz: 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri).

Fonksiyonel bozukluk ince hareketlerin yapılmasındaki zorlukları içermektedir ve duyusal bozukluğun olası bir sonucudur. 850 mg/m2 (10 kürde) kümülatif doz için sürekli semptomların meydana gelme riski yaklaşık %10 ve 1020 mg/m2 (12 kürde) kümülatif doz için %20’dir.

Vakaların büyük bir kısmında tedavi kesildiğinde nörolojik belirtiler ve semptomlar düzelmekte veya tamamen geçmektedir. Kolon kanserinin adjuvan tedavisinde tedavinin kesilmesinden altı ay sonra hastaların %87’sinde hafif semptomlar görülmüş veya hiç görülmemiştir. 3 yıllık izlem periyodunda ise hastaların %3’ünde ya orta şiddette inatçı lokalize paresteziler (%2.3) ya da fonksiyonel aktivitelere etki edebilen paresteziler (%0.5) gözlenmiştir.

Akut nörosensoriyel belirtiler bildirilmiştir (Bkz: 5.3.Klinik öncesi güvenlilik verileri). Bu belirtiler uygulamadan sonraki saatler içerisinde ve genelde soğuğa maruz kalındığında meydana gelmektedir. Bu belirtiler genelde geçici parestezi, disestezi ve hipoestezi olarak ortaya çıkmaktadır. Hastaların %1-%2’sinde akut farengolaringeal disestezi sendromu meydana gelmekte olup, solunum güçlüğü (siyanoz veya hipoksi yok) veya laringospazm veya bronkospazm (stridor veya wheezing yok) objektif kanıtı olmaksızın subjektif disfaji veya dispne/boğulma hissi ile karakterizedir. Bu gibi vakalarda antihistaminikler ve bronkodilatörlerin uygulanmasına rağmen, bu semptomlar tedavinin kesilmesiyle hızlı bir biçimde geçmektedir. İnfüzyon sürelerinin uzatılması bu sendromun insidansının azaltılmasına yardımcı olmaktadır (Bkz: 4.4.Özel kullanım uyarıları ve önlemleri). Bazen çene spazmı/kas spazmları/istemsiz kas kasılmaları/kasta seğirme/miyoklonus, koordinasyon sorunu/yürüme sorunu/ataksi/denge bozuklukları, boğaz veya göğüste sıkışma/baskı/rahatsızlık/ağrıyı içeren diğer semptomlar gözlenmiştir. Kraniyal sinir disfonksiyonları da görülebilir ayrıca ptozis, diplopi, afoni/disfoni, bazen vokal kord paralizi şeklinde tanımlanan ses kısıklığı, anormal dil duyusu veya bazen afazi şeklinde tanımlanan disartri, trigeminal nevralji/yüzde ağrı/gözlerde ağrı, görme keskinliğinde azalma, görme alanı bozuklukları gibi izole vakalar da meydana gelmektedir.

Derin tendon refleksinin yitimi ve Lhermitte belirtisi gibi diğer nörolojik semptomlar OXALPİN tedavisi sırasında bildirilmiştir. İzole optik nörit vakaları bildirilmiştir.

Alerjik reaksiyonlar:

Tablo 4: Hasta (%) ve evreye göre insidans

OKSALPİN ve 5-FU/FA 85 mg/m2

Metastatik Koşullar

Adjuvan Koşullar

Her 2 haftada bir

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Bütün

evreler

Evre 3

Evre 4

Alerjik reaksiyonlar / Alerji

9.1

1

< 1

10.3

2. 3

0.6

Hepato-bilier hastalıkları:

Ayrıca venooklüziv karaciğer hastalığı olarak bilinen karaciğer sinusoidal obstruksiyon sendromu veya peliozis hepatit, nodüler rejeneratif hiperplazi, perisinusoidal fibrozu içeren karaciğer bozukluğuna bağlı patolojik belirtiler bildirilmiştir. Klinik belirtiler portal hipertansiyon ve/veya transaminaz enzimlerinin yüksekliği şeklinde olabilir.

Böbrek ve idrar hastalıkları: