ONADRON 2 ml 8 mg 1 ampül Uyarılar

Ulagaylar Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Onadron uyarılar, Onadron zararları, Onadron önlemler, Onadron riskler, Onadron yan etkisi, Onadron alerji, Onadron alkol, Onadron hamileler, Onadron emzirme, Onadron araç kullanımı, Onadron fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Tedavi dozlarında yan tesirler meydana gelebilir. Bu yüzden doz kademeli olarak yavaş yavaş arttırılmalıdır. Kortikosteroid kullanımı bazı oluşmakta olan hastalıkların belirtilerinimaskeleyebilir. Bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan nitromavi - tetrazolin testinin (-)çıkmasına yol açabilir.

Kortikosteroidler latent amibiyazisi aktive edebilirler. Bu yüzden kortikosteroid tedavisine başlanmadan önce latent veya aktif bir amibiyazisin olup olmadığı kontrol edilmeli ayrıcanedeni bilinmeyen diyarelere karşı dikkatli olunmalıdır.

Uzun süreli kortikosteroid kullanımı optik sinirlerde hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak subkapsüler katarakt ve glokom görülebilir. Oral kortikosteroid optik nörit kullanımındaönerilmez ve yeni riskli olayların artmasına yol açabilir.

Kortikosteroidler aktif oküler herpes simpleksde kullanılmaması gerekir. Bazı kişilerde intraokiiler baskı artabilir. Steroid tedavisi 6 haftadan fazla devam ederse, intraoküler baskınıntakip edilmesi gerekir.

Normal ve yüksek doz hidrokortizon veya kortizon kullanımı kan basıncında yükselmeye, sıı ve tuz retansiyonuna ve potasyum atılımının artmasına neden olabilir. Bu etkiler yüksek dozdakullanım hariç sentetik türevlerde daha az görülebilir. Diyette tuz kısıtlaması ve potasyumsuplementasyonu gerekli olabilir. Kortikosteroidlerin hepsi kalsiyum atılanını arttırır. Ödemsonucu oluşan su retansiyonu ve potasyum kaybı, kortikosteroid kullanımı ile oluşurken, buajanlar konjestif kalp yetmezliği, hipertansiyon ya da böbrek yetmezliği olan hastalarda dikkatlikullanılmalıdır.

Canlı virüs aşıları kortikosteroidlerin immünosupresif dozlarındaki kullanımında kontrendikedir. Yine bu dozlardaki kortikosteroid kullanımı ile inaktif bakteri ve virüsaşılarının uygulanmasından sonra beklenen serum antikor cevabı oluşmayabilir. Addisonhastalığında olduğu gibi kortikosteroid replasman tedavisi gören hastalarda immünizasyonprosedürü uygulanabilir.

Su çiçeği ve kızamık, kortikosteroid kullanan pediyatrik ve yetişkin hastalarda görüldüğünde çok ciddi hatta ölümcül bile olabilir. Su çiçeği ve kızamık olan pediyatrik ve yetişkin hastalardaözellikle dikkatli olunması gerekir. Hastalığın temelini oluşturan ve/veya öncesindekikortikosteroid tedavisinin riske katkısı bilinmemektedir. Su çiçeğine yakalanılırsa, profilaksiile varicella zoster immun globulin (VZIG) endike olabilir. Kızamığa yakalamlırsa profilaksiile immunglobulin (IG), su çiçeği gelişirse, antiviral ajanlar ile tedavinin dikkate alınmasıgerekir.

Strongyloides enfeksiyonlarından şüphe edilen hastalarda kortikosteroidler çok dikkatli kullanılmalıdır. Kortikosteroid kullanan bazı immünstipresif hastalarda strongyloideshiperenfeksiyonları ile yaygın lavral hareket görülmektedir. Buna ciddi enterokolitler vepotansiyel fatal gram (-) septisemi eşlik eder.

Aktif tüberkülozu olan bireylerde uygun bir antitüberküloz ajanla birlikte kortikosteroid kullanılabilir. Latent tüberkülozu veya tüberküloz reaktivasyonu olan kortikosteroidendikasyonıındaki hastalara hastalığın reaktive olması ile ilgili ciddi bir inceleme yapılmasıgerekir. Bu tip hastalara; uzun süreli kortikosteroid tedavisi uygulanacak ise kemoproflaktiktakviye yapılmalıdır.

Kortikosteroidler birden kesilmemek aşamalı olarak doz azaltılarak tedavi sonlandırılmalıdır.

Aksi takdirde adrenal korteks yetmezliğinin de eşlik ettiği ateş, miyalji, artralji ve malasi gibi semptomlar görülebilir.

Hipotiroidi ve sirozu olan hastalarda kortikosteroidlerin etkisi daha da artmış olarak görülür.

Oküler herpes simpleksi olan hastalarda korneal perforasyon olasılığı nedeniyle kortikosteroidlerin kullanımı konusunda ihtiyatlı olunmalıdır.

Kortikosteroid kullanımı ile fiziksel düzensizlikler görülebilir. Ayrıca öfori, insomni, karakter

değişimi, şiddetli depresyon ve gözle görülür psikotik manifestasyonlar olabilir. Kortikosteroid kullanımı ile duygusal küntliik veya psikotik eğilim tablosu ağırlaşabilir.

Hipoprotrombinemisi olan hastalarda kortikosteroid ile birlikte aspirin kullanılması konusunda ihtiyatlı olunmalıdır.

Nonspesifik ülseratif kolit, piyojenik inflamasyonlar, divertikulit, yeni barsak anastomozu, aktif veya latent peptik ülser, diabetes mellitus, ren al yetmezlik, hipertansiyon, osteoporoz vemiyastenia gravis vakalarında steroidler dikkatli kullanılmalıdır. Yüksek dozlarda peritoneal vegastrointestinal iritasyona rastlanmıştır. Hiperkortikonizmin bir komplikasyonu olarak da yağembolisi rapor edilmiştir.

Yüksek doz kortikosteroid kullanıldığında ilacın yemeklerden sonra alınmasının daha uygun olacağını hatta yemek aralarında antasit alınmasının peptik ülsere karşı bir koruma oluşturacağıbildirilmektedir. Steroidler bazı hastalarda motiliteyi ve spermatazoon sayısını artırabilir veyaazaltabilir. Sistemik fungal enfeksiyonların şiddetlenmesine neden olabilir. Ancak spesifikantifungal tedavi uygulanacak ise glukokortikoid tedavisine başlanabilir. Çocuklardakortikosteroidlerin etkinlik ve güvenliği, çocuklarda ve yetişkinlerde benzer olankortikosteroidlerin etkisinin gidişine bağlıdır. Yayınlanan çalışmalar, nefrotik sendrom (2yaşından büyük hastalar), agresif lenfoma ve lösemi (1 aylıktan büyük hastalar) tedavisi görenpediyatrik hastalarda kanıtlanmıştır.

Çocuklardaki kortikosteroid kullanımı için şiddetli astım ve hırıltı gibi diğer endikasyonlar için; yetişkinlerde yapılan yeterli ve iyi kontrollü çalışmalar baz alınır. Sonuç olarak, hastalığınve onun patofizyolojisinin yönünün, her iki popiilasyonda aynı olduğu düşünülür.Yetişkinlerdeki gibi çocuklarda da; kan basıncı, kilo, boy, intraoküler basınç ve enfeksiyonvarlığının klinik değerlendirmesi, psikososyal bozukluk, tromboembolizm, peptik ülser,katarakt ve osteoporozun sıklığı dikkatle gözlenmesi gerekir. Sistemik dolaşıma katılankortikosteroidler dahil kortikosteroid kullanan çocuklarda büyüme hızında yavaşlamagözlenebilir.

Kortikosteroid kullanan çocukların doğrusal büyümesinin izlenmesi gerekir. Devamlı tedavinin olası büyüme etkisi, elde edilen klinik yarar ve tedavi alternatiflerininkullanılabilirliğine karşı değerlendirilmelidir. Kortikosteroidlerin olası büyüme etkisiniminimalize etmek için çocuklarda, en az etkili doz kullanılmalıdır.

65 yaşında ve üzerindeki yaşlılarda, yetişkinlerdeki yanıta göre farklılık olup olmadığı ile ilgili klinik çalışma yapılmamıştır. Diğer bildirilen klinik çalışmalarda ise, yaşlılar ve yetişkinlerarasında farklılıklar görülmemiştir. Böbrek, karaciğer veya kalp fonksiyonu azalmasının veeşlik eden hastalığın veya diğer ilaç tedavisinin aşırı sıklığı dikkate alınarak, genellikle dozajaralığının düşüğünden başlayıp, geriyatrik popülasyonda doz seçiminde dikkatli olunmalıdır.Özellikle kortikosteroidler ile tedavi edilen yaşlı hastalarda diyabet, sıvı retansiyonu vehipertansiyon riski göz önünde bulundurulmalıdır.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’ dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında sodyum içermediği kabul edilmektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

ONADRON’ un araç ve makine kullanımı üzerinde bilinen olumsuz bir etkisi yoktur.