OCLADRA 2 mg/ml enjeksiyonluk çözelti içeren 1 flakon Zararları

Biem Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Ocladra zararları, Ocladra önlemler, Ocladra riskler, Ocladra uyarılar, Ocladra yan etkisi, Ocladra istenmeyen etkiler, Ocladra cinsel, Ocladra etkileri, Ocladra tedavi dozu, Ocladra aç mı tok mu, Ocladra hamilelik, Ocladra emzirme, Ocladra alkol, Ocladra kullanımı bilgilerini içerir.

İstenmeyen etkiler

Çeşitli endikasyonlar için tedavi edilen 279 hasta ve tüylü hücreli lösemili (THL) 62 hastada kladribin ile en ilgili üç klinik çalışma süresince çok yaygın görülen advers reaksiyonlar;miyelosupresyon, özellikle şiddetli nötropeni (%41 (113/279), THL %98 (61/62)), şiddetlitrombositopeni (%21 (58/279), THL %50 (31/62)), şiddetli anemi (%14 (21/150), THL %55(34/62)), şiddetli immünosupresyon/lenfopeni (%63 (176/279), THL %95 (59/62)),enfeksiyonlar (%39 (110/279), THL %58 (36/62)) ve ateştir (%64’e kadar).

Kladribin tedavisini takiben kültür-negatif ateş, tüylü hücreli lösemili hastaların %10-40’ında meydana gelir ve diğer neoplastik hastalıkları olan hastalarda nadir görülmektedir. Cilttedöküntüler (%2-31), cilt döküntüsüne neden olduğu bilinen, eş zamanlı uygulanan diğer tıbbiürünleri (antibiyotikler ve/veya allopürinol) kullanan hastalarda esas olarak tanımlanır.Kladribin tedavisi sırasında; yorgunluk (%2-48), baş ağrısı (%1-23) ve iştah azalması (%1-22)yanı sıra bulantı (%5-28), kusma (% 1-13) ve diyare (%3-12) gibi gastrointestinal adversreaksiyonlar bildirilmiştir. Kladribinin alopesiye neden olması muhtemel değildir, tedavisırasında 4/523 hastada birkaç gün için hafif ve geçici alopesi gözlenmiş, ancak bu kladribinlenet bir şekilde ilişkilendirilmemiştir.

Bildirilen advers reaksiyonlar sıklık kategorisi ve sistem-organ sınıfına göre aşağıdaki tabloda listelenmektedir. Sıklıklar şu şekilde tanımlanmaktadır: Çok yaygın (>1/10), yaygın (>1/100ila <1/10), yaygın olmayan (>1/1.000 ila <1/100), seyrek (>1/10.000 ila <1/1.000), çok seyrek(<1/10.000), bilinmiyor (eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor).

Enfeksiyonlar ve enfestasyonlar

Çok yaygın: enfeksiyonlar* (pnömoni*, septisemi*)

İyi huylu, kötü huylu ve belirsiz neoplazma (kist ve polipler dahil)

Yaygın: ikinci maligniteler *

Seyrek: tümör lizis sendromu

Kan ve lenf sistemi hastalıkları

Çok yaygın: pansitopeni/miyelosupresyon *, nötropeni, trombositopeni, anemi, lenfopeni. Yaygın olmayan: hemolitik anemi

Bağışıklık sistemi hastalıkları

Çok yaygın: immünosupresyon Seyrek: graft-versus-host hastalığı

Metabolizma ve beslenme hastalıkları

Çok yaygın: iştah azalması Yaygın olmayan: kaşeksi

Sinir sistemi hastalıkları

Çok yaygın: baş ağrısı, baş dönmesi Yaygın: insomni, anksiyete

Yaygın olmayan: somnolans, parestezi, letarji, polinöropati, konfüzyon, ataksi. Seyrek: apopleksi, konuşma ve yutmada nörolojik hasarlarÇok seyrek: depresyon, epilepsi nöbeti.

Göz hastalıkları

Yaygın olmayan: konjonktivit Çok seyrek: blefarit

Kardiyak hastalıklar

Yaygın: taşikardi, kalp hırıltısı, hipotansiyon, burun kanaması, miyokard iskemisi Seyrek: kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, kalp dekompensasyonu.

Vasküler hastalıklar

Çok yaygın: purpura Yaygın: peteşi, kanamalar*

Yaygın olmayan: flebit

Solunum sistemi hastalıkları

Çok yaygın: anormal solunum sesleri, anormal göğüs sesleri, öksürük

Yaygın: nefes darlığı, çoğunlukla enfeksiyöz etiyolojiye bağlı pulmoner interstisyal

infiltratlar, mukozit.

Yaygın olmayan: farenjit Çok seyrek: akciğer embolisi

Gastrointestinal hastalıklar

Çok yaygın: bulantı, kusma, kabızlık, diyare Yaygın: gastrointestinal ağrı, şişkinlikSeyrek: ileus

Hepato-biliyer hastalıklar

Yaygın: bilirubin ve transaminazlarda tersinir ve çoğunlukla hafif artışlar Seyrek: karaciğer yetmezliğiÇok seyrek: kolesistit

Deri ve deri altı doku hastalıkları

Çok yaygın: döküntü, bölgesel ekzantem, diyaforez.

Yaygın: prürit, cilt ağrısı, eritem, ürtiker

Kas iskelet sistemi bozuklukları, bağ doku ve kemik hastalıkları

Yaygın: miyalji, artralji, artrit, kemik ağrısı

Böbrek ve idrar yolu hastalıkları

Seyrek: böbrek yetmezliği

Genel bozukluklar ve uygulama bölgesine ilişkin hastalıklar

Çok yaygın: enjeksiyon bölgesi reaksiyonları, ateş, yorgunluk, üşüme, asteni Yaygın: ödem, kırıklık, ağrı

*aşağıdaki açıklayıcı bölüme bakınız.

Hematolojik olmayan advers reaksiyonlar

Hematolojik olmayan advers reaksiyonlar genellikle şiddet olarak hafif ila orta derecelidir. Bulantının antiemetiklerle tedavisi genellikle gerekli değildir. Deri ve subkutan doku ile ilgiliAdvers reaksiyonlar çoğunlukla hafif veya orta derecelidir ve genellikle 30 günlük bir siklusaralığında çözülmekte olup geçicidir.

Kan sayımı

Aktif bir tüylü hücreli lösemisi olan hastalarda çoğunlukla düşük kan sayımı, özellikle de düşük nötrofil sayımı gösterdiği için, vakaların %90’ından fazlası geçici şiddetli nötropenileresahiptir (< 1,0 x 109/L). Hematopetik büyüme faktörlerinin kullanımı, nötrofil sayımınıniyileşmesini arttırmaz veya ateş insidansını düşürmez.. Tüm hastaların yaklaşık %20 ila%30’unda şiddetli trombositopeniler (< 50 x 109/L) gözlenmektedir. Aylarca sürenlenfositopeni ve artmış enfeksiyon riski ile birlikte immünosupresyon beklenmektedir.Sitotoksik T-lenfositleri ve doğal öldürücü hücrelerin geri kazanılması 3 ila 12 ay içindegerçekleşmektedir. T-yardımcı hücreleri ve B-lenfositlerinin tam geri kazanımı 2 yıla kadargecikebilir. Kladribin, CD4+ ve CD8+ T-lenfositlerinin şiddetli ve uzamış azalmasını uyarır.Hali hazırda bu immünosupresyonun muhtemel uzun dönemli sonuçları ile ilgili deneyimmevcut değildir.

Enfeksiyonlar

Şiddetli uzun dönemli, ancak geç enfeksiyöz komplikasyonlarla ilişkili olmayan lenfositopeniler seyrek bildirilmiştir. Bazı durumlarda fatal sonuçları olan çok yaygın şiddetlikomplikasyonlar, fırsatçı enfeksiyonlardır (Pneumocystis carinii, Toxoplasma gondii,listeriya, kandida, herpes virüsleri, sitomegalovirüs ve atipik mikobakteri). Her bir siklusta 0,7mg/kg vücut ağırlığı dozunda kladribin ile tedavi edilen hastaların %40’ı enfeksiyongeçirmiştir. Bunlar, her bir siklusta azaltılmış 0,5 mg/kg vücut ağırlığı doz alan tüm hastaların%27’sinde ortaya çıkan enfeksiyonlardan ortalama olarak daha şiddetlidir. Tüylü hücrelilösemili hastaların %43’ü standart doz rejiminde enfeksiyöz komplikasyonlardeneyimlemiştir. Bu enfeksiyonların üçte biri şiddetli olarak değerlendirilmiştir (septisemi,pnömoni gibi). Akut otoimmün hemolitik anemili en az 10 vaka bildirilmiştir. Tüm hastalar,kortikosteroidlerle başarılı bir şekilde tedavi edilmiştir.

Nadir ciddi advers reaksiyonlar

İleus, şiddetli karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, atriyal fibrilasyon, kalp dekompansasyonu, apopleksi, konuşma ve yutmada nörolojik hasarlar, akut böbrekyetmezliği ile birlikte tümör lizis sendromu, transfüzyon ile ilişkili graft versus host hastalığı,Stevens Johnson sendromu / Lyell sendromu (toksik epidermal nekroz), hemolitik anemi,hipereozinofili (eritemli cilt döküntüsü, prürit ve yüzde ödem ile birlikte) gibi ciddi adversreaksiyonlar nadirdir.

Fatal sonuçlar

Müstahzar ile ilişkili ölümlerin çoğunluğu enfeksiyöz komplikasyonlar nedeniyledir. Kladribin kemoterapisi ile ilişkili olarak bildirilen ve ölümcül sonuç veren ileri nadir vakalar;ikinci malignite, serebro veya kardiyovasküler enfarktüs, ışınlanmamış kanın çoklutransfüzyonlarmm neden olduğu graft versus host hastalığı, hiperürisemi ile birlikte tümörlizis sendromu, metabolik asidoz ve akut renal yetmezlik.

Şüpheli advers reaksiyonların raporlanması

Ruhsatlandırma sonrası şüpheli ilaç advers reaksiyonlarının raporlanması büyük önem taşımaktadır. Raporlama yapılması, ilacın yarar/risk dengesinin sürekli olarak izlenmesineolanak sağlar. Sağlık mesleği mensuplarının herhangi bir şüpheli advers reaksiyonu TürkiyeFarmakovijilans Merkezi (TÜFAM)’ne bildirmeleri gerekmektedir (www.titck.gov.tr; e-posta:tufam@titck.gov.tr; tel: 0 800 314 00 08, faks: 0 312 218 35 99).