NUTRIFLEX LIPID PERI 1875 ml intravenoz infüzyonluk emülsiyon Uyarılar

B.Braun-İrengün Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nutriflex uyarılar, Nutriflex zararları, Nutriflex önlemler, Nutriflex riskler, Nutriflex yan etkisi, Nutriflex alerji, Nutriflex alkol, Nutriflex hamileler, Nutriflex emzirme, Nutriflex araç kullanımı, Nutriflex fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Artmış serum ozmolaritesi durumlarında dikkatli olunmalıdır.

Çok hızlı infüzyon patolojik serum elektrolit konsantrasyonları, hiperhidrasyon ve pulmoner ödem ile sıvı yüklemesine neden olabilir.

Herhangi bir anafilaktik reaksiyon semptomu veya belirtisi (ateş, titreme, döküntü veya dispne gibi) görüldüğünde infüzyon derhal durdurulmalıdır.

NUTRİFLEX LİPİD PERİ infüzyonu esnasında serum trigliserid konsantrasyonu izlenmelidir.

Hastanın metabolik durumuna bağlı olarak, nadiren hipertrigliseridemi gelişebilir. Lipid uygulaması esnasında plazma trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l’nin üzerine çıkarsa infüzyonhızının düşürülmesi tavsiye edilir. Plazma trigliserid konsantrasyonu 3 mmol/l’nin üzerindekalırsa seviyeler normale dönene kadar infüzyon durdurulmalıdır.

Karbohidrat içeren bütün çözeltilerde olduğu gibi NUTRİFLEX LİPİD PERİ uygulaması da hiperglisemiye neden olabilir. Kan glukoz seviyesi kontrol edilmelidir. Eğer hiperglisemi varsainfüzyon hızı düşürülmeli veya insülin verilmelidir. Eğer hastaya eşzamanlı farklı intravenözglukoz çözeltileri veriliyorsa, ilave uygulanan glukoz miktarı hesaba katılmalıdır.

Uygulama sırasında kan glukoz konsantrasyonu 14 mmol/l’nin (250 mg/dl) üzerine çıkarsa emülsiyonun uygulamasına ara verilmesi gerekebilir.

Amino asitlerin intravenöz infüzyonu ile eser elementlerin, özellikle bakır ve çinkonun, üriner atılımı artar. Özellikle uzun süreli intravenöz beslenme söz konusu olduğunda, eser elementlerindozlarının ayarlanmasında bu durum göz önüne alınmalıdır.

Yetersiz beslenmiş veya tükenmiş hastaların yeniden beslenmeleri veya doyurulmaları hipokalemi, hipofosfatemi ve hipomagnezemi gelişimine yol açabilir. Normal değerlerdensapmaya göre yeterli elektrolit takviyesi yapılmalıdır.

Psödoaglütinasyon riski nedeniyle NUTRİFLEX LİPİD PERİ aynı infüzyon setinden kan ile eşzamanlı verilmemelidir.

Diabetes mellitus, bozulmuş kardiyak veya renal fonksiyonu olan hastalar

Bütün büyük-hacimli infüzyon çözeltilerinde olduğu gibi, NUTRİFLEX LİPİD PERİ bozulmuş

kardiyak veya renal fonksiyonu olan hastalara dikkatle uygulanmalıdır.

Diabetes mellitus veya renal yetmezliği olan hastalardaki kullanımı ile ilgili sadece sınırlı tecrübe vardır.

Lipid metabolizması bozuk olan hastalar

NUTRİFLEX LİPİD PERİ lipid metabolizması bozukluğu olan, örn. renal yetmezliği, diabetes mellitus, pankreatit, karaciğer fonksiyon bozukluğu, hipotiroidizm (hipertrigliseridemili) vesepsisli hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Eğer NUTRİFLEX LİPİD PERİ bu durumdakihastalara verilirse serum trigliseridlerini yakından takip etmek gerekmektedir. Lipidverilmesinden 12 saat sonra hipertrigliseridemi varlığı lipid metabolizması bozukluğuna işareteder.

Sıvı, elektrolit veya asit-baz dengesi bozuklukları infüzyona başlamadan önce düzeltilmelidir.

Serum elektrolitleri, su dengesi, asit-baz dengesi ve- uzun süreli uygulamalarda- kan hücreleri sayısı, koagülasyon durumu ve karaciğer fonksiyonu kontrolü gereklidir.

Elektrolitler, vitaminler ve eser elementler gereksinimlere göre uygulanmalıdır.

NUTRİFLEX LİPİD PERİ, çinko ve magnezyum içerdiği için bu elementleri içeren çözeltiler ile birlikte verildiğinde dikkatli olunmalıdır.

Tüm intravenöz çözeltilerde olduğu gibi NUTRİFLEX LİPİD PERİ infüzyonu için de aseptik önlemler alınmalıdır.

NUTRİFLEX LİPİD PERİ kompleks bir preparattır. Bu nedenle başka çözeltilerin ilavesi tavsiye edilmez (kompatibilite ispat edilmediği sürece - bkz. bölüm 6.2).

Laboratuvar testleri ile etkileşimi

Alınan yağ, kan dolaşım sisteminden tam olarak temizlenmeden kan örneği alınırsa, yağ içeriği bazı laboratuvar ölçümleri ile etkileşebilir (örn. bilirubin, laktat dehidrojenaz, oksijensaturasyonu).

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Bu ürün yatan hastaya doktor kontrolü ve gözleminde verilmektedir. Bu nedenle, bu durumdaki hastanın araç ve makine kullanması mümkün değildir.