NOVOMIX 30 PENFILL 3 ml 5 PENFILL Kullanımı

Novo Nordisk Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.NOVOMIX nasıl kullanılır ?

İnsülininizi her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız ve dozunuzu tam olarak ayarlayınız. Emin değilseniz, doktorunuz, hemşireniz veya eczacınız ile doğruluğunu kontrolediniz.

NovoMix 30 Penfill genellikle yemekten hemen önce alınır. Kan şekerinin düşmesini engellemek için enjeksiyondan sonraki 10 dakika içinde yemeğinizi yiyin. Gerektiğinde,NovoMix 30 Penfill yemekten hemen sonra da kullanılabilir. Nasıl ve nereye enjekteedileceğine dair bilgi için aşağıya bakınız.

NovoMix 30 Penfill, diyabet için kullanılan tabletler ile birlikte kullanıldığında doz ayarlaması yapılmalıdır.

Doktorunuz söylemedikçe insülininizi değiştirmeyin. Eğer doktorunuz insülininizi bir tip veya markadan diğerine değiştirmişse, doktorunuz tarafından doz ayarlamasının yapılmasıgerekebilir.

Uygulama yolu ve metodu

NovoMix 30 Penfill deri altına enjeksiyon içindir. İnsülini asla doğrudan bir damar veya kas içine uygulamayınız.

Her enjeksiyonla birlikte, özellikle aynı deri bölgesindeki enjeksiyon yerini değiştiriniz. Bu durum, şişlik veya ciltte tahriş oluşma riskini azaltabilir (bakınız. 4. Olası yan etkilernelerdir?). Enjeksiyon için en iyi bölgeler: Karnınızın ön kısmı, kalçalarınız, uyluğunuz veyaüst kolunuzun ön kısımları. Karın çevrenize yakın yere enjeksiyon yaparsanız insülininiz dahaçabuk etki gösterir. Kan şekerinizi her zaman düzenli olarak ölçmelisiniz.

  • Kartuşu tekrar doldurmayınız.
  • NovoMix 30 Penfill kartuşları, Novo Nordisk insülin enjeksiyon sistemleri veNovoFine veya NovoTwist iğne uçları ile kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
  • Eğer NovoMix 30 Penfill ve başka bir insülin Penfill kartuşu ile tedaviediliyorsanız, her insülin çeşidi için ayrı enjeksiyon sistemi kullanmalısınız.
  • Kullanmakta olduğunuz kartuşun kaybolması ya da hasar görmesi durumuna karşıyanınızda her zaman yedek bir Penfill kartuşu taşıyınız.
  • NovoMix 30’un karıştırılması:

    Karıştırma işlemini yapabilmek için kartuş içinde yeterli insülin (en az 12 ünite insülin) olduğundan emin olunuz. Eğer yeterli insülin kalmamışsa, yeni bir kartuş kullanınız. Ayrıntılıaçıklama için kalem kullanma kılavuzuna bakınız.

    > Yeni bir NovoMix 30 Penfill’i her kullanışta (kartuşu insülin enjeksiyon sistemine koymadan önce)

  • Kullanmadan önce insülinin oda sıcaklığına ulaşmasını bekleyin. Bu şekilde katışmasıkolaylaşır.
  • Kartuşu avuçlarınız arasında 10 kez yuvarlayınız - kartuşun yatay durumda (yereparalel) tutulması önemlidir, (bakınız. Resim A).
  • Kartuş içindeki ufak cam topun bir uçtan diğer uca hareketini sağlamak için kartuşu enaz 10 defa a ve b noktaları arasında yukarı aşağı çevirin, (bakınız. Resim B).

  • Yuvarlama ve çevirme işlemlerini (bakınız. Resim A ve B) insülin beyaz, bulanık vesulu bir görünüm alana kadar tekrarlayınız. Karıştırılan insülin eşit şekilde beyaz,bulanık ve sulu görünmüyorsa kartuşu kullanmayınız.
  • Daha sonra gecikmeden diğer enjeksiyon işlemlerini tamamlayınız.
  • > izleyen her yeni enjeksiyon için
  • Kartuşu yerleştirdiğiniz enjeksiyon sistemini a ve b noktalan arasında (bakınız. ResimB) en az 10 defa sıvı tamamen beyaz, bulanık ve sulu bir görünüm alana kadar hareketettiriniz. Karıştınlan insülin eşit şekilde beyaz, bulanık ve sulu görünmüyorsa kartuşukullanmayınız.
  • Beklemeden enjeksiyonun diğer aşamalannı tamamlayınız.
  • NovoMix 30 nasıl enjekte edilmeli?
  • İnsulini derinizin altına enjekte ediniz. Doktorunuzun veya hemşirenizin tavsiye ettiği vekaleminizin kullanma kılavuzunda tarif edilen enjeksiyon tekniğini kullanınız.
  • İğneyi derinizin altında en az 6 saniye tutunuz. İğne deriden geri çekilinceye kadar basmabutonuna tam olarak basınız. Bu, doğru miktarın enjekte edilmesini sağlayacak ve iğneniniçine ya da insülin rezervuarına muhtemel kan akışını kısıtlayacaktır.
  • • Her enjeksiyondan sonra iğneyi çıkarıp attığınızdan emin olun ve NovoMix 30’u ucunda iğne olmadan saklayınız. Yoksa, sıvı sızabilir ve insülinin dozu değişebilir.

    Değişik yaş grupları

    Yaşlılarda kullanımı

    NovoMix 30, adolesanlarda ve 10 yaş ve üstündeki çocuklarda hazır karışım insülin tercih edildiğinde kullanılabilir. 6-9 yaş arası çocuklar için sınırlı klinik veri vardır. 6 yaşın altındakiçocuklarda NovoMix 30 için hiçbir veri yoktur.

    Yaşlılarda kullanımı:

    65 yaşın üzerindeyseniz, kan şekerinizi daha düzenli kontrol etmelisiniz ve insülin dozunuzdaki değişiklikleri doktorunuzla konuşmalısınız.

    Özel kullanım durumları

    Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

    Böbrek veya karaciğer yetmezliğiniz varsa, kan şekerinizi daha düzenli olarak kontrol etmelisiniz ve insülin dozunuzdaki değişiklikleri doktorunuzla konuşmalısınız.

    Eğer NovoMix 30 Penfilf1 'in etkisinin çok güçlii veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla NOVOMIX kullanırsanız

    NovoMix 30 Penfilf1 'den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.