NARAMIG 2.5 mg 2 tablet Farmakolojik Özellikleri

GlaxoSmithKline Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

5.FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

5.1. Farmakodinamik özellikler

Farmakoterapötik grup: selektif serotonin (5HT1)

ATC Kodu: N02C C02

Naratriptan, vasküler kontraksiyona aracılık eden selektif 5-HT1 reseptör agonistidir. Bu reseptör başlıca intrakraniyal (serebral ve dural) kan damarlarında bulunur. Naratriptan, klonlanan insan 5-HT1B ve 5-HT1D reseptörlerine yüksek afinite gösterir, insan 5-HT1B reseptörünün intrakraniyal kan damarlarının kontraksiyonuna aracılık eden vasküler 5-HT1 reseptörüne uyduğu düşünülmektedir. Naratriptanın diğer 5-HT reseptörlerinin (5-HT2, 5- HT3, 5-HT4 ve 5-HT7) alttipleri üzerinde çok az etkisi vardır veya hiç etkisi yoktur.

5.2. Farmakokinetik özellikler

Absorpsiyon

Oral uygulamayı takiben naratriptan hızla emilir, 2-3 saatte maksimum plazma konsantrasyonu gözlenir. 2.5 mg naratriptan tablet uygulanmasından sonra Cmaks kadınlarda yaklaşık olarak 8.3 nanogram/ml (%95 güvenlik aralığı: 6.5 - 10.5 nanogram/ml) ve erkeklerde 5.4 nanogram/ml (%95 güvenlik aralığı: 4.7 - 6.1 nanogram/ml)’dir.

Oral biyoyararlanımı kadınlarda %74 ve erkeklerde %63’tür. Bu farklılık, klinik kullanımda etkililik ve tolerabilite açısından değişiklik oluşturmaz. Bu nedenle cinsiyete bağlı doz ayarlaması gerekmez.

Dağılım

Naratriptanın dağılım hacmi 170 litredir. Plazma proteine bağlanma oranı düşüktür (%29).
Metabolizma

Dozun %50’si değişmemiş olarak ve %30’u inaktif metabolitler halinde idrarda saptanır.

In vitro olarak naratriptan çok sayıda farklı sitokrom P450 izoenzimleri tarafından metabolize edilir.

O nedenle naratriptan ile anlamlı metabolik ilaç etkileşimi beklenmez (bkz. Diğer Tıbbi Ürünlerle Etkileşim ve Diğer Etkileşim Biçimleri).

Eliminasyon

İntravenöz uygulamadan sonra ortalama klerens erkeklerde 470 ml/dak, kadınlarda 380 ml/dak’dır. Renal klerens erkeklerde ve kadınlarda benzerdir (220 ml/dak) ve değer glomerüler filtrasyon oranından yüksektir, bu da naratriptanın başlıca renal tübülüslerden atıldığını göstermektedir.

Ortalama eliminasyon yarı ömrü (t1/2) 6 saattir.

Hastalardaki karakteristik özellikler

Yaşlılar

Aynı çalışmada sağlıklı yaşlı bireyler (n=12) sağlıklı genç bireylerle (n=12) karşılaştırıldığında klerens %26 azalmıştır (bkz. Dozaj ve Uygulama Yöntemi).

Cinsiyet

NARAMİG EAA ve Cmaks değerleri kadınlarla karşılaştırıldığında erkeklerde %35 daha düşüktür, fakat klinik kullanımda etkililik ve tolerabilite değişiklik göstermez. Bu nedenle cinsiyete bağlı doz ayarlaması gerekli değildir (bkz. Dozaj ve Uygulama Yöntemi).

Böbrek Bozukluğu

Naratriptanın başlıca eliminasyon yolu renal ekskresyondur. Buna bağlı olarak böbrek hastalığı olan hastalarda naratriptan maruziyeti artar.

Böbrek bozukluğu olan kadın ve erkek hastaları (kreatinin klerensi 18-115ml/dak; n=15) içeren ve cinsiyet, yaş ve kilo bakımından sağlıklı bireylerle (n=8) eşleştirilmiş bir çalışmada böbrek bozukluğu olan hastalarda t1/2 yaklaşık %80 artmış ve klerens yaklaşık %50 azalmıştır (bkz. Dozaj ve Uygulama Yöntemi).

Karaciğer Bozukluğu

5.3. Klinik öncesi güvenlilik verileri

Klinik öncesi çalışmalarda konu ile ilgili bulgu gözlenmemiştir.