NAC 600 mg 20 efervesan tablet {Basel} Dozu

Basel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Nac dozu, Nac dozaj, Nac doz aşımı, Nac uygulama, Nac kullanım şekli, Nac kullanımı, Nac kullanım süresi, Nac açmı tokmu, Nac nedir, Nac ne için kullanılır, Nac nasıl kullanılır, Nac faydaları, Nac etkileri, Nac günde kaç kez, Nac sabah mı akşam mı, Nac fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji/uygulama sıklığı ve süresi:

Başka şekilde önerilmediği durumlarda NAC 600 mg efervesan tablet için Öngörülen dozaj aşağıdaki şekildedir;

Mukolitik olarak kullanımı
:

14 yaş üzeri adolesanlarda ve yetişkinlerde: Günde 1 veya 2 defa bir efervesan tablet (Günde 600 mg-1200 mg asetilsistein).

6-14 yaş arası çocuklarda: Günde 400 mg asetilsistein 14 yaşından küçüklerde dozu ayarlamak için NAC 200 mg efervesan tablet kullanılması önerilir.

Parasetamol zehirlenmesindeki kullanımı
:

Yükleme dozu 140mg/kg, idame dozu olarak 4 saatte bir 70mg/kg (toplam 17 doz) Önerilir.
Uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi süresi aksi önerilmedikçe 4-5 günden daha uzun olmamalıdır.

Hasta bulantı nedeniyle ilacı alamıyorsa NAC, nazogastrik tüple verilebilir.

Uygulama şekli:

NAC 600 mg efervesan tablet yemeklerden sonra bir bardak suda eritilerek içilir. NAC 600 mg efervesan tablet’in ekspektoran etkisi sıvı alımıyla artmaktadır.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek yetmezliği:

Asetilsisteinin böbrek yetmezliği olan hastalarda güvenilirliği ve etkililiği araştırılmamıştır.
Karaciğer yetmezliği:

İlerlemiş karaciğer yetmezliği olan (Child-Pugh Klas C) hastalarda asetilsisteinin ortalama eliminasyon yan ömrü uzar ve klerens azalır (Bkz. Bölüm 4.4. ve 5.2.).

Pediyatrik popülasyon:

14 yaşından küçük çocuklar;

Günde 400 mg Asetilsistein önerilir.

Asetilsistein 2 yaşm altındaki çocuklarda doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Asetilsistein bebeklerde ve 1 yaşm altındaki çocuklarda yalnızca hayati endikasyonlarda ve sıkı bir medikal gözlem altında uygulanabilir.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

Asetilsisteinin oral formlarında bugüne kadar toksik bir doz aşımı görülmemiştir. Gönüllü denekler 3 ay boyunca, günde 11,6 g asetilsistein ile tedavi edildiğinde ciddi bir yan etki gözlenmemiştir. Günde 500 mg/kg oral doz asetilsistein herhangi bir toksik etki olmaksızın tolere edilmektedir.

Zehirlenme semptomları:

Doz aşımı durumunda bulantı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal semptomlar görülebilir. Emzirilen bebeklerde hipersekresyon tehlikesi vardır.

Doz aşımında uygulanacak tedavi ve alınması gereken önlemler:

Gerektiğinde semptomatik tedavi uygulanır.

İnsanda parasetamol zehirlenmesinde uygulanan intravenöz asetilsistein tedavisi sayesinde günlük 30 grama kadar çıkan dozlarda asetilsistein hakkında maksimum doz bilgisi mevcuttur.

Oldukça yüksek asetilsistein konsantrasyonlarının i.v. olarak uygulanması, özellikle hızlı uygulandığında, kısmen anafılaktik reaksiyonlara yol açmıştır.