MULTISEF 750 mg 1 flakon Kullanımı

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.MULTISEF nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

MULTİSEF'i kullanırken her zaman doktorunuzun talimatlarına kesin olarak uyunuz. Emin olmadığınızda doktorunuza veya eczacınıza sorunuz.

Doktorunuz MULTİSEF'in hangi dozunun size uygun olduğuna, enfeksiyonun tipine, kilonuza ve yaşınıza göre karar verecektir. Eğer böbrek probleminiz varsa, doktorunuz hangi dozun size uygun olduğunu belirtecektir.

Genellikle yetişkin dozu, kas içine veya damar içine enjeksiyon şeklinde günde üç kez (8 saatte bir) 750 mg'dır. Birçok enfeksiyon günde üç kez 750 mg enjeksiyona cevap verecektir. Daha ağır enfeksiyonlarda bu doz günde 3 kez damar içine 1.5 g' a kadar artırılmalıdır; enjeksiyonlar eğer gerekirse günlük 3 ile 6 g total doz verilerek 6 saatlik aralarla yapılabilir.

Bel soğukluğu (Gonore): Bel soğukluğunda 1.5 g tek doz olarak uygulanmalıdır. Bu doz farklı yerlerden örneğin her bir kalçaya ayrı ayrı 750 mg enjeksiyon şeklinde yapılabilir.

Beyin zarı iltihabı (Menenjit): Erişkinlerde her sekiz saatte bir damar içine 3 g olarak uygulanabilir.

Korunma amacıyla: Karın, kalça, kemik ve eklem operasyonlarından önce, enfeksiyondan korunmak için, anestezi başlarken 1.5 g MULTİSEF damar içine enjeksiyon şeklinde uygulanır. Gerekirse 8 ve 16 saat sonra iki kez daha 750 mg'lık dozlar ilave edilerek damar veya kas içine uygulanabilir.

Kalp, solunum yolları, yemek borusu (özofagus) ve damar operasyonlarında genel doz anestezi başlarken 1.5 g'dır ve damar içine uygulanır, daha sonraki 24 ile 48 saat içinde günde üç kez 750 mg kas içine uygulanarak devam edilir.

Uygulama yolu ve metodu

MULTİSEF, genellikle bir doktor veya hemşire tarafından damar içine veya kas içine uygulanır. Bazı durumlarda, serum içerisine ilave edilerek de uygulanabilir.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Bebekler ve çocuklar: Bebekler ve çocuklarda, doz vücut ağırlığına bağlıdır ve genellikle günde 30 mg/kg ile 100 mg/kg arasında, üç veya dört ayrı doza bölünerek uygulanır.

Yenidoğanlarda da doz bebekler ve çocuklardaki gibidir ancak iki veya üç doza bölünerek uygulanır. İlk üç ay süresince kullanım güvenliği yoktur.

Bebek ve çocuklardaki beyinzarı iltihabı (menenjit) tedavisinde 150 ile 250 mg/kg/gün damar içine üçe veya dörde bölünerek verilebilir. Yeni doğanlarda ise doz damar içine 100 mg/kg/gün'dür.

Günlük doz, enfeksiyonun basit ya da komplike olmasına ve de aynı zamanda başka antibiyotiklerin kullanımına bağlıdır.

Yaşlılarda kullanımı

Yaşlı hastalarda doz ayarlanmasına gerek yoktur. Ancak yaşla beraber böbrek fonksiyonlarda bozulma olabileceği göz önünde bulundurularak doktorunuz tarafından gerekirse doz ayarlaması yapılabilir.

Özel kullanım durumları

Böbrek probleminiz varsa doktorunuz size bazı testler uygulayacak ve gerekirse MULTİSEF'in dozunu düşürecektir.

Eğer MULTİSEF'in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla MULTISEF kullanırsanız

MULTİSEF'ten kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmış sanız bir doktor veya eczacı ile görüşünüz.

Sefalosporinlerin aşırı dozu sara (epilepsi) nöbetlerine yol açan bazı beyin hastalıklarına neden olabilir. Sefuroksim serum düzeyleri hemodiyaliz veya peritoneal diyaliz ile düşürülebilir.

MULTISEF'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

Eğer bir dozu almayı unutursanız, almayı hatırladığınız anda alınız. Ancak unuttuğunuzu sonraki dozu alma zamanında hatırlarsanız, unuttuğunuz dozu tamamlamak için çift doz almayınız.

MULTISEF ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

MULTİSEF kullanmayı doktorunuza danışmadan bırakmayınız.