MOVERDIN 5 mg 30 tablet {8699579010149} Uyarılar

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Moverdin uyarılar, Moverdin zararları, Moverdin önlemler, Moverdin riskler, Moverdin yan etkisi, Moverdin alerji, Moverdin alkol, Moverdin hamileler, Moverdin emzirme, Moverdin araç kullanımı, Moverdin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Selejilinin seçici olmayan MAO inhibitörü haline gelmesine neden olan tam doz belirlenmemiştir, ancak 10 mg/gün’den daha yüksek olan dozlarda tiramin’den zenginbesinlerin alınmasından sonra teorik olarak hipertansiyon riski mevcuttur.

MAO-A’yı inhibe eden ilaçlar (ya da seçici olmayan MAO inhibitörleri) ile eş zamanlı tedavi hipotansif reaksiyonlara neden olabilir. Konvansiyonel selejilin kullanımı ile ani bir şekildebaşlayan hipotansiyon bildirilmiştir.

Labil hipertansiyonu, kardiyak aritmisi, ağır angina pektorisi, psikozu ya da peptik ülserasyon öyküsü olan hastalara selejilin uygulanacağı zaman özellikle dikkat edilmelidir çünkü tedavisırasında bu durumlar şiddetlenebilir.

Ciddi hepatik toksisite gözlenmemiş olmasına rağmen, hepatik disfonksiyon öyküsü olan hastalarda dikkatli olunması önerilmektedir. Karaciğer enzimlerinin plazmakonsantrasyonlarındaki artış eğilimine bağlı olarak gözlenen geçici ya da devam edenanomaliler, selejilinin konvansiyonel tabletleri ile yapılan uzun dönemli tedavi sırasındatanımlanmıştır.

MOVERDİN, ağır karaciğer ya da böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda dikkatli kullanılmalıdır.

Cerrahi işlemlerde genel anestezi sırasında MAO inhibitörü kullanan hastalarda dikkatli olunmalıdır. Selejilini de içeren MAO inhibitörleri, genel anestezide kullanılan merkezi sinirsistemi depresanlanmn etkilerini arttırabilir. Geçici respiratuar ve kardiyovasküler depresyon,hipotansiyon ve koma bildirilmiştir (Bkz. Bölüm 4.5).

Bazı çalışmalar, sadece levodopa kullanan hastalar ile karşılaştırıldığında, selejilin ve levodopayı birlikte kullanan hastaların mortalite riskinde artış olduğunu göstermiştir. Bununlabirlikte, bu çalışmalarda çok sayıda metodolojik yanlılık olduğu dikkat çekmektedir ve metaanalizler ile büyük kohort çalışmaları selejilin ile karşılaştırıldığında, karşılaştırılan ile ya daselejilin/levodopa ile tedavi edilen hastaların mortalitelerinde anlamlı farklılıklar olmadığınıgöstermektedir.

Çalışmalar, kardiyovasküler riski olan hastalara selejilin ve levodopanm eş zamanlı uygulanmasının artan hipotansif yanıt riski ile ilişkili olduğunu göstermiştir.

Selej ilinin levodopaya eklenmesi ile uygulanan tedavi, tedavi yanıtında doza bağımlı olmayan dalgalanmaları olan hastalarda yararlı olmayabilir.

Selejilin, diğer merkezi etkili ilaçlar ve maddeler ile kombine olarak kullanıldığında dikkatli olunması tavsiye edilmektedir. Alkol ile eş zamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

Selejilin levodopamn etkilerini arttırdığından, levodopamn istenmeyen etkileri artabilir. Selejilin, tolere edilen maksimum dozdaki levodopaya eklendiğinde, bilinçsizce yapılanhareketler ve ajitasyon meydana gelebilir. Tedaviye selejilin eklendiğinde, levodopa dozuyaklaşık olarak %10-30 oranında azaltılmalıdır (Bkz. Bölüm 4.2). Levodopanm optimumdozuna ulaşıldığında, kombinasyondan kaynaklanan istenmeyen etkiler, levodopanm tek başınakullanımı ile gözlenenlerden daha azdır.

Dopamin agonistleri ve diğer dopamineıjik tedaviler ile tedavi edilen Parkinson hastalarının, patolojik kumar, artmış libido, hiperseksüalite, aşın yeme, alışveriş ve farklı tiplerdekompülsif/tekrarlı aktiviteler (gerekli gereksiz eşyalan kompülsif bir şekilde biriktirme) gibikompülsiyonlar ve impuls kontrol bozuklukları sergiledikleri bildirilmiştir. Bu durumlannselejilinden kaynaklanması muhtemeldir ancak bugüne kadar çok az sayıda olgu bildirilmiştir.

Genel anestezinin bir parçası olarak kullanılan bazı ilaçlar ile MOVERDİN etkileşime girebilir.

MOVERDİN her dozunda 86.667 mg laktoz içerir. Nadir kalıtımsal galaktoz intoleransı, Lapp Laktoz yetmezliği ya da glukoz-galaktoz malabsorpsiyon problemi olan hastaların bu ilacıkullanmamaları gerekir.

MOVERDİN her dozunda 1 mmol (23 mg)’den daha az sodyum içerir; bu dozda sodyuma bağlı herhangi bir yan etki beklenmemektedir.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Doğru kullanılmasına rağmen, MOVERDİN baş dönmesine neden olabilir ve bu da, araç kullanım kapsamında reaksiyon kapasitesini ya da makine kullanımım etkileyebilir. Bu nedenle

hastalara, tedavi sırasında bu istenmeyen etkileri yaşarlarsa araç ve makine kullanmamaları tavsiye edilmelidir.