MOVERDIN 5 mg 30 tablet {8699579010149} Etkileşimi

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Moverdin etkileşimi, Moverdin etken madde, Moverdin yardımcı maddeler, Moverdin alkol, Moverdin etkileşim, Moverdin kullananlar, Moverdin dozu, Moverdin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Seleiilin ile birlikte kullanımı kontrendike olan tıbbi ürünler

Sempatomimetikler

Hipertansiyon riski nedeniyle, selejilin ve sempatomimetiklerin birlikte kullanımı kontrendikedir.

Petidin ve diğer opioidler

Seçici MAO-B inhibitörü olan selejilin ile petidin ve diğer opioidlerin birlikte kullanımı kontrendikedir.

Selejilin, herhangi bir antidepresan ile birlikte kullanılmamalıdır.

Seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ve serotonirı nöradrenalirı geri alım inhibitörleri (SNRI’lar)

Selejilin önerilen dozlarda kullanıldığında, seçici bir şekilde MAO-B’yi inhibe eder. SSRI, fluoksetin ve MOVERDİN kombine olarak, sadece klinik gözetim altında kullanılmalıdır.

Selejilin ve fluoksetinin kombine olarak kullanıldığı bazı hastalarda, terleme, ciltte kızarma, ataksi, hipertermi, hiper/hipotansiyon, nöbet, palpitasyon, baş dönmesi ve ajitasyon, konfıizyonile deliryum ve komaya ilerleyen halüsilasyonlan içeren mental bozukluklar gibi belirti vesemptomları içeren ciddi reaksiyonlar bildirilmiştir. Benzer deneyimler, selejilin ile diğer ikiserotonin geri alım inhibitörü olan sertralin ve paroksetin kullanan hastalarda da gözlenmiştir.Fluvoksamin ve venlafaksin ile etkileşim riski vardır.

Serotonin sendromunun bir parçası olabilen konfüzyon, hipomani, halüsinasyon ve manik episodlar, ajitasyon, kas seğirmesi, hiperrefleksi, inkoordinasyon, titreme, tremor, konvülsiyon,ataksi, terleme, diyare, ateş ve hipertansiyon riski nedeniyle, selejilin ve SSRI’lann ya da

SNRI’lann birlikte kullanılması kontendikedir.

MOVERDİN’in önerilenden daha yüksek dozlarda kullanılması, ciddi istenmeyen etkilere ve seçiciliğini kaybetmesine neden olabilir.

Fluoksetin kullanımının durdurulmasından hemen soma seçici olmayan MAO inhibitörleri ile tedaviye başlanmasının ardından ölüm meydana geldiği bildirilmiştir. Selejilin kullanımınındurdurulmasının ardından, en az 14 gün fluoksetin kullanılmamalıdır. Fluoksetinin eliminasyonyanlanma ömrünün çok uzun olması nedeniyle selejilin tedavisine başlamak için, fluoksetintedavisinin durdurulmasının ardından en az 5 hafta beklenmelidir.

Sertralin tedavisinin durdurulmasının ardından, 2 hafta kadar selejilin tedavisine başlanmamalıdır. Diğer tüm serotonin geri alım inhibitörleri için, serotonin geri alıminhibitörünün durdurulması ve selejilin tedavisinin başlatılması arasındaki sürenin 1 hafta olmasıönerilmektedir. Genel olarak selejilin, etkileşiminin olduğu bilinen ilacın uygulanmasınınardından o ilacın 5 yanlanma ömrü kadar süre geçmedikçe uygulanmamalıdır.

Selejilin tedavisinin durdurulması ile selejilin ile etkileşimi olduğu bilinen herhangi bir ilaç ile tedavinin başlatılması arasında en az 14 gün olmalıdır.

Selejilin tedavisinin durdurulması ile serotonin agonistleri ile tedavinin başlatılması arasında 24 saatlik bir zaman aralığının olması önerilir.

Selejilin ile son 2 hafta içerisinde tedavi edilmiş ya da şu anda tedavi edilen hastalar, sadece dikkatli bir risk-yarar değerlendirmesinin ardından dopamin kullanmalıdırlar çünkü bukombinasyon hipertansif reaksiyon riskini arttırır.

Trisiklik antidepresanlar

Trisiklik antideprasanlar ve selejilin kombinasyonu ile tedavi edilen hastalarda ağır merkezi sinir sistemi toksisitesi (serotonin sendromu) bildirilmiştir. Amitriptilin ve selejilin ile tedavi edilenbir hastada hiperpireksi ve ölüm gözlenirken, protriptilin ve selejilin ile tedavi edilen diğer birhastada tedaviye selejilin eklenmesinden 2 hafta soma tremor, ajitasyon ve huzursuzluk vetakiben tedaviye yamtsızlık ve ölüm gözlenmiştir.

Çeşitli trisiklik antidepresanlar ve selejilin kombinasyonu ile tedavi gören hastalarda zaman

zaman hiper/hipotansiyon, baş dönmesi, terleme, tremor, nöbet ile davranışlarda ve mental durumda değişiklikleri içeren farklı advers reaksiyonlar bildirilmiştir. Bu nedenle, trisiklikantidepresanlar ile selejilinin birlikte kullanımı kontrendikedir.

MAO inhibitörleri

MAO inhibitörlerinin selejilin ile birlikte kullanımı, merkezi sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem bozukluklarına neden olabilir (Bkz. Bölüm 4.4).

Selejilin ile birlikte kullanımı önerilmeyen tıbbi ürünler Oral kontraseptifler

Oral kontraseptifler ya da hormon replasman tedavisinde kullanılan ilaçlar ile selejilinin birlikte kullanılmasından kaçınılmalıdır çünkü bu kombinasyon selejilinin biyoyararlanımmı arttırabilir.

Amantadin ve antikolineıjik ilaçların selejilin ile birlikte kullanımı, istenmeyen etkilerde artış görülmesine neden olabilir.

Selejilinin plazma proteinlerine yüksek oranda bağlandığı göz önüne alındığında, dijitalis ve/veya antikoagülanlar gibi dar terapötik sının/ indeksi olan ilaçlar ile tedavi edilen hastalaraselejilin uygulanacağı zaman özellikle dikkat edilmelidir.

Altretamin ve monoamin oksidaz inhibitörü alan 4 hastada, selejilin ile 4-7 günlük eş zamanlı tedavinin ardından semptomatik hipotansiyon gözlenmiştir.

Hipertansif ajanlar, antihipertansifler, psikostimülanlar, merkezi sinir sistemini baskılayıcı ilaçlar (sedatifler, hipnotikler) ve alkolün, selejilin ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.

Selejilinin yiyecekler ile etkileşimi

Selejilin seçici MAO-B inhibitörü olmasına rağmen, önerilen dozlardaki selejilin tedavisi sırasında tiramin içeren gıdaların hipertansif reaksiyonları indüklediği bildirilmemiştir (örn;“peynir etkisi” olarak adlandırılan duruma neden olmaz). Bu nedenle, herhangi bir gıdakısıtlaması gerekmemektedir. Bununla birlikte, selejilin ile konvansiyonel MAO inhibitörleri yada MAO-A ile kombine kullanım durumunda diyet kısıtlaması (örn; eskimiş peynir ve mayalıürünler gibi yüksek oranda tiramin içeren besinlerden kaçınma) önerilmektedir.