METODEL 1000 mg 100 film tablet Kullananlar

İlko Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.METODEL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

METODEL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

  • Metformin veya METODEL'in bileşiminde bulunan yardımcı maddelerden herhangibirine karşı (yardımcı maddeler listesine bakınız) alerjiniz varsa,
  • Böbrek veya karaciğer problemleriniz varsa,
  • Böbrek veya karaciğer yetmezliğiniz varsa ve böbrek fonksiyon bozukluğunda (serumkreatinin düzeyi erkeklerde >1.5 mg/dL ve kadınlarda >1.4 mg/dL, ya da anormal kreatinklerensinde),
  • Ağır hiperglisemi (yüksek kan şekeri), bulantı, kusma, dehidrasyon, hızlı kilo kaybı ya daketoasidoz gibi durumların eşlik ettiği kontrol altına alınamayan bir şeker hastalığınızvarsa,
  • Ketoasidoz keton cisimcikleri denilen maddelerin kanda birikip diyabetik komaya yol açabileceği bir tablodur. Belirtileri mide ağrısı, hızlı ve derin soluk alıp verme, uykululukhali veya olağandışı meyvemsi bir nefes kokusudur.

  • Böbrekler tarafından atılması gereken asit iyonlarının birikmesi veya aşırı bikarbonatiyonunun kaybedilmesi durumu varsa (metabolik asidoz),
  • Metabolik asidoz belirtileri; bilinç dağınıklığı, durgunluk, uyku bozukluğu, kusma, bulantı, baş ağrısı ile karakterize bir durumdur. Bu belirtilerin sizde görülmesi halindelütfen doktorunuz ile irtibata geçiniz.

  • Uzun süreli veya şiddetli ishal veya üst üste birkaç kez kusma gibi durumlardan dolayıvücudunuzdan çok fazla su kaybı (dehidrasyon) olmuşsa,
  • METODEL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

  • Akciğer ya da bronş sisteminizi veya böbreklerinizi etkileyen ciddi bir enfeksiyonriskiniz varsa,
  • Ciddi enfeksiyonlar böbrek sorunlarına yol açabilir ve bu durum sizde laktik asidoz riski doğurabilir (Lütfen aşağıdaki "METODEL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİKULLANINIZ" bölümüne bakınız).

  • Kalp yetmezliğinden tedavi görüyorsanız veya yakın bir geçmişte kalp krizigeçirmişseniz, kan dolaşımı ile ilgili ciddi problemleriniz (şok gibi) varsa veya nefesalmada güçlük çekiyorsanız, kan veya dokularda mikroorganizma ya da patojenlerinbulunma riski ile oluşan sistemik bir hastalığınız (septisemi) varsa,
  • Bu durum dokular için oksijen kaynağının eksikliğine yol açabilir, bu da sizde laktik asidoz oluşma riski oluşturabilir (Lütfen aşağıdaki " METODEL'i aşağıdaki durumlardaDİKKATLİ KULLANINIZ" bölümüne bakınız).

  • Çok miktarda alkol tüketiyorsanız,
  • Emziriyorsanız.
  • Aşağıdaki durumlarda METODEL kullandığınızı doktorunuz söyleyiniz:

    Eğer;

  • Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiğiX-Ray cihazı veya görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz,
  • Büyük bir cerrahi girişim geçirecekseniz, işlemden veya girişimden önce ve sonra bellibir zaman döneminde METODEL kullanmayı kesmelisiniz.
  • Doktorunuz bu süre içinde farklı bir tedaviye ihtiyacınız olup olmayacağına karar verecektir. Doktorunuzun talimatlarına harfiyen uymanız önemlidir.

    METODEL’i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer;_

    Lütfen özel bir risk olarak laktik asidoza dikkat ediniz.

    METODEL, özellikle de böbrekleriniz düzenli çalışmıyorsa, laktik asidoz denilen çok seyrek görülen fakat ciddi bir komplikasyona neden olabilir. Laktik asidoz riski, kontrolaltında tutulmayan şeker hastalığı, uzun süreli açlık ya da alkol alımıyla da artmaktadır.Laktik asidozun belirtileri kusma, kas kramplarıyla seyreden karın ağrısı, aşırı yorgunlukhalinin eşlik ettiği genel olarak kendini iyi hissetmeme durumu ve nefes almada güçlüktür.Eğer bu rahatsızlık sizde oluşursa, acilen hastanede tedavi olmanız gerekebilir, çünkülaktik asidoz komaya ilerleyebilir. METODEL kullanmayı hemen bırakınız ve derhalbir doktor veya en yakın hastane ile temas kurunuz.

    METODEL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    METODEL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    METODEL, yemekler ile birlikte veya yemeklerden sonra alınabilir.

    METODEL'i kullanırken alkol almayınız. Alkol özellikle karaciğer problemleriniz varsa ya da beslenme bozukluğu yaşıyorsanız, laktik asidoz riskini arttırabilir. Bu durum alkol içerenilaçlar için de geçerlidir.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hamileliğiniz süresince, şeker hastalığınızı tedavi etmek için insüline gerek duyarsınız. Hamileyseniz, hamile olma ihtimalinizin olduğunu düşünüyorsanız veya hamile kalmayıplanlıyorsanız, METODEL kullanmadan önce doktorunuzu bilgilendiriniz; bu durumdadoktorunuz tedavinizi değiştirebilir.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emziriyorsanız veya bebeğinizi emzirmeyi planlıyorsanız METODEL kullanmayınız.

    Araç ve makina kullanımı

    METODEL tek başına hipoglisemiye (kan şekeri düzeyinin çok düşük olması) neden olmaz. Bu nedenle METODEL araç ve makine kullanma yeteneğinizi etkilemez. Buna karşılıkMETODEL'i hipoglisemiye neden olabilen diyabet tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarla(sülfonil üreler, insülin, meglitinidler) birlikte kullanıyorsanız dikkatli olmalısınız.Hipoglisemi belirtileri; halsizlik, sersemlik, terlemede artış, hızlı kalp atışı, görmebozuklukları veya konsantrasyon bozukluğudur. Bu belirtileri hissetmeye başlarsanız araçve makine kullanmayınız.

    METODEL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    METODEL'in içeriğinde bulunan yardımcı maddelere karşı aşırı bir duyarlılığınız yoksa bu maddelere bağlı olumsuz bir etki beklenmez.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Bir tür ilaç olan iyotlu kontrast maddelerin kan dolaşımınıza verilmesinin gerektiği X-Ray cihazı veya görüntüleme ile ilgili herhangi bir işleme girecekseniz işlemden önce ve sonrabelli bir zaman döneminde METODEL kullanmayı kesmelisiniz.

    METODEL'i aşağıdaki ilaçlarla birlikte kullanıyorsanız kan şekeri testlerinizin daha sık yapılması veya doktorunuzun METODEL dozunu ayarlaması gerekebilir:

  • İdrar söktürücü ilaçlar (diüretikler),
  • Astım tedavisinde kullanılan beta-2-agonistleri (salbutamol veya terbutalin gibi),
  • Şiddetli cilt iltihabı veya astım tedavisinde kullanılan kortikosteroidler,
  • Diyabet tedavisinde kullanılan diğer ilaçlar,
  • Anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri (yüksek kan basıncı veya kalp yetmezliğigibi kalp ve damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ilaçlar),