METOART 10 mg/1 ml enj. çöz. içeren kullanıma hazır şırınga Kullanımı

Koçak Farma Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.METOART nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

METOART, sadece antimetabolit tedavinin uygulanması konusunda uzman bir doktor gözetiminde uygulanmalıdır.

METOART, haftada bir kez kullanılır. Romatoid artritli yetişkin hastalarda dozaj:

Başlangıç dozu olarak, haftada bir kez deri altına, kas içine veya damar içine 7.5 mg metotreksat uygulanması tavsiye edilir. Başlangıç dozu, hastanın toleransına ve hastalığın kişideki aktivitesine göre dereceli olarak haftada 2.5 mg arttırılabilir. Haftalık doz 25 mg'ı geçmemelidir. Yaklaşık 4-8 hafta sonra, tedaviye cevap beklenebilir. Terapötik olarak istenilen sonucun elde edilmesi üzerine doz dereceli olarak en düşük etkin bakım dozuna azaltılmalıdır.

Psöriyazis vulgaris ve psöriyatik artrit hastalarında dozaj:

Tedaviden bir hafta önce, aşırı duyarlılıkla ilgili yan etkileri ortaya çıkarmak için, 5-10 mg'lık bir test dozunun parenteral olarak uygulanması tavsiye edilir. Tavsiye edilen başlangıç dozu, haftada bir kez deri altına, kas içine veya damar içine uygulanan 7.5 mg metotreksattır. Doz dereceli olarak arttırılabilir fakat genellikle haftalık doz 25 mg'ı geçmemelidir. Yaklaşık 2-6 hafta sonra, tedaviye cevap beklenebilir. Terapötik olarak istenilen sonucun elde edilmesi üzerine doz dereceli olarak en düşük etkin bakım dozuna azaltılmalıdır.

Uygulama yolu ve metodu

Deri altına, kas içine veya damar içine uygulanır.

Kullanıma hazır şırıngalarda mevcut olanlardan farklı dozlar elde etmek için uygun bir hacim çekin veya METOART şırıngadan hacmi aseptik olarak steril bir kaba aktarın ve gereken hacmi ayırın.

Toplam tedavi süresi doktor tarafından belirlenmelidir.

Not: Eğer oral uygulama parenteral uygulama ile değiştirilecekse, oral uygulamadan sonra metotreksatın değişken biyoyararlanımına bağlı olarak bir doz azaltılması gerekebilir. Folik asit eklenmesi ise mevcut tedavi koşullarına göre düşünülür.

Çocuklarda kullanımı

Çocuklara özel eklem romatizmasının beş ya da daha fazla eklemi tutan formlarının görüldüğü 16 yaşından küçük çocuklarda tavsiye edilen doz, 10-15 mg/m vücut yüzey alanı (BSA)/hafta'dır. Yetersiz etkinlik durumunda haftalık dozaj 20 mg/m2 (BSA)/hafta olarak arttırılabilir. METOART'ın çocuklara özel eklem romatizmasında kullanımı, deri altı ve damar içi kullanıma ilişkin kısıtlı veriye bağlı olarak, damar içi enjeksiyonla sınırlandırılmıştır.

Yaşlılarda kullanımı

Karaciğer ve böbrek fonksiyonları azalmış yaşlı hastalarda doz ayarlaması yapılmalıdır. Ayrıca yaşla beraber folat rezervlerinin azalması nedeniyle yaşlı hastalarda doz azaltılmasına gidilebilir.

Özel kullanım durumları

METOART zayıf böbrek fonksiyonları olan hastalarda dikkatle kullanılmalıdır. Aşağıdaki tabloya göre doz ayarlaması yapılmalıdır:

Alkole bağlı karaciğer hastalığı geçirmiş veya geçirmekte olan hastalar tarafından dikkatli kullanılmalıdır. Bilirubin >5 mg/dl (85.5 ^mol/l) durumunda, METOART kullanılmamalıdır.

Doktorunuz ayrı bir tavsiyede bulunmadıkça, bu talimatları takip ediniz.

Eğer METOART'ın etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla METOART kullanırsanız

METOART'tan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

METOART'ın fazla alınması ile oluşabilecek toksik istenmeyen etkilerini nötralize etmek için antidot olarak kalsiyum folinat kullanılır.

METOART'i kullanmayı unuttuysanız

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

METOART ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler

Bir etki oluşması beklenmez.

Doktorunuz tarafından belirtilmedikçe, METOART tedavisini durdurmayınız. METOART tedavisini durdurmak hastalığınızın daha kötüye gitmesine yol açabilir.