METAMIZOL 1G/2 ml IM/IV enjeksiyon için çözelti içeren 100 ampül Kullananlar

Lafar Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.METAMIZOL kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

METAMIZOL'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

İlacın içerdiği metamizol sodyum etkin maddesine veya diğer maddelerden birine veya benzer özellikler taşıyan pirazolon (örn. fenazon, propifenazon) veya pirazolidin (örn. fenilbutazon,oksifenbutazon) olarak adlandırılan gruplara dahil ilaçlara karşı alerjiniz (aşırı duyarlılığınız)varsa veya bu maddelerden birine karşı önceden, kanınızda granülosit adı verilen hücrelerinanormal derece azalmasıyla kendini gösteren bir reaksiyon geliştirdiyseniz

Kemik iliği fonksiyonunuzda bozukluk varsa (örn. kanser tedavisi olduysanız) veya kan hücresi yapımından sorumlu olan vücut sisteminizde bir hastalığınız varsa

Salisilatlar, parasetamol, diklofenak, ibuprofen, indometazin, naproksen gibi ağrı kesici ilaçlara karşı; nefes alamama, deride aşın kaşıntı ve kızarıklıklar seyreden kurdeşen tablosu,burun mukozası iltihabı, deride veya solunum yollannda şişme gibi aşırı alerjik reaksiyonlargeliştirdiyseniz

Akut intermitan hepatik porfıria adı verilen bir hastalığınız varsa (porfıria ataklarını başlatma riski olabilir.)

Doğuştan glukoz -6- fosfat dehidrogenaz eksikliğiniz varsa

Üç aylıktan küçük veya 5 kg’dan düşük ağırlıkta olan bebeğiniz varsa

METAMİZOL 3 ile 11 ay arasındaki bebeklerde damar içinden uygulanmamalıdır. Hipotansiyonu olan (tansiyon düşüklüğü) hastalarda damar içinden veya kas içineuygulanmamalıdır.

METAMIZOL'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

METAMİZOL’ün damar içine veya kas içine uygulanması ciddi alerjik reaksiyonların görülmesi açısından daha yüksek risk taşır.

Tedavi sırasında ateş, titremeler, boğaz ağrısı, ağız içinde yaralar ortaya çıkması halinde tedaviyi hemen kesiniz ve size en yakın hastanenin acil servisine başvurunuz. Kandakigranülosit adı verilen ve vücut savunması için önemli role sahip hücrelerin aşırı azalmasıylakarakterize bu bozukluk (agranülositoz), en az bir hafta süren ve bağışıklık sisteminiilgilendiren, alerjik kökenli bir olaydır. Bu reaksiyonlar çok nadirdir, ancak şiddetli ve yaşamıtehdit edici olabilir ve ölümle sonuçlanabilir. Bunlar doza bağlı değildir ve tedavi sırasındaherhangi bir zamanda ortaya çıkabilir.

Tedavi sırasında genel kırıklık, enfeksiyon, düşmeyen ateş, çürükler, kanama, ciltte solukluk görülebilir. Bu belirtiler, bütün kan hücrelerinin sayısının azalmasına (pansitopeni) bağlıolarak ortaya çıkmış olabilir. Sizde bu belirtilerden biri veya birkaçı varsa, tedaviyi kesiniz vederhal doktorunuza başvurunuz. Bu durumda doktorunuz kan hücrelerinizin sayısı normaledönene kadar sizi kan testleri yaparak takip edecektir.

Özellikle aşağıdaki durumların mevcut olduğu hastalar, metamizole karşı gelişebilecek olası ani ve aşırı şiddette alerjik reaksiyonlar açısından Özel bir risk altındadırlar. Böyle bir riskesahip olup olmadığınızı anlamak için doktorunuz size sorular sorabilir. Bu tip riskli koşullaraltında METAMİZOL kullanılacaksa, sıkı bir tıbbi gözetim gerekir ve acil tedaviuygulaması için gerekli koşullar hazır olmalıdır.

  • Bronş astımı olan hastalar,
  • Burun ve sinüs boşlukları içinde çok sayıda polip bulunan hastalar,
  • Kronik ürtikeri olan hastalar,
  • Alkolü tolere (tahammül) edemeyen hastalar; yani, belli alkollü içeceklerin az bir miktarınadahi burun akıntısı, gözlerde aşırı yaşarma ve belirgin yüz kızarıklığı gibi belirtilerlereaksiyon veren hastalar,
  • Boyalara (örn. tartrazin) veya koruyucu maddelere (örn. benzoatlar) karşı intoleransı(tahammülsüzlük) olan hastalar.
  • Tedavi sırasında Stevens-Johnson sendromu (derinizde içi su dolu kabarcıklar veya yaygın kızarıklık ve soyulmaya neden olan ciddi deri reaksiyonu) ve toksik epidermal nekroliz(deride içi sıvı dolu kabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) gibi yaşamı tehdit eden derireaksiyonları görülebilir. Sizde genellikle içi sıvı dolu kabarcıklar veya ağız içinde yaralarıneşlik ettiği, giderek şiddetlenen deri döküntüleri ortaya çıkarsa tedaviyi kesiniz ve derhaldoktorunuza başvurunuz. Bu belirtiler daha çok tedavinin ilk haftalarında ortaya çıkar. Sizdebu belirtiler ortaya çıkarsa METAMİZOL’ü bir daha hiç kullanmayınız.

    Metamizol uygulaması tek başına ortaya çıkan aşırı tansiyon düşüklüğüne (izole hipotansif reaksiyon) neden olabilir. Bu nedenle aşağıda belirtilen durumlarda METAMİZOL’ünçok dikkatle ve tıbbi gözetim altında uygulanması önerilmektedir:

  • Önceden tansiyon düşüklüğü bulunan ve kan basıncı kontrolünü etkileyebilecekbozuklukları olan hastalar (aşırı sıvı kaybetmiş olan hastalar, dolaşımı dengede olmayan,dolaşım yetmezliği olan hastalar)
  • Yüksek ateşi olan hastalar
  • Şiddetli koroner kalp hastalığı ya da beyni besleyen kan damarlarında tıkanma olan hastalar(tansiyon düşüklüğü risk oluşturur.)
  • Böbrek ya da karaciğer bozukluğu olan hastalar (metamizolun vücuttan atılım hızı düşer.)
  • Bu uyanlar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    METAMIZOL'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    METAMIZOL’ün bu formu ağızdan alınmaz. Damar içine veya kas içine uygulanır.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hamileliğinizin ilk ve son üç aylık dönemlerinde METAMİZOL kullanmamanız gerekir. Hamileliğinizin ikinci üç aylık döneminde METAMİZOL kullanma konusundamutlaka doktorunuza danışınız ve ancak doktorunuz uygun görürse kullanınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    METAMİZOL kullandıktan sonraki 48 saat boyunca da bebeğinizi emzirmeyiniz.

    Araç ve makina kullanımı

    Metamizol yüksek dozlarda kullanıldığında konsantrasyon ve reaksiyon yeteneğini bozabilir. Özellikle birlikte alkol kullandıysanız taşıt sürmeyiniz, makine kullanmayınız.

    METAMIZOL'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Özel önlem alınmasını gerektiren bir yardımcı madde içermez.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

  • METAMİZOL organ nakillerinden sonra bağışıklık sistemini baskı altına almak içinkullanılan siklosporin adlı ilaçlar birlikte kullanıldığında siklosporin seviyelerini düşürebilir.Düzenli olarak kontrol yapılması gereklidir.
  • METAMİZOL, ciddi zihinsel hastalıkların tedavisinde kullanılan klorpromazin adlıilaçla birlikte kullanıldığında vücut sıcaklığında aşırı bir azalma (hipotermi) görülebilir.
  • METAMİZOL’in dahil olduğu ilaç grubu, oral antikoagülanlar (ağız yoluyla alınan
  • kan sulandırıcılar), kaptopril (yüksek tansiyon ilacı), lityum (manik depresif hastalık tedavisinde kullanılan bir ilaç) metotreksat (kanser, romatizma veya sedef hastalığıtedavisinde kullanılan bir ilaç)ve triamterenin (idrar sökücü bir ilaç)etkilerini

    değiştirebilir. METAMİZOL’ün bu ilaçlar üzerindeki etkisi bilinmese de, birlikte kullanırken dikkatli olunmalıdır.

  • METAMİZOL, kanser, romatizma veya sedef hastalığı tedavisinde kullanılan metotreksatadlı ilaçla birlikte kullanıldığında, metotreksatın kan üzerindeki zararlı etkisini artırabilir. Buiki ilaç birlikte kullanılmamalıdır.
  • METAMİZOL % 5 glukoz, % 0.9 NaCl ya da ringer laktat solüsyonunda çözünebilir.
  • Ancak stabiliteleri sınırlı olduğu için bu solüsyonlar hemen uygulanmalıdır.

  • Geçimsizlik olasılığı nedeniyle metamizol sodyum başka enjektabl ilaçlarla birlikteuygulanmamalıdır.