MEKINIST 2 mg film kaplı tablet (30 tablet) Dozu

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mekinist dozu, Mekinist dozaj, Mekinist doz aşımı, Mekinist uygulama, Mekinist kullanım şekli, Mekinist kullanımı, Mekinist kullanım süresi, Mekinist açmı tokmu, Mekinist nedir, Mekinist ne için kullanılır, Mekinist nasıl kullanılır, Mekinist faydaları, Mekinist etkileri, Mekinist günde kaç kez, Mekinist sabah mı akşam mı, Mekinist fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

MEKİNİST sadece onkoloji uzmanlarınca raporlanıp, reçete edilmelidir.

Trametinib tedavisi, ancak anti-kanser tıbbi ürünlerin uygulamasında deneyimli bir hekim tarafından başlatılmalı ve gözetiminde uygulanmalıdır.

Trametinib almadan önce, valide edilmiş bir test ile hastaların BRAF V600 mutasyonu taşıdığı doğrulanmalıdır.

Dabrafenib doz ve uygulama şekli bilgileri için dabrafenib Kısa Ürün Bilgileri, Pozoloji ve uygulama şekli bölümünü inceleyiniz.

Pozoloji

Dabrafenib ile kombinasyon halinde uygulandığında, önerilen trametinib dozu günde bir kez (QD) 2 mg’dır. Dabrafenibin önerilen dozu, trametinib ile kombinasyon halindekullanıldığında günde iki kez (BID) 150 mg’dır.

Unutulan dozlar

Bir trametinib dozunun unutulması durumunda, söz konusu dozu yalnızca bir sonraki planlanan doza 12 saatten uzun bir süre olması halinde alınız.

Trametinib, dabrafenib ile birlikte verilirken eğer bir dabrafenib dozu atlanırsa, planlı bir sonraki doza 6 saatten fazla varsa sadece dabrafenib dozu alınır.

Tedavi süresi

Hastaların, artık herhangi bir fayda elde edemeyene ya da kabul edilemez toksisite gelişene kadar trametinib tedavisine devam etmeleri önerilir.

Tedavi ayarlamaları

Yan etkilerin yönetilmesi, dozun azaltılması, tedaviye ara verilmesi ya da tedavinin kesilmesini gerektirebilir (bkz. Tablo 1 ve Tablo 2).

Kuanöz skuamöz hücreli karsinom (cuSCC) ya da yeni primer melanoma advers reaksiyonları için doz modifikasyonları önerilmez (daha ayrıntılı bilgi için bkz. dabrafenib KÜB’ü).

Tablo 1: Doz düzeyinin azaltılması

*Dabrafenib monoterapisi ile tedavinin dozlama talimatları için lütfen dabrafenib KÜB, Pozoloji ve uygulama şekli bölümüne bakınız.

Tablo 2: Doz değişikliği programı

Derece (CTC-AE)*

Trametinib için önerilen doz değişikliği Dabrafenib ile kombinasyon halinde kullanılır

Derece 1 veya Derece 2 (tolere edilebilir)

Tedaviye devam edin ve klinik olarak gerektiği şekilde izleyin.

Derece 2

(tolere edilemez) veya Derece 3

Toksisite Derece 0-1 olana dek tedaviye ara verin ve tedaviye yeniden başlarken, dozu bir kademe düşürün.

Derece 4

Tedaviyi kalıcı olarak durdurun ya da Derece 0 - 1’e kadar tedaviye ara verin ve tedaviye yeniden başlarken, dozu birkademe düşürün.

* Yan Etkiler için Ortak Terminoloji Kriterleri v4.0 (CTC-AE) tarafından sınıflandırılan klinik yan etkilerin şiddeti

Bir kişideki yan etkiler etkili bir şekilde kontrol altına alındığında, dozun azaltılması ile aynı doz uygulaması takip edilerek dozun tekrar artırılması göz önünde bulundurulmalıdır.Trametinib dozu günde bir kere 2 mg’ı aşmamalıdır.

Trametinib, dabrafenib ile kombinasyon halinde kullanıldığında tedaviyle ilgili toksisite oluşursa, her iki tedavide de aynı anda doz azaltılmalı, tedaviye ara verilmeli ya da tedavikesilmelidir. İki tedaviden sadece birinde doz modifikasyonların gerekli olduğu istisnaidurumlar şu durumlar için aşağıda detaylı tarif edilmektedir: ateş, üveit, RAS mutasyonupozitif kutanöz olmayan maligniteler ve QT uzaması (temelde dabrafenib ile ilişkili), solventriküler ejeksiyon fraksiyonu (LVEF) azalması, retinal ven tıkanması (RVO), retinalpigment epitelyum dekolmanı (RPED) ve interstisyel akciğer hastalığı (ILD)/pnömoni(temelde trametinib ile ilişkili).

Belirli advers reaksiyonlarda doz modifikasyonu için istisnai durumlar (iki tedaviden sadece birinde dozun azaltıldığı durumlar)

Ateş

Trametinib, dabrafenib ile kombinasyon halinde kullanıldığında hastanın ateşi > 38.5°C ise dabrafenib doz modifikasyonları için lütfen dabrafenib KÜB’üne başvurunuz (bölüm 4.2).Dabrafenib ile kombinasyon halinde alındığında trametinib için doz modifikasyonu gereklideğildir.

Üveit

Etkili lokal tedaviler oküler enflamasyonu kontrol edebildiği sürece üveit için herhangi bir doz modifikasyonu gerekmez. Eğer üveit lokal oküler tedaviye yanıt vermezse, okülerenflamasyon iyileşene kadar dabrafenib durdurulmalıdır ve ardından bir doz düzeyiazaltılarak dabrafenib yeniden başlatılmalıdır. Dabrafenib ile kombinasyon halindealındığında trametinib için doz modifikasyonu gerekli değildir (bkz. bölüm 4.4).

RAS mutasyonu pozitif kutanöz dışı maligniteler

RAS mutasyonu pozitif kutanöz dışı maligniteleri olan hastalarda dabrafenib tedavisine devam etmenin faydaları ve riskleri göz önünde bulundurulur. Dabrafenib ile kombinasyonhalinde alındığında trametinib için doz modifikasyonu gerekli değildir.

QT uzaması

Eğer tedavi sırasında QTc değeri 500 milisaniyeyi aşarsa dabrafenib doz modifikasyonları için lütfen dabrafenib KÜB’üne başvurunuz (bölüm 4.2). Dabrafenib ile kombinasyon halindealındığında trametinib için doz modifikasyonu gerekli değildir.

Sol ventrikül ejeksiyon fraksiyonunda (LVEF) azalma/Sol ventrikül disfonksiyonu Başlangıca kıyasla LVEF’te asemptomatik > %10’luk bir mutlak azalma görülen ve ejeksiyonfraksiyonu, kurum tarafından belirlenen normalin alt sınırının (LLN) altında olduğuhastalarda trametinib tedavisine ara verilmelidir (bkz. bölüm 4.4). Trametinib, dabrafenib ilekombinasyon halinde alındığında dabrafenib için doz modifikasyonu gerekli değildir.Trametinib, dabrafenib ile kombinasyon halinde kullanıldığında, dabrafenib tedavisine aynıdozda devam edilebilir. LVEF’in iyileşmesi halinde trametinib tedavisi yeniden başlatılabilirfakat doz, dikkatli izlem ile bir kademe azaltılmalıdır (bkz. bölüm 4.4).

Derece 3 ya da 4 sol ventrikül kardiyak disfonksiyonu görülmesi durumunda yada LVEF’in iyileşmediği durumlarda, trametinib tedavisi kalıcı olarak kesilmelidir (bkz. bölüm 4.4).

Retinal ven oklüzyonu ve Retinalpigment epiteli dekolmanı (RPED)

Hastalar trametinib tedavisi sırasında herhangi bir zamanda azalmış merkezi görme, bulanık görme veya görme kaybı gibi yeni görme bozuklukları bildirirse acil bir oftalmolojikdeğerlendirme önerilmektedir. RVO tanılı hastalarda dabrafenib ile kombinasyon halindeuygulansın, trametinib tedavisi bir daha başlanmamak üzere kesilmelidir. Trametinib,dabrafenib ile kombinasyon halinde uygulandığında trametinib için doz modifikasyonugerekli değildir. RPED tanısı konulursa trametinib için aşağıdaki Tablo 3’te sunulan dozmodifikasyonu programı takip edilmelidir (bkz. bölüm 4.4).

Tablo 3: RPED için trametinibe ilişkin doz değişikliği önerileri

Derece 1 RPED

Düzelene kadar ayda bir retinal değerlendirme ile tedavi sürdürülür. RPED kötüleşirse aşağıdakitalimatlar izlenir ve trametinib 3 haftaya kadarkesilir.

Derece 2-3 RPED

Trametinib 3 haftaya kadar kesilir.

3 haftada için Derece 0-1’e iyileşen Derece 2-3 RPED

Trametinib daha düşük bir dozda (0.5 mg azaltılmış) yeniden başlatılır veya günlük 1 mg trametinibkullanan hastalarda bırakılır.

3 hafta içinde en azından Derece 1’e iyileşmeyen Derece 2-3 RPED

Trametinib kalıcı olarak bırakılır.

Interstisyel akciğer hastalığı (ILD)/Pnömonit

Yeni veya progresif pulmoner semptomlar ve öksürük, dispne, hipoksi, plevral efüzyon veya infiltratı da içeren bulguları olan hastalar dahil ILD veya pnömonit şüphesi olan hastalarda,trametinib klinik tetkikleri beklerken kesilir. Tedaviyle ilişkili ILD veya pnömonit tanısı almışhastalarda trametinib kalıcı olarak bırakılır. ILD veya pnömoni olgularında trametinib,dabrafenib ile kombinasyon halinde alındığında dabrafenib için doz modifikasyonu gereklideğildir.

Uygulama şekli

Her iki tıbbi ürün de bir bardak su ile oral yoldan alınmalıdır. Trametinib tabletleri ve dabrafenib kapsülleri çiğnenmemeli ya da ezilmemelidir. Her iki tıbbi ürün de yiyeceklerlebirlikte alınmamalı ve yemeklerden en az 1 saat önce ya da 2 saat sonra alınmalıdır.

Trametinib dozunun her gün yakın saatlerde alınması önerilir. Trametinib ve dabrafenib kombinasyon halinde alındığında, trametinibin günlük tek dozu her gün aynı saatte,dabrafenibin ya sabah dozuyla ya da akşam dozuyla birlikte alınmalıdır.

Bir hasta trametinib aldıktan sonra kusarsa, hasta dozu yeniden almamalı ve bir sonraki planlı dozunu almalıdır.

Trametinib ile kombinasyon halinde verildiğindeki uygulama yöntemine dair bilgi için lütfen dabrafenib KÜB’üne başvurunuz.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler Böbrek yetmezliği

Hafif ya da orta şiddetle böbrek yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir (bkz bölüm 5.2). Şiddetli böbrek yetmezliği görülen hastalarda trametinib tedavisi ile ilgiliveri bulunmamaktadır; dolayısıyla, başlangıç dozunun ayarlanmasının gerekli olup olmadığı

belirlenememektedir. Şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda trametinib, dabrafenib ile kombinasyon halinde uygulandığında, dikkatle kullanılmalıdır.

Karaciğer yetmezliği

Hafif düzeyde karaciğer yetmezliği olan hastalarda dozun ayarlanması gerekli değildir (bkz bölüm 5.2). Orta ya da şiddetli düzeyde karaciğer yetmezliği görülen hastalarda klinik veribulunmamaktadır; başlangıç dozunun ayarlanmasının gerekli olup olmadığıbelirlenememektedir. Orta ila şiddetli karaciğer yetmezliği olan hastalarda trametinib,dabrafenib ile kombinasyon halinde uygulandığında, dikkatle kullanılmalıdır.

Geriyatrik popülasyon

65 yaş üstü hastalarda başlangıçta doz ayarlaması gerekli değildir.

65 yaş üstü hastalarda, daha sık doz ayarlamaları (bkz. yukarıda belirtilen Tablo 1 ve Tablo 2) gerekebilir (bkz. bölüm 4.8).

Beyaz-Irk olmayan hastalar

Trametinib’in güvenliliği ve etkinliliği beyaz-ırk olmayan hastalarda kanıtlanmamıştır. Veri mevcut değildir.

Pediyatrik popülasyon

Trametinib’in güvenliliği ve etkililiği, çocuklar ve adolesanlarda (18 yaş altı) kanıtlanmamıştır. Veri mevcut değildir. Yavru hayvanlardaki çalışmalar, trametinibin erişkinhayvanlarda gözlenmemiş olan advers etkilerini göstermiştir (bkz. bölüm 5.3).

Doz aşımı ve tedavisi

Trametinib ile yapılan klinik çalışmalarda bir kazara doz aşımı vakası bildirilmiştir; 4 mg’lık tek bir doz. Bu trametinib doz aşımı olayından sonra herhangi bir AE bildirilmemiştir.

14

Trametinib+dabrafenib kombinasyonu ile yürütülen klinik çalışmalarda 11 hasta trametinib doz aşımı bildirmiştir (4 mg); herhangi bir SAE bildirilmemiştir. Doz aşımı için spesifik birantidot yoktur. Doz aşımı meydana gelirse, gerekli izlem de yapılarak hastaya destekleyicitedavi uygulanmalıdır.