MANNITOL %20 PVC 100 ml (setsiz) Dozu

Eczacıbaşı-Baxter Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Mannitol dozu, Mannitol dozaj, Mannitol doz aşımı, Mannitol uygulama, Mannitol kullanım şekli, Mannitol kullanımı, Mannitol kullanım süresi, Mannitol açmı tokmu, Mannitol nedir, Mannitol ne için kullanılır, Mannitol nasıl kullanılır, Mannitol faydaları, Mannitol etkileri, Mannitol günde kaç kez, Mannitol sabah mı akşam mı, Mannitol fazla alınırsa bilgilerini içerir.

İntravenöz yolla uygulanır. Akut böbrek yetmezliğinin önlenmesi: Erişkinlerde , kardiyovasküler ve diğer tip ameliyatlarda başlangıçta verilen %5-10 luk konsantrasyonları takiben %20 lik mannitol solüsyonu uygulanır.
Oligüri tedavisinde:
%15-20 lik solüsyon halinde 100 g mannitol 90 dakikadan fazla bir sürede verilir. İntrakraniyal basıncın ve beyin hacminin azalması: Sinir sistemi cerrahisinden önce veya sonra beyin hacminin azaltılması için 30-60 dk boyunca %15-20 lik solüsyon halinde 1.5-2 g/kg infüzyon verilebilir. Mannitol infüzyonundan önce ve sonra dolaşım ve böbrek rezervi, sıvı ve eloktrolit dengesi, vücut ağırlığı ve toplam vücuda giren madde ve vücuttan çıkan idrar miktarı değerlendirilir. Serebrospinal sıvı basıncında azalma infüzyonla başladıktan 15 dk içinde gözlenmelidir.
İntraoküler basıncın azaltılması:
30-60 dakikalık bir zaman içinde &20 lik solüsyondan veya %15 lik solüsyondan 1.5-2 gr/kg verilmelidir. Maksimum etkiyi elde etmek için ameliyattan 1-1.5 saat önce verilir.
İntoksikasyonlarda diürezin gelişmesi için ilave tedavi:
Konsantrasyon, hastanın sıvı gereksinimine ve idrar atımına bağlıdır. Kaybolan sıvı ve elektrolitlerin i.v infüzyonla replasmanı yapılır. Eğer 200 gr mannitolden sonra yarar sağlanmazsa, infüzyona devam edilmez.
Glomerüler filtrasyon hızının ölçümü :
%20 lik solüsyonun 100 ml si 180 ml sodyum klorür solüsyonu ile seyreltilir. Elda edilen 280 ml %7.2 lik solüsyon 20 ml/dk. hızla infüze edlir. Uygun zaman aralığında kateterle idrar toplanır ve atılan mannitol miktarı mg/dk. olarak aneliz edilir. Zaman sürecinin başlangıç ve bitiminde kan örneği alınır ve plazmada mannitol konsantrasyonu mg/ml olarak saptanır.
Ürolojik yıkama : %2.5-5 lik çözelti halinde kullanılır.Bu şekilde kullanımı suyun hemolitik etkisini, dolaşıma hemoliz edilmiş kanın girişini ve bunun sonucunda oluşacak hemoglobinemiyi en düşük düzeyde tutar.