LIVAZO 4 mg 30 film tablet Etkileşimi

Recordati Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Livazo etkileşimi, Livazo etken madde, Livazo yardımcı maddeler, Livazo alkol, Livazo etkileşim, Livazo kullananlar, Livazo dozu, Livazo kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Pitavastatin, organik anyon transport polipeptit (OATP) ile insan hepatositleri içine aktif olarak taşınır. Bu durum şu etkileşimlere sebep olabilir:

Siklosporin CYP3A4, OATP1B1 ve P-glikoprotein (P-gp) inhibitörüdür. LIVAZO ile birlikte uygulanması pitavastatin EAA’da 4,6 misli artışla sonuçlanır. Siklosporintedavisi gören hastalarda LIVAZO dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.

Eritromisin CYP3A4, OATP1B1 ve P-gp inhibitörüdür. LIVAZO ile birlikte uygulanması pitavastatin EAA’da 2,8 misli artışla sonuçlanır. Eritromisin veya diğermakrolid grubu antibiyotiklerin kullanımı süresince, LIVAZO kullanımına ara verilmesiönerilir.

Gemfibrozil ve diğer fibratlar: Fibratların tek başına kullanılması miyopati ile alakalıdır. Fibratlar ve statinlerin eşzamanlı kullanımı miyopati ve rabdomiyolizdeki artış ileilişkilendirilmektedir LIVAZO, fibratlarla birlikte dikkatli bir şekilde uygulanmalıdır.LIVAZO’nun gemifibrozil ile eşzamanlı uygulandığı farmakokinetik çalışmalarındapitavastatinin EAA değerlerinde 1.4 kat; fenofibrat ile eşzamanlı uygulandığıçalışmalarda ise pitavastitinin EAA değerlerinde 1.2 kat artış gözlenmiştir

Niasin: Pitavastatin ve niasin etkileşimine dair çalışmalar gerçekleştirilmemiştir. Niasinin monoterapi olarak kullanımı miyopati ve rabdomiyoliz ileilişkilendirilmektedir. Bu sebeple LIVAZO, niasin ile birlikte dikkatli bir şekildeuygulanmalıdır.

Fusidik asit: Fusidik asit ve statinlerin eşzamanlı kullanımı ile ilişkilendirilen ciddi kas rahatsızlıkları (rabdomiyoliz gibi) bildirilmiştir. Fusidik asit terapisi esnasında,LIVAZO kullanımına geçici olarak ara verilmesi önerilmektedir.

Rifampisin: Rifampisinin LIVAZO ile birlikte uygulanması hepatik uptake’teki düşüşe bağlı olarak pitavastatin EAA’da 1,3 misli artışla sonuçlanır.

Proteaz inhibitörleri: LIVAZO ile eşzamanlı kullanım, pitavastatinin EAA değerlerinde minör değişikliklere sebep olabilir.

Ezetimib ve glukuronid metaboliti, diyetsel ve biliyer kolesterol emilimini inhibe eder. LIVAZO ile birlikte uygulanması plazma ezetimib veya glukuronid metabolitikonsantrasyonları üzerineetkili değildir. Ezetimib, pitavastatin plazma

konsantrasyonları üzerine herhangi bir etkiye sahip değildir.

CYP3A4 inhibitörleri: CYP3A4’nün bilinen inhibitörleri olan itrakonazol ve greyfurt suyu ile yapılan etkileşim çalışmaları LIVAZO ile birlikte uygulandığında pitavastatininplazma konsantrasyonları üzerine klinik olarak anlamlı herhangi bir etki göstermemiştir.

Bilinen bir P-gp substratı olan digoksin LIVAZO ile etkileşime girmez. Birlikte uygulandıklarında ne pitavastin ne de digoksin konsantrasyonlarında anlamlı değişiklikolmaz.

Varfarin: Varfarinin sağlıklı gönüllülerdeki kararlı hal farmakokinetik ve

farmakodinamiği (INR ve PT) günde 4 mg LIVAZO ile birlikte uygulanmasından etkilenmez. Ancak varfarin alan hastalar, tedavilerine pitavastatin eklendiğinde, diğerstatin grubu ilaçlarda olduğu gibi, protrombin zamanı veya INR takibi yaptırmalıdır.