LINOXA 200 mg/40 ml IV infüzyon için konsantre çözelti içeren 1 flakon Uyarılar

Mustafa Nevzat Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Linoxa uyarılar, Linoxa zararları, Linoxa önlemler, Linoxa riskler, Linoxa yan etkisi, Linoxa alerji, Linoxa alkol, Linoxa hamileler, Linoxa emzirme, Linoxa araç kullanımı, Linoxa fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Okzaliplatin yalnızca, uzmanlaşmış onkoloji bölümlerinde kullanılmalı ve uzman bir onkoloğun gözetimi altında uygulanmalıdır._

Ağır düzeyde böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalardaki güvenilirliğine ilişkin bilginin sınırlı olması nedeniyle, uygulama ancak hasta için yarar/risk oranı değerlendirildikten sonrayapılmalıdır. Bu durumda, böbrek fonksiyonları yakından takip edilmelidir ve okzaliplatinintavsiye edilen başlangıç dozu 65 mg/m ’dir (Bkz. bölüm 4.2).

Platin bileşiklerine karşı alerjik reaksiyon öyküsü olan hastalar alerjik semptomlar yönünden takip edilmelidir. Alerjik reaksiyonlar herhangi bir kür esnasında meydana gelebilir.LİNOXA’ya karşı anaflaksi veya anaflaktoid benzeri bir reaksiyon gelişmesi durumunda,infüzyon derhal durdurulmalı ve uygun semptomatik tedaviye başlanmalıdır. Bu hastalardaLİNOXA uygulamasının tedavisinin yeniden başlatılması kontrendikedir (Bkz. bölüm 4.3).Bazen ölümcül de olabilen çapraz alerjik reaksiyonlar bütün platin bileşiklerinde raporedilmiştir.

LİNOXA’nın damar dışına çıkması durumunda, infüzyon derhal durdurulmalı ve olağan lokal semptomatik tedaviye başlanmalıdır.

Okzaliplatinin doz sınırlayıcı toksisitesi nörolojiktir. Bu sıklıkla soğuğun tetiklediği kramplı ve krampsız olarak ekstremitelerin disestezi ve/veya parestezisi ile karakterize duyusalperiferik bir nöropatidir (hastaların %85-95’inde). Bu semptomlar, genellikle tedavi kürleriarasında gerilemekle birlikte, kürlerin sayısı arttıkça artmaktadır.

Ağrı ve/veya bir fonksiyonel bozukluğun başlaması ve bunların sürmesi doz ayarlamasını hatta tedavinin kesilmesini gerektirebilir.

İnce hareketleri yapmakta güçlük biçiminde görülen bu fonksiyonel bozukluk, duyusal bozukluğun bir sonucu olabilir. Kalıcı semptomların görülme riski 850 mg/m2’lik (10 kür) birkümülatif doz için yaklaştık %10 ve 1020 mg/m ’lik bir kümülatif doz (12 kür) içinse%20’dir.

Vakaların çoğunda nörolojik bulgular ve semptomlar, tedavi kesildiğinde düzelir ya da tamamen iyileşir. Kolon kanserinin adjuvan tedavisinde, tedaviye son verildikten 6 ay sonra,hastaların %87’sinde ya hiç semptom görülmemiş ya da hafif düzeyde semptomlararastlanmıştır. 3 yıla varan bir izlemden sonra, hastaların %3’ünde ya orta şiddette inatçılokalize paresteziler (%2.3) ya da fonksiyonel aktivitelere engel olabilen paresteziler (%0.5)görülmüştür.

Akut nörosensoriyel belirtiler (Bkz. bölüm 5.3) bildirilmiştir. Bu semptomlar genellikle 2 saatlik okzaliplatin infüzyonunun sonunda veya infüzyonu takip eden birkaç saat içindegelişir, sonraki birkaç saat veya gün içinde spontan olarak azalır ve sıklıkla sonraki kürlerdetekrar ortaya çıkar. Ortam sıcaklığının düşük olması veya soğuk nesnelerle temas, bubelirtilerin ortaya çıkmasını hızlandırabilir veya şiddetini artırabilir. Bu belirtiler genellikle,geçici parestezi, disestezi ve hipoestezi şeklinde kendini gösterir. Hastaların %1-2’sinde birakut faringolaringeal disestezi sendromu ortaya çıkar ve solunum güçlüğü (siyanoz ya dahipoksi yok), laringospazm ya da bronkospazmın (stridor ya da wheezing yok) nesnelbulguları olmaksızın, öznel disfaji veya dispne/boğulma hissi semptomlarıyla karakterizedir.

Ara sıra gözlenen ve özellikle kraniyal sinir disfonksiyonuyla ilgili pitozis, diplopi, bazen ses teli paralizisi olarak tanımlanan afoni/disfoni/ses kısıklığı, dilde duyu bozukluğu veya bazenafazi olarak tanımlanan dizartri, trigeminal nevralji/yüz ağrısı/göz ağrısı, görme keskinliğindeazalma, görme alanı bozuklukları gibi diğer semptomlar, tek başına veya birlikte ortayaçıkabilir. Bunlara ek olarak, çene spazmı, kas spazmları, istemsiz kas kasılmaları, kasseğirmeleri, koordinasyon anormalliği, yürümede anormallik, ataksi, denge bozuklukları,boğaz ve göğüste sıkışma, baskı, rahatsızlık veya ağrı gibi semptomlar da gözlemlenmiştir.

Okzaliplatin tedavisi sırasında seyrek olarak dizartri, derin tendon rekleksi kaybı ve Lhermitte belirtisi gibi diğer nörolojik semptomlar ve sağırlık bildirilmiştir. İzole optik nörit vakalarıbildirilmiştir.

Özellikle spesifik nörolojik toksisite gösteren diğer ilaçlarla eş zamanlı olarak uygulandığında, LİNOXA’nın nörolojik toksisitesi dikkatle takip edilmelidir. Nörolojikmuayene her bir uygulamadan önce ve sonra da periyodik olarak yapılmalıdır.

2 saatlik infüzyon sırasında ya da infüzyonu izleyen eden saatlerde akut laringofaringeal duyu dizestezi gelişen hastalarda, bir sonraki LİNOXA infüzyonu 6 saat boyunca uygulanmalıdır.Bu tür duyu dizestezilerin önüne geçmek için hasta, soğuğa maruz kalmaması ve LİNOXAuygulaması sırasında ya da uygulamayı izleyen saatlerde, serin/soğuk yiyecekler ve/veyaiçecekler almaktan kaçınması konusunda bilgilendirilmelidir.

Eğer nörolojik semptomlar (parastezi, dizestezi) ortaya çıkarsa bu semptomların süresi ve şiddetine bağlı olarak şu LİNOXA doz ayarlamasının yapılması önerilir:

• Eğer semptomlar 7 günden daha uzun sürerse ve ağrılıysa bir sonraki LİNOXA dozu,metastaz tedavisinde 85 mg/m2’den 65 mg/m2’ye adjuvan tedavide ise 85 mg/m2’den

75 mg/m ’ye düşürülmelidir.

• Parestezi, fonksiyon bozukluğu olmaksızın bir sonraki küre kadar devam ederse, birsonraki LİNOXA dozu, metastaz tedavisinde 85 mg/m2’den 65 mg/m2’ye adjuvan

O O

tedavide ise 85 mg/m ’den 75 mg/m ’ye düşürülmelidir.

• Parestezi, fonksiyon bozukluğu ile birlikte bir sonraki küre kadar devam ederse,LİNOXA kesilmelidir.

• LİNOXA tedavisinin kesilmesinin ardından bu semptomlar düzelirse, tedavininyeniden başlatılması düşünülebilir.

Hastalara, tedavinin sonlanmasından sonra periferik duyusal nöropatinin kalıcı semptomlarının görülme olasılığı olabileceğine dair bilgi verilmelidir. Adjuvan tedavide,lokalize orta şiddette paresteziler ya da fonksiyonel aktiviteleri engelleyebilen parestezilertedavinin kesilmesini takiben 3 yıl sonrasına kadar sürebilir.

Geri dönüşümlü (reverzibl) Posterior Lökoensefalopati Sendromunun (RPLS; Posterior Geri dönüşümlü Lökoensefalopati Sendromu olarak da adlandırılır) belirti ve semptomları,başağrısı, zihinsel işlev bozukluğu, nöbetler ve bulanık görmeden körlüğe kadar gidebilengörme anormallikleridir; tabloya hipertansiyon eşlik edebilir veya etmeyebilir (Bkz. Bölüm4.8). RPLS tanısı, semptomların beyin görüntüleme bulguları ile doğrulanmasına dayanır.

Bulantı ve kusma kusma olarak ortaya çıkan gastrointestinal toksisite, profilaktik ve/veya terapötik antiemetik tedaviyi gerekli kılar.

Özellikle LİNOXA 5-fluorourasil (5-FU) ile kombinasyon halinde kullanılırken, şiddetli diyare/kusma nedeniyle dehidratasyon, paralitik ileus, intestinal obstrüksiyon, hipokalemi,metabolik asidoz ve böbrek fonksiyon bozukluğu görülebilir.

Eğer bir tedavi kürünün ardından hematolojik toksisite ortaya çıkarsa (nötrofiller < 1.5 x 109/l veya trombositler < 50 x 109/l) veya tedavi başlangıcından (ilk kür) önce kemik iliğibaskılanması mevcutsa, bir sonraki kürün uygulanması, hematolojik değerler kabuledilebilecek düzeylere ulaşana kadar ertelenmelidir. Tedaviye başlanmadan ve sonraki her birkürden önce formül lökositle birlikte tam kan sayımı yapılmalıdır.

Hastalara LİNOXA ve 5-fluorourasil (5-FU) uygulamasından sonra diyare/kusma, mukozit/stomatit ve nötropeni riski konusunda yeterli bilgi verilmelidir; böylelikle uygun biryaklaşım geliştirilmesi için tedavilerini yürütmekte olan hekimle acilen bağlantı kurabilirler.Eğer nötropeni ile birlikte ya da nötropenisiz olarak mukozit/stomatit görülürse, bir sonrakitedavi mukozit/stomatit 1. dereceye ya da daha düşük bir düzeye inmek üzere iyileşeneve/veya nötrofil sayısı >1.5 x 109/l olana kadar ertelenmelidir.

LİNOXA, 5-fluorourasil (5-FU) ile kombine edildiğinden (folinik asit (FA) ile ya da folinik asitsiz), 5-fluorourasille (5-FU) ilgili toksisiteler için olağan doz ayarlamaları burada dageçerlidir.

Eğer 4. derece diyare, 3.-4. derece nötropeni (nötrofil < 1.0 x 109/l) 3.-4. derece trombositopeni (trombosit < 50 x 109/l) ortaya çıkarsa, 5-fluorourasilin (5-FU) dozununazaltılmasının gerekmesinin yanı sıra LİNOXA dozu da, metastaz tedavisinde 85 mg/m2’den

O OO’

65 mg/m ’ye, adjuvan tedavide ise 85 mg/m ’den 75 mg/m ye düşürülmelidir.

Balgamsız öksürük, dispne, krepitan raller ya da radyolojik pulmoner infiltratlar gibi açıklanamayan solunumsal semptomlar söz konusu olduğunda, başka pulmoner incelemelerbir interstisiyel akciğer hastalığı bulunmadığını ortaya koyana kadar LİNOXA kesilmelidir.Karaciğer metastazlarına bağlı olmadığı açıkça bilinen karaciğer fonksiyon testianormallikleri veya portal hipertansiyon ortaya çıkması durumunda, çok nadir vakalarda ilacabağlı hepatik vasküler bozukluklar görülebileceği akılda tutulmalıdır.

Gebe kadınlardaki kullanımı için bakınız bölüm 4.6.

Klinik öncesi çalışmalarda okzaliplatin ile genotoksik etkiler gözlenmiştir. Dolayısıyla okzaliplatin ile tedavi edilen erkek hastaların tedavi sırasında ve 6 aya kadar sonrasına kadarbaba olmamaları ve okzaliplatin geri dönüşümsüz olabilecek anti-fertilite etkisine sahipolabileceğinden spermlerin korunması için gerekli tavsiyeyi almaları önerilmektedir.

Kadınlar LİNOXA ile tedavi sırasında gebe kalmamalı ve etkin bir korunma metodu kullanmalıdır (bakınız Bölüm 4.6)

Okzaliplatin ile adjuvan tedavi sırasında ağırlık artışı (çok yaygın) ve metastatik tedavi sırasında kilo azalması (yaygın) görülebilir.

Laboratuar testleri

LİNOXA tedavisi sırasında, beyaz kan hücreleri sayımının (hemoglobin, trombosit sayımı ve kan kimyası dahil) standart takibi önerilir. Okzaliplatin tedavisi laboratuar test sonuçlarını şuşekilde değiştirir.

Çok yaygın:

Hafif ve orta derecede hepatik enzim artışı, serum alkalen fosfataz artışı, serum bilirubin

artışı, serum laktat dehidrojenaz artışı

Yaygın:

Serum kreatinin artışı

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

Okzaliplatinin araç ve makine kullanımı üzerine etkisi konusunda çalışma yoktur. Sersemlik, bulantı ve kusma riskinde artışa ve dengeyi etkileyen diğer nörolojik semptomlara yol açanokzaliplatin tedavisi, araç veya makine kullanma yeteneğini hafif veya orta derecedeetkileyebilir. Görme anomalileri, özellikle geçici görme kaybı (tedavinin kesilmesini takibengeri dönüşlü) araç ve makine kullanma yeteneğini etkileyebilir. Bu ilaç uygulanan hastalaraaraç sürmemeleri ve makine kullanmamaları konusunda uyarı yapılması gerekmektedir.