LANSOPROL 30 mg 28 mik.kapsül Etkileşimi

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Lansoprol etkileşimi, Lansoprol etken madde, Lansoprol yardımcı maddeler, Lansoprol alkol, Lansoprol etkileşim, Lansoprol kullananlar, Lansoprol dozu, Lansoprol kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Lansoprazol’ün diğer ilaçlar üzerindeki etkileri Absorpsiyonu pH’a bağımlı olan ilaçlar

Lansoprazol, mide pH’ının biyoyararlanım için kritik olduğu durumlarda ilaçların absorpsiyonunu engelleyebilir.

Atazanavir: Bir çalışmada sağlıklı gönüllülerde lansoprazol’ün (günde 60 mg) 400 mg atazanavir ile birlikte uygulanması atazanavir maruziyetinde önemli bir azalmaya nedenolmuştur (EAA ve Cmaks değerlerlerinde yaklaşık %90 azalma). Lansoprazol, atazanavir ilebirlikte uygulanmamalıdır (Bkz. Bölüm 4.3.).

Ketokonazol ve itrakonazol: Ketokonazol ve itrakonazol’ün gastrointestinal kanaldan absorpsiyonu mide asidi varlığında artar. Lansoprazol kullanımı ketokonazol veitrakonazol’ün alt-terapötik konsantrasyonlarına yol açabileceğinden kombinasyondankaçınılmalıdır.

Digoksin: Lansoprazol ve digoksinin birlikte kullanımı digoksin plazma seviyelerinde artışa yol açabilir. Bu sebeple lansoprazol ile tedaviye başlanırken ve sonlandırılırken digoksinplazma seviyeleri takip edilmeli ve gerektiğinde digoksin dozu ayarlanmalıdır.

P450 enzimleri ile metabolize olan ilaçlar

Lansoprazol CYP3A4 ile metabolize olan ilaçların plazma konsantrasyonlarını artırabilir. Lansoprazol’ün bu enzim tarafından metabolize edilen ve dar bir teröpötik alanı olan ilaçlarlabirlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Teofilin: Lansoprazol teofilinin plazma konsantrastonunu azaltarak o dozda beklenen klinik etkisini düşürebilir. İki ilacın birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Takrolimus: Lanzoprazol ile birlikte kullanımı takrolimusun (bir CYP3A ve P-gp substratı) plazma konsantrasyonlarını artırır.Lansoprazol maruziyeti takrolimusun ortalama

maruziyetini %81’e kadar artırır. Lansoprazol ile birlikte tedavi başlatılırken veya sonlandırılırken takrolimusun plazma konsantrasyonlarının takip edilmesi önerilir.

P-glikoprotein ile taşınan ilaçlar

Lansoprazol’ün in vitro taşıyıcı protein P-glikoprotein’i (P-gp) engellediği gözlenmiştir. Bunun klinik uygunluğu bilinmemektedir.

Diğer ilaçların lansoprazol üzerindeki etkileri

CYP2C19’u inhibe eden ilaçlar

Fluvoksamin: Lansoprazol’ün CYP2C19 inhibitörü fluvoksamin ile birlikte kullanımı sırasında doz azaltılması göz önünde bulundurulmalıdır. Lansoprazol’ün plazmakonsantrasyonları 4 katına kadar artar.

CYP2C19 ve CYP3A4’ü indükleyen ilaçlar

Rifampisin ve St John’s wort (Hypericum perforatum) gibi CYP2C19 veya CYP3A4’ü etkileyen enzim indükleyicileri lansoprazol’ün serum konsantrasyonlarını belirgin şekildeazaltabilir.

Diğerleri

Sükralfat/Antasitler: Sükralfat/Antasitler lansoprazol’ün biyoyararlanımım azaltabilir. Bu yüzden lansoprazol, bu ilaçların kullanımından en az 1 saat sonra alınmalıdır. Klinikdenemelerde, antasitler lansoprazol ile birlikte kullanılmıştır ve lansoprazol’ün etkinliğindedeğişikliğe dair bir kanıt görülmemiştir.

Lansoprazol’ün NSAİ ilaçlar ile etkileşimini gösteren önemli klinik bir çalışma yoktur.