LAIRA 20 mg 28 film tablet Kullananlar

Nobel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.LAIRA kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

LAIRA'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer,

  • Sitalopram veya LAIRA’nın içeriğindeki diğer maddelerden herhangi birine alerjinizvarsa
  • c

  • Aynı zamanda monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI) olarak bilinen ilaçlardan birinikullanıyorsanız. Fenelzin, iproniyazid, izokarboksazid, nialamid, tranilsipromin gibiMAOI grubu ilaçlar, selejilin (Parkinson hastalığının tedavisinde de kullanılır),moklobemid (depresyon tedavisinde kullanılır) ve linezolid (bir antibiyotik) gibiilaçlar,
  • Aynı zamanda pimozid kullanıyorsanız,
  • Doğuştan gelen veya sonradan yaşadığınız anormal kalp ritmi (kalbin nasıl çalıştığımdeğerlendiren bir inceleme olan EKG’de görüntülenir) hikayeniz varsa.
  • Yukarıda belirtilen monoamin oksidaz inhibitörlerinden birini kullanmayı bitirmişseniz, LAİRA tedavisine başlamadan önce 2 hafta beklemeniz gerekecektir.

    Moklobemid kullanmayı bıraktığınızda LAİRA tedavisine başlamadan önce mutlaka bir gün geçmelidir.

    LAİRA kullanmayı bıraktıktan sonra herhangi bir monoamin oksidaz inhibitörü kullanmaya başlamadan önce 1 hafta beklemelisiniz.

    c

    LAİRA’yı

    LAIRA'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Eğer,

  • Mani (taşkınlık) veya panik bozukluğu (aniden ortaya çıkan ve zaman zamantekrarlayan yoğun sıkıntı ya da korku nöbetleridir) dönemleriniz varsa.
  • Karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğunuz varsa. Doktorunuzun ilaç dozunuzuayarlaması gerekebilir.
  • Diyabetiniz varsa. LAİRA tedavisi glisemik kontrolü (kan şekeri kontrolünü)etkileyebilir. İnsülin ve/veya oral hipoglisemik (kan şekeri düşürücü) ilaç dozunuzunayarlanması gerekebilir.
  • Epilepsiniz varsa. Nöbetler oluşursa veya nöbet sıklığında artış olursa LAİRAtedavisinin sonlandınlması gerekir.
  • Bir tür kanama bozukluğunuz varsa
  • Kanınızdaki sodyum seviyesi azalmışsa
  • Elektrokonvülsif (elektroşok tedavisi) tedavi alıyorsanız
  • Yakın zamanda kalp krizi geçirdiyseniz veya kalbinizle ilgili probleminiz varsa veyageçmişte yaşadıysanız
  • Dinlenirken kalp atış hızınız düşükse ve/veya uzun süren şiddetli ishal ve kusma(hastalık hali) sonrasında veya diüretik (idrar söktürücü ilaç) kullanımı sonucu tuzkaybınız varsa
  • Ayaktayken hızlı veya düzensiz kalp atışınız, bayılma, düşme veya baş dönmesi gibikalp hızı fonsiyonunda anormalliklere işaret eden durumlar yaşıyorsanız
  • Glokom (göz tansiyonu) hastalığınız varsa
  • Manik-depresif (taşkınlık-çökkünlük/iki uçlu duygu durum bozukluğu) hastalığı olan bazı hastalar manik döneme girebilirler. Bu, olağandışı ve hızla değişen düşünceler, uygunsuzmutluluk ve aşırı fiziksel aktivite ile anlaşılır. Eğer böyle hissediyorsanız doktorunuzla temasageçiniz.

    Tedavinin ilk haftalarında, huzursuzluk veya yerinde duramama ya da sürekli hareket etme ihtiyacı (akatizi) olabilir. Bu belirtileri yaşıyorsanız derhal doktorunuza bildiriniz.

    Bu uyarılar, geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    İntihar düşüncesi ve depresyon veya endişe (anksiyete) bozukluğunda kötüleşme:

    Eğer depresyondaysanız ve/veya endişe (anksiyete) bozukluğunuz varsa, bazen kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme düşünceleriniz olabilir. Bu belirtiler, antidepresanlann ilkkullanılmaya başlandığı zamanlarda artabilir. Çünkü bu ilaçların etkisini göstermeyebaşlaması, genellikle yaklaşık 2 hafta, fakat bazen daha uzun bir zaman alabilir.

    Bu olasılık aşağıdaki durumlarda daha fazladır:

  • Eğer daha önce intihar veya kendinize zarar verme düşünceniz olmuşsa
  • Eğer genç bir yetişkinseniz. Klinik araştırmalardan elde edilen bilgiler, antidepresanile tedavi edilen ve psikiyatrik bozukluğu olan 25 yaşın altındaki yetişkinlerde, intihardavranışı riskinin artabileceğini göstermiştir.
  • Herhangi bir zamanda kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme düşünceniz olursa, doktorunuza bildirin veya hemen bir hastaneye başvurun.

    Depresyonunuz veya anksiyete bozukluğunuz olduğunu bir yakınınıza veya yakın bir arkadaşınıza söylemeniz ve onlardan bu talimatları okumalarını istemeniz faydalı olacaktır.Depresyonunuzun veya anksiyete bozukluğunuzun kötüleştiğini düşündüklerinde veyadavranışlarınızdaki değişimlerden endişe duyduklarında size ve doktorunuza söylemeleriniisteyebilirsiniz.

    Çocuklar ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanımı

    LAIRA genel olarak çocuklar ve 18 yaşm altındaki ergenlerde kullanılmamalıdır. Ayrıca bilmelisiniz ki; 18 yaşm altındaki hastalar bu sınıf ilaçlan kullandıklarında intihar girişimi,intihar düşüncesi ve düşmanlık (çoğunlukla saldırganlık, zıtlaşma davranışı ve sinirlilik) gibiyan etkilerin riski yüksektir. Buna karşın doktorunuz hasta için en yararlısı olduğunudüşünerek 18 yaşm altındaki hastalara LAIRA reçete edebilir. Doktorunuz 18 yaşmaltındaki bir hastaya LAIRA reçete etmişse ve siz bunu görüşmek istiyorsanız lütfendoktorunuzla temasa geçiniz. 18 yaşm altındaki bir hasta LAİRA kullanırken yukarıda yeralan belirtilerden herhangi biri gelişirse veya daha da kötüleşirse doktorunuza habervermelisiniz.

    Hastalığınıza ilişkin özel bilgi:

    Depresyon veya buna bağlı hastalıkların tedavisinde kullanılan diğer ilaçlarda da olduğu gibi iyileşme hemen sağlanamaz. LAİRA tedavisine başladıktan sonra herhangi bir iyileşmehissetmeniz birkaç hafta alabilir.

    Panik bozukluk tedavisinde herhangi bir iyileşmenin görülmesi genellikle 2-4 hafta alır.

    Tedavinin başında bazı hastalar artan endişe hissedebilir, tedavi devam ettikçe bu kaybolacaktır. Bu nedenle, doktorunuzun talimatlarını tam olarak takip etmeniz vedoktorunuza danışmadan tedaviyi durdurmamanız veya dozu değiştirmemeniz çok önemlidir.

    Bazen depresyon veya panik bozukluk belirtileri, intihar veya kendine zarar verme düşünceleri içerebilir. İlacm antidepresan etkisi tam olarak ortaya çıkıncaya kadar bubelirtilerin devam etmesi veya kötüleşmesi mümkündür. Eğer genç bir erişkinseniz (örn. 30yaşın altındaysanız) ve daha önce antidepresan ilaçlar kullanmadıysamz bu olasılık dahayüksektir.

    Bazen yukarıda bahsedilen belirtilerin farkında olmayabilirsiniz. Bu nedenle, bir yakınınız veya arkadaşınızdan davranışınızdaki değişikliklerin olası belirtilerini gözlemlemede sizeyardımcı olmasını istemeyi faydalı bulabilirsiniz.

    Eğer tedavi sırasında sıkıntılı düşünceleriniz veya hisleriniz olursa veya yukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi biri oluşursa, derhal doktorunuza bildiriniz veya en yakın hastane iletemasa geçiniz.

    LAİRA’nm yiyecek, içecek ve alkol ile kullanılması

    LAIRA aç veya tok karnına alınabilir.

    LAİRA’mn alkolün etkilerini artırmadığı görülmüştür. Yine de LAIRA tedavisi sırasında alkol kullanılmaması tavsiye edilir.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Hamileyseniz veya hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuzu bilgilendiriniz. Hamile kadınlar, doktor tarafından risk/yarar değerlendirmesi yapılmadan LAIRA kullanmamalıdır.

    Eğer, hamileliğinizin son üç ayında ve doğuma kadar LAIRA kullanırsanız, yeni doğan bebeğinizde şu etkilerin görülebileceğini bilmelisiniz: nefes alıp verme güçlüğü, mavimsi bircilt, nöbetler, vücut sıcaklığı değişimleri, besleme güçlüğü, kusma, düşük kan şekeri, sertveya gevşek kaslar, artmış refleksler, titreme, sinirlilik, aşırı duyarlılık, uyuşukluk hali,sürekli ağlama, uykulu olma ve uyuma güçlükleri. Yeni doğan bebeğinizde bu belirtilerdenbiri olursa derhal doktorunuz ile temasa geçiniz.

    Doktorunuz ve/veya doğumunuza yardımcı olan kişilerin LAIRA tedavisinde olduğunuzu bilmeleri gerekir. Hamilelik sırasında, özellikle hamileliğin son 3 ayında, LAIRA ve benzeriilaçların kullanılması, yeni doğanda kalıcı pulmoner hipertansiyon adı verilen ve bebeğindaha hızlı nefes alıp vermesi ve mavimsi görünmesine neden olan ciddi durum riskiniartırabilir. Bu belirtiler, genellikle bebek doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde başlar. Eğerbebeğinizde bunlardan biri varsa derhal doktorunuza bildiriniz.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    LAIRA anne sütüne geçmektedir. Emzirme döneminde bu ilaç kullanılmamalıdır.

    Fertilite

    Sitalopramın hayvan çalışmalarında spermin kalitesini düşürdüğü görülmüştür. Teorik olarak bu fertiliteyi etkileyebilir fakat insandaki fertiliteye etkisi ile ilgili yeterli veri yoktur.

    Araç ve makina kullanımı

    LAIRA genel olarak sersemlik haline neden olmaz. Fakat yine de bu ilacı almaya başladığınızda baş dönmesi veya uyku hali hissederseniz, bu etkiler geçinceye kadar araçkullanmayınız veya herhangi bir alet veya makine çalıştırmayınız.

    LAİRA’nın

    LAIRA'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse bu ilacı almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    Bazı ilaçlar bir diğerinin etkisini etkileyebilir ve bu durum bazen ciddi yan etkilere neden olabilir.

    Aşağıdaki ilaçlan kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz:

  • fenelzin, iproniyazid, izokarboksazid, nialamin ve tranilsipromin etkin maddeleriniiçeren “seçici olmayan monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri (depresyon tedavisindekullanılır)”. Bu ilaçlardan herhangi birini kullandıysanız, LAİRA almadan önce 14gün beklemelisiniz. LAİRA kullanmayı bıraktıktan sonra bu ilaçlardan herhangibirini almak için 7 gün beklemelisiniz.
  • moklobemid (depresyon tedavisinde kullanılır) içeren “geri dönüşümlü seçici MAO-Ainhibitörleri”
  • linezolid (bir antibiyotik)
  • lityum (manik depresif bozukluk tedavisi ve koruma döneminde kullanılır) vetriptofan (bir aminoasittir ve beslenme desteği olarak kullanılır)
  • imipramin ve desipramin (her ikisi de depresyon tedavisinde kullanılır)
  • selejilin (Parkinson hastalığında kullanılır) içeren “geri dönüşümsüz MAO-Binhibitörleri”; bunlar yan etki riskini artırır. Selejilin dozu günde 10 mg’ıgeçmemelidir.
  • metoprolol (yüksek tansiyon ve/veya kalp hastalığı için kullanılır); metoprolol kanseviyeleri artar fakat buna bağlı metoprolol etki artışı belirtileri veya yan etkileribildirilmemiştir.
  • sumatriptan ve benzeri ilaçlar (migren tedavisinde kullanılır) ve tramadol (şiddetli ağrıiçin kullanılır); bunlar yan etki riskini artırır. Bu kombinasyonu kullanırken olağandışı bir belirti ile karşılaşırsanız doktorunuzu görmelisiniz.
  • simetidin (mide ülseri tedavisinde kullanılır) yüksek dozlarda kullanıldığında; LAİRAkan seviyeleri artabilir fakat LAİRA5 ya bağlı yan etki artışı bildirilmemiştir.
  • trombosit (kan pulcuğu) fonksiyonunu etkilediği bilinen ilaçlar (ör: bazı antipsikotikilaçlar, trisiklik antidepresanlar, asetilsalisilik asit (ağrı kesici olarak kullanılır),ibuprofen ve diklofenak gibi non-steroid antienflamatuvar ilaçlar (eklem iltihabı(artrit) için kullanılır)); kanama anomalileri riskinde hafif artışa neden olurlar.
  • St John Wort (San kantaron-depresyon için kullanılan bitkisel bir ilaç); LAİRA ileberaber kullanılması yan etki riskini artırabilir.
  • meflokin (sıtma tedavisinde kullanılır), bupropiyon (depresyon tedavisinde kullanılır)ve tramadol (şiddetli ağrı için kullanılır); bunlann nöbet eşiğini düşürme riski olasıdır.
  • nöroleptikler (şizofreni ve psikoz tedavisinde kullanılır) ve antidepresanlar(amitriptilin, imipramin gibi); bunlann nöbet eşiğini düşürme riski olasıdır.
  • Sınıf IA ve III antiaritmikler gibi kalp ritmi problemleri için kullanılan veya kalpritmini etkileyebilecek ilaçlar, antipsikotikler (ör: pimozid, haloperidol), trisiklikantidepresanlar, bazı antimikrobiyal bileşikler (ör: sparfloksasin, moksifloksasin,eritromisin IV, pentamidin, özellikle halofantrin olmak üzere anti-sıtma ilaçları), alerjihastalıklanna karşı etkili bazı ilaçlar (astemizol, mizolastin).