KLAMER 125 mg 70 ml süspansiyon Dozu

Atabay Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Klamer dozu, Klamer dozaj, Klamer doz aşımı, Klamer uygulama, Klamer kullanım şekli, Klamer kullanımı, Klamer kullanım süresi, Klamer açmı tokmu, Klamer nedir, Klamer ne için kullanılır, Klamer nasıl kullanılır, Klamer faydaları, Klamer etkileri, Klamer günde kaç kez, Klamer sabah mı akşam mı, Klamer fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

KLAMER Oral Süspansiyon (125 mg/5 ml) çocuklarda tavsiye edilen dozu günde iki defa 7,5 mg/kg olup mikobakteriyel olmayan enfeksiyonlar için maksimum doz günde iki defa 500 mg’dır. Dozajıbelirlemek için aşağıdaki tablo yol gösterici olabilir:

ÇOCUKLARDA KLAMER SÜSPANSİYON (125 mg/5 ml) DOZ TAYİNİ

Vücut Ağırlığına Göre

ŞIRINGA DOZ TABLOSU

*Vücut ağırlığı (kg) esas alınarak hazırlanmıştır (yaklaşık 7,5 mg/kg, günde 2 defa).

KASIK DOZ TABLOSU

Vücut Ağırlığı*

Günde 2 kez uygulanan standart

Doz

8-11 kg

*/2 kaşık

62.5 mg

12-19 kg

1 kaşık

125 mg

20-29 kg

1+ A kaşık

187.5 mg

30-40 kg

2 kaşık

250 mg

* vücut ağırlığı (kg) esas alınarak hazırlanmıştır.

Mikobakteriyel Enfeksiyonları Olan Hastalarda Dozaj

Yaygın veya lokalize mikobakteriyel enfeksiyonları olan çocuklarda (M avium, M. intracellulare, M. chelonae, M. fortuitum, M. kansasii), önerilen doz, günde iki doza bölünmüş olarak 15-30mg/kg klaritromi sindir.

Klinik yarar gösterildiği sürece klaritromisin tedavisine devam edilmelidir. Başka antimikobakteriyel ajanların ilave edilmesi yararlı olabilir.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Normal tedavi süresi, ilgili patojene ve hastalığın şiddetine bağlı olarak 5 ila 10 gün arasındadır.

Uygulama şekli

Sulandırılmış ilaç aç veya tok kamına verilebilir; ayrıca sütle de alınabilir.

Süspansiyonun Hazırlanması

1. Açmadan önce şişeyi iki-üç kez sallayınız.

2. 70mriik süspansiyon için ölçekteki 37 ml işaretine kadar kaynatılıp soğutulmuş su ilave ederekşişeyi kuvvetlice çalkalayınız. lOOml’lik süspansiyon için ölçekteki 52 ml işaretine kadarkaynatılıp soğutulmuş su ilave ederek şişeyi kuvvetlice çalkalayınız.

İlacınız şimdi kullanıma hazırdır. Aşağıda belirtilen şekilde kullanınız. Her kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayınız.

Hazırlanmış süspansiyondaki klaritromisin konsantrasyonu 5 nakde 125 mg’dır.

İlacın alınması:

İlacı kaşık veya şırınga ile çocuğunuza verebilirsiniz.

1. İlacı çocuğunuza kaşık ile vereceksenizdoktorunuzun önerdiği şekilde kaşık tablosunu esasalınız.

2. İlacı çocuğunuza şırınga ile vereceksenizaşağıdaki talimatlara uyunuz.

a. Şişeyi açınız. (Bkz. Şekil 1)

b. Verilen adaptör tıpayı şişenin ağzına yerleştirinizve iyice bastırınız. Şırıngayı şişenin ağzındakiadaptör tıpaya yerleştiriniz. (Bkz. Şekil 2)

c. İlacı şırıngaya çekmek için, şişe + şırınga birlikteolarak ters çeviriniz ve dik bir konumdatutunuz (Bkz. Şekil 3)

d. Hekim tarafından belirtilen dozu şırıngaya çekiniz. (

Örneğin, 5 kg ağırlığındaki bir çocuk için bir defalık doza karşılık gelen miktar 1.5 ml olduğu için şırıngaya çekilmesi gereken miktar 1.5 ml’dir. Günde iki kez 1.5 ml verilmelidir.

e. Şırıngayı şişeden geri çekiniz ve ilacı çocuğunuzun ağzına doğrudan şırınga ile veya şırıngayaçektiğiniz ilacı kaşığa aktararak verebilirsiniz.

f. İlacın ağzını kapatınız. Her kullanımdan önce şişeyi iyice çalkalayınız.

g. İlacın alımından sonra bir miktar sıvı verebilirsiniz.

h. Sulandırılan ilaç oda sıcaklığında (25°C’nin altında) 14 gün kadar saklanabilir. 70 ml’liksüspansiyona ilave edilen toplam su miktarı 37 ml’dir. 100 mlTik süspansiyona ilave edilen toplamsu miktarı 52 ml’dir.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler

Böbrek /Karaciğer yetmezliği: Kreatinin klerensi 30 ml/dak’dan az olan çocuklarda klaritromisin dozu yarıya düşürülmelidir. Örneğin günde bir defa 250 mg’a kadar veya daha şiddetli vakalarda günde2 defa 250 mg. Bu hastalarda tedavi süresi 14 günü geçmemelidir. Orta dereceden şiddetli dereceyekadar böbrek bozukluğu olan hastalarda da dikkatle uygulanmalıdır.

Karaciğer fonksiyonu bozuk olan hastalara klaritromisin uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Bununla birlikte, şiddetli böbrek yetmezliği durumlarında, beraberinde karaciğer yetmezliği olsun veyaolmasın, dozun azaltılması veya doz aralarının uzatılması uygun olabilir.

Doz aşımı ve tedavisi

Aşırı miktarlarda klaritromisin aliminin, gastrointestinal (mide - barsak ile ilgili) semptomları vermesi beklenebilir. Bipolar bozukluk öyküsü olan bir hastada 8 g klaritromisin almış ve mentaldurumda değişmeler, paranoid davranışlar, hipokalemi ve hipoksemi görülmüştür. Aşırı doza eşlikeden advers reaksiyonlar, absorbe edilmemiş ilacın uygun eliminasyonu ve destekleyici tedavi ilekontrol altına alınmalıdır. Diğer makrolidlerle olduğu gibi, klaritromisinin serum seviyelerihemodiyaliz veya peritoneal diyalizden etkilenmez.