JAKAVI 15 mg 56 tablet Kullananlar

Novartis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.JAKAVI kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

JAKAVI'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Ruksolitinibe ya da JAKAVI’nin bu kullanma talimatının başında listesi verilen diğermaddelere karşı alerjik (aşın duyarlı) iseniz,alerjik olabileceğinizi düşünüyorsanız.
  • Hamile iseniz.
  • Emziriyorsanız, önerisini almak üzere doktorunuza danışınız.
  • Eğer bu durum sizin için geçerliyse, JAKAVI ile tedaviye başlamadan doktorunuza söyleyiniz.

    JAKAVI'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    Aşağıdaki durumlar sizin için geçerliyse doktorunuza söyleyiniz:

  • Herhangi bir enfeksiyonunuz varsa. JAKAVI’ye başlamadan önce enfeksiyonunuzuntedavi edilmesi gerekebilir. Daha önce tüberküloz geçirdiyseniz veya tüberkülozugeçirmiş ya da geçirmekte olan biri ile yakın temasınız olduysa doktorunuzasöylemelisiniz. Doktorunuz tüberküloz geçirip geçirmediğinizi görmek üzere testleryapabilir.
  • Böbrek sorunlarınız varsa
  • Karaciğer sorunlarınız varsa ya da önceden bu tür sorunlar yaşadıysanız
  • Başka ilaçlar alıyorsanız (Diğer ilaçlarla birlikte kullanım başlıklı bölüme bakınız)
  • JAKAVI ile tedaviniz sırasında

    Aşağıdaki durumların söz konusu olması halinde derhal doktorunuza söyleyiniz:

  • Beklenmeyen morarma ve/veya kanama, alışılmadık yorgunluk, egzersiz yaparken yada dinlenirken nefes darlığı, soluk görünüm veya sık enfeksiyonlar (bunlar kanhastalıkları işaretleri olabilir) yaşarsanız.
  • Enfeksiyon belirtileri yaşarsanız ya da ağrılı ve kabarcıklı deri döküntüsügeliştirirseniz (zona hastalığı işaretleri)
  • Eğer kanlı balgamla birlikte kronik öksürük, ateş, gece terlemeleri ve kilo kaybıyaşarsanız (bunlar, tüberküloz belirtileridir).
  • Eğer sizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa veya bir yakınınız, sizde bubelirtilerin olduğunu fark ederse: zihin karışıklığı veya düşünme güçlüğü, denge kaybıveya yürüme güçlüğü, sakarlık, konuşma güçlüğü, vücudunuzun bir tarafında halsizlikveya güç kaybı, bulanık görüş/görme kaybı (bunlar, ciddi bir beyin infeksiyonu olanprogresif multifokal lökoensefalopati olarak adlandırılan hastalığın belirtileridir).Doktorunuz daha başka testler yapacak ve hastalığınızı takip edecektir.
  • Kan testleri

    JAKAVI ile tedaviye başlamadan önce doktorunuz sizin için en iyi dozu belirlemek üzere kan testleri yapılmasını isteyecektir. Tedavi sırasında doktorunuzun vücudunuzdaki kanhücrelerinin (beyaz hücreler, kırmızı hücreler ve kan pulcukları) miktarını izlemesi vetedaviye nasıl yanıt verdiğinizi ve JAKAVI’nin bu hücreler üzerinde istenmeyen bir etkisininolup olmadığını değerlendirmesi için ilave kan testleri yaptırmanız gerekebilir.

    Doktorun tüm talimatlarına dikkatle uyunuz. Doktorunuzun talimatları, bu kullanma talimatındaki genel bilgiden farklılık gösterebilir.

    JAKAVI'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    JAKAVEyi her gün aynı saatte ya aç ya da tok kamına almalısınız.

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Herhangi bir ilaç almaya başlamadan önce tavsiyesini almak için doktorunuza danışınız.

    Hamile kalmamak için tedaviniz boyunca etkin bir kontraseptif (gebe kalmayı önleyici) metod kullanmalısınız.

    Doktorunuz, JAKAVI ile tedaviniz süresince gebe kalmanızı önlemek için uygun önlemler almamz konusunda size önerilerde bulunacaktır.

    Açıkça gerekmediği takdirde JAKAVI, gebelik süresince önerilmemektedir. Eğer gebe iseniz ya da gebe kalmış olabileceğinizi düşünüyorsanız, bu durumu doktorunuza söylemenizönemlidir. Doktorunuz, gebeliğiniz boyunca JAKAVI alıp alamayacağınız konusunda sizinlegörüşecektir.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    JAKAVI alırken emzirmemelisiniz. JAKAVI’nin anne sütüne geçip geçmediği bilinmemektedir.

    Araç ve makina kullanımı

    JAKAVI’nin araç ve makine kullanma yeteneği üzerindeki etkileri yok sayılabilecek derecede azdır veya hiç görülmez. Baş dönmesi hissetmeniz durumunda, araç ve makine kullanırkendikkatli olunuz.

    JAKAVI'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    JAKAVI, süt şekeri (laktoz) adı verilen bir madde içermektedir. Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlerin sindirimi ile ilgili bir probleminiz olduğu söylenmişsebu ilacı kullanmadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

    Bu tıbbi ürün her tablette 1 mmol (23 mg)’den daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

    Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

    JAKAVI kullanırken genellikle diğer ilaçları almaya devam edebilirsiniz. Ancak, reçeteli ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, bitkisel ve alternatif ilaçlar da dahil olmak üzere başka ilaçlaralıyorsanız ya da yakın zamanda aldıysanız, doktorunuza ya da eczacımza söyleyiniz.

    Özellikle aşağıdaki ilaçlardan herhangi biri hakkında bilgi vermeniz önemlidir; doktorunuz sizin için JAKAVI dozunu ayarlamaya gerek duyabilir:

  • Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar. Bu ilaçlar, mantar hastalıklarınıntedavisinde kullanılan ilaçları (ketokonazol, itrakonazol, posakonazol ve vorikonazolgibi antifungaller) veya bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçları(klaritromisin, telitromisin, siproflaksin, eritromisin gibi antibiyotikler) ya da AIDSdahil viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan ilaçları (apranevir, atazanavir,indinavir, nelfınavir, ritonavir, sakuinavir, ritonavir, lopinavir) ya da hepatit C tedavisiiçin kullanılan ilaçları (boceprevir, talaprevir) içerebilir.
  • Nefazodon; depresyon tedavisinde kullanılan bir ilaç
  • Hipertansiyon ve kronik angina pektoris tedavisinde kullanılan ilaçlar mifebradil veyadiltiazem gibi
  • Mide yanmasının tedavisi için kullanılan simetidin
  • Aşağıdaki ilaçlar JAKAVI’nin etkililiğini düşürebilir:

    -Avasimib, kalp hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç,

    -Fenitoin, karbamazepin ya da fenobarbital, sara gibi nöbetlerinin durdurulması için kullanılan ilaçlar,

    - Rifabutin veya rifampisin, tüberküloz (TB) tedavisinde kullanılan ilaçlar,

    - Sarı Kantaron (Hypericum perforatum), depresyon tedavisinde kullanılan bitkisel bir ürün.