HUMULIN-NPH 100 IU/ml 10 ml 1 flakon Kullanımı

Lilly Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.HUMULIN-NPH nasıl kullanılır ?

İlacınızı eczaneden aldığınızda kutu ve flakon etiketini her zaman insülin ismi ve tipi için kontrol ediniz. Bunun doktorunuzun size kullanmanızı söylediği HUMULIN tipi olduğundan emin olunuz.

HUMULIN N’yi her zaman doktorunuzun size söylediği şekilde kullanınız. Emin olmadığınız durumda doktorunuza sorarak kontrol ediniz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

HUMULIN N’yi yemeklerden 20-30 dakika önce enjekte edebilirsiniz.

Doktorunuz hangi insülini kullanacağınızı, tam olarak ne kadar, ne zaman ve hangi sıklıkta kullanmanız gerektiğini size söylemiştir. Sadece sizin İçin olan bu talimatları tam olarak uyunuz ve doktorunuzu düzenli olarak ziyaret ediniz.

Eğer kullandığınız insülin tipini (Örn. hayvan insülininden İnsan insülinine geçerseniz) değiştirirseniz, eskisinden daha az ya da çok miktarda almanız gerekebilir. Bu durum sadece ilk enjeksiyon için uygulanabilir ya da haftalar veya aylarca süren kademeli bir değişiklik yapılabilir.

Uygulama yolu ve metodu

HUMULIN N’yi cilt altına enjekte ediniz. Değişik uygulama yolları kullanarak uygulamayınız. Ancak doktorunuz tarafından söylendiği durumlarda enjeksiyonu kas içine yapabilirsiniz.

HUMULIN N hiçbir koşulda damar yoluyla (intravenöz) enjekte edilmemelidir. HUMULIN N’nin hazırlanması

Kullanmadan hemen önce HUMULIN N içeren flakonu, içerdiği insülin süspansiyonu bulanık ya da süt gibi bir görünüm alıncaya kadar, iki elinizin arasında on kez ileri geri yuvarlayın ve ardından yine on kez bir elinizle 180° yukarı aşağı çevirerek karıştırın. Bulanık ya da süt gibi bir görünüm oluşmazsa, yukarıda belirtilen işlemi içerik karışmcaya kadar tekrar edin. Dozun tam olarak ölçülmesini engelleyebilecek köpürmelere neden olabileceğinden, flakon çok şiddetli çalkalan manialıdır. Flakonlar sık sık kontrol edilmelidir. İçinde topaklar varsa ya da beyaz parçacıklar flakonun dibi ya da duvarına yapışarak donuk bir görünüm oluşturuyorsa HUMULIN N’nin kullanılmaması gerekir. Yapacağınız her enjeksiyondan önce kontrol ediniz.

İnsülinin enjekte edilmesi

• Ellerinizi yıkayınız.

•    Enjeksiyon yapmadan önce enjeksiyon yapılacak bölgeyi size belirtildiği şekilde temizleyiniz. Flakon üzerindeki lastik tıpayı temizleyiniz ancak tıpayı çıkarmayınız.

•    istediğiniz miktarda Humulin N’i çekmek ve lastik tıpayı delmek olan temiz, steril bir şırınga ve iğne kullanınız. Doktorunuz ya da kliniğiniz siz bunu nasıl yapacağınızı anlatacaktır. İğne ve şırıngalarınızı başkalarıyla paylaşmayınız. Size öğretildiği şekilde cilt altına (kolun üst kısmına, uyluk, kalça ya da karın bölgesine) enjekte ediniz. Doğrudan damar içine enjeksiyon yapmayınız.

•    Dozun tamamını alındığınızdan emin olmak için enjeksiyonu tamamladıktan sonra iğneyi cilt altında 5 saniye kadar tutunuz. Enjeksiyon yaptıktan hemen sonra enjeksiyon bölgesini ovuşturmayınız.

•    Enjeksiyonu en son uygulanan noktanın en az 1 cm uzağına yapınız ve her seferinde size gösterildiği gibi enjeksiyon yapılan bölgeleri sıra ile değiştirdiğinizden emin olunuz.

•    Eğer Humulin R ile Humulin N’yi karıştırmanız gerekiyorsa doktorunuz size söyleyecektir, örneğin eğer bir karışım enjekte etmeniz gerekiyorsa, uzun etkili insülinden önce Humulin R’yi, daha sonra Humulin N’yi şırıngaya çekin.Her seferinde aynı şeyi tekrarlayın. Normalde Humulin N’yi diğer insan insülin karışımlarıyla karıştırmamalısınız. Başka insülin üreticilerinin ürettiği insülinlerle ve hayvan insülinleriyle Humulin N’yi hiçbir zaman karıştırmamalısınız.

•    HumulinN’yi, damara enjekte edemezsiniz. HumulinN’yi diyabet hemşireniz ya da doktorunuzun size öğrettiği şekilde enjekte ediniz.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı

Özel kullanım durumları

Böbrek ve karaciğer yetmezliği durumunda insülin gereksinimi belirgin oranda değişir.

Böbrek ve karaciğer işlev bozukluğu olan hastalarda glukoz düzeylerinin İzlenmesi ve insülin dozunda ayarlama yapmak gerekebilir.

İlacınızı zamanında almayı unutmayınız.

Eğer HUMULIN N’nin etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla HUMULIN-NPH kullanırsanız

HUMULIN N ’den kullanmanız gerekenden fazlasını kullandıysanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla HUMULIN-NPH kullanırsanız

Ciddi kan şekeri düşüklüğü glukagon enjeksiyonu ile tedavi edilebilir. Glukagon enjeksiyonundan sonra glukoz ya da şeker yiyiniz. Eğer glukagona yanıt vermezseniz, hastaneye gitmeniz gerekecektir. Glukagon hakkında bilgi almak için doktorunuza danışınız.

HUMULIN-NPH'i kullanmayı unuttuysanız

Eğer gerekenden daha az HUMULİN N kullanırsanız, kan şekeriniz yükselebilir. Kan şekerinizi kontrol ediniz.

Eğer kan şekerinin düşmesi (hipoglisemi) veya kan şekerinin yükselmesi (hiperglisemi) tedavi edilmezse çok ciddi sonuçlara yol açabilir ve baş ağrısı, bulantı, kusma, susuzluk, şuur kaybı, koma hatta ölümle sonuçlanabilir (Bölüm 4’ün “Olası yan etkiler” A ve B kısımlarına bakınız).

•    Her zaman yanınızda yedek bir HUMULİN N flakon bulundurunuz.

•    Her zaman, şeker hastası (diyabetik) olduğunuzu gösteren bir uyarıyı yanınızda taşıyınız.

•    Her zaman yanınızda şeker bulundurunuz.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. Böyle bir durumda lütfen doktorunuza danışınız.

HUMULIN N He tedavi sonlandınldığında oluşabilecek etkiler:

Eğer almanız gerekenden daha az HUMULIN N kullanırsanız kan şekerinizde bir yükselme ortaya çıkabilir. Doktorunuz aksini söylemediği takdirde aldığınız insülini değiştirmeyiniz.

Eğer bu ürünün kullanımı hakkında ilave sorularınız varsa, doktorunuza veya eczacınıza danışınız.