HUMATROPE 36 IU (12 MG) liyofilize toz içeren kartuş Kullananlar

Lilly Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.HUMATROPE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

HUMATROPE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Hastanın somatropin veya diğer maddelere (metakrezol veya çözücü içindeki gliserine) karşı aşırı hassasiyeti varsa - bkz. HUMATROPE'un karıştırılması bölümü.

• Beyin tümörü veya başka bir kanser tümörü varsa. Büyüme hormonu tedavisine başlamadan önce tümörlerin inaktif ve antitümör tedavisinin bitirilmiş olması gerekir.

• Büyümeniz durmuşsa (gelişme çağında uzun kemiklerin her iki ucunda bulunan kısıma verilen isim olan epifizin kapanmasının ardından) boy uzamasını hızlandırmak amacıyla kullanılmasının istenmesi. Doktorunuz kemiklerinizin büyümesinin durmasından sonra sizi muayene edip HUMATROPE'a gereksinim duyup duymayacağınıza karar verecektir.

• Çok hasta iseniz ve ciddi kalp veya batın ameliyatı için yoğun medikal bakım gerekiyorsa, bir kaza sonucu oluşan birçok yaralanma tedavisinden sonra ya da akut akciğer yetmezliği sonucu mekanik solunum tedavisi gerekiyorsa.

HUMATROPE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

• Çocukluk sırasında büyüme hormonu yetmezliği için tedavi görmüşseniz. Doktorunuz büyüme hormonu yetersizliği için sizi muayene ederek yetişkinlikte de HUMATROPE'a gereksinim duyup duymayacağınıza karar verecektir.

• Daha önce anti tümör tedavisini tamamlamışsanız; HUMATROPE tedavisi öncesi beyin taraması gerekebilir. Tümörün oluşmadığı ya da büyümeye başlamadığından emin olmak için düzenli olarak muayene olmanız gerekir.

• Çocukluğunuzda kanser olmuşsanız. Kanserden kurtulan ve somatropinle tedavi edilmiş olan hastalarda ikinci bir tümör oluşma riskinin (iyi huylu ve kötü huylu) yüksek olduğu rapor edilmiştir. Bu sonradan gelişen tümörler arasında özellikle beyin tümörleri en sık görülür.

• Şiddetli veya tekrar eden baş ağrısı ile birlikte bulantı ve/veya görme sorunları oluşursa hemen doktorunuzla bağlantıya geçiniz. Doktorunuz beyin basıncında bir artma olup

olmadığını kontrol için gözleri muayene etmelidir. Bu muayenenin sonuçlarına bağlı olarak, HUMATROPE tedavisi kesilebilir.

• Topallama ya da kalçada ağrı hissediyorsanız doktorunuza danışınız. Büyüme döneminde kalçalarınızda kemik bozuklukları gelişebilir.

• HUMATROPE ile tedaviye başladığınızda kandaki tiroid hormonu miktarı etkilenebilir. Eğer tiroid hormon düzeyi düşükse HUMATROPE'a vereceğiniz yanıt azalabilir. O nedenle tiroid hormon tedavisi alan ya da almayan hastaların düzenli olarak tiroid fonksiyon testlerini yaptırmaları gerekir.

• Çocuklarda büyümenin sonuna ulaşana kadar tedaviye devam edilmelidir.

• Eğer HUMATROPE'un reçete edilen miktarından fazla almış iseniz, kulaklar, burun, çene, eller ve ayaklar gibi vücudunuzun bazı bölümlerinde aşırı büyüme olabilir. Aşırı doz, kan şekerinde artan düzeylere ve idrarda şekere yol açabilir. HUMATROPE'u her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanınız.

• Böbrek hasarı nedeniyle büyüme bozukluğu olursa, böbrek transplantasyonundan önce HUMATROPE ile tedaviye son verilmelidir.

• Akut kritik hastalığınız varsa, sizi tedavi eden doktorunuza bilgi verilmelidir. Kritik hastalık sırasında somatropin alan hastalarda ölüm bildirilmiştir.

• Büyüme hormonu yetersizliğiniz yanında genetik bir bozukluk olan Prader Willi sendromunuz da varsa, doktorunuz HUMATROPE ile tedaviye başlamadan önce eğer aşırı kilolu iseniz ve daha önce (özellikle uykuda) ciddi solunum problemleri yaşamışsanız ya da solunum yolları veya akciğerlerde enfeksiyon geçirmişseniz, nefes alma problemleri ve solunum yolları enfeksiyonları açısından sizi muayene etmelidir. Eğer tedavi sırasında nefes almada problem (horlama gibi) yaşıyorsanız tedavi kesilerek nedeni doktorunuz tarafından değerlendirilmelidir.

HUMATROPE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

• Gestasyonel yaşa göre küçük doğma ile ilişkili büyüme bozukluğunuz varsa kan şekeri ve insülin düzeyleriniz tedaviye başlamadan önce ve tedavi sırasında düzenli olarak kontrol edilecektir.

• Yaşlı hastalar ( 65 yaş üstü ) HUMATROPE'a daha duyarlı olabilir, bu nedenle daha fazla yan etki görülebilir.

• Eğer çocuğunuz somatropinle tedavi ediliyorsa somatropinle tedavi edilen yetişkinlere göre çocuklarda pankreas iltihaplanması (pankreatit) oluşma riski daha fazladır. Seyrek olmakla birlikte somatropinle tedavi edilen çocuklarda karın ağrısı gelişirse pankreatitten şüphe edilmelidir.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen

doktorunuza danışınız.

HUMATROPE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

HUMATROPE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Doktorunuz idrar veya kan şekerinizi kontrol edebilir.

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

HUMATROPE, doktorunuz belirtmediği sürece hamilelik sırasında kullanılmamalıdır.

Tedaviniz .sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

Araç ve makina kullanımı

HUMATROPE'un araç ve makine kullanma yeteneği üzerinde bilinen bir etkisi yoktur.

HUMATROPE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

HUMATROPE doz başına 1 mmol'den az sodyum içerir. Hastalarca kontrollü sodyum diyeti yapılarak bu durum dikkate alınmalıdır.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Aşağıda belirtilen ilaçlardan reçeteli ya da reçetesiz olarak almış ya da almakta iseniz doktorunuza ya da eczacınıza bildiriniz

• Şeker hastalığını tedavi etmekte kullanılan ilaçların dozunun ayarlanması gerekebilir.

• Kortizon veya prednizolon gibi adrenal steroid (glukokortikoid) hormonu. Bu ilaçların HUMATROPE ile birlikte kullanımı her iki tedavinin etkisini azaltacağından doktorunuz doz ayarlamasına gereksinim duyabilir.

• Dişi cinsiyet hormonu (östrojen) yerine koyma tedavisi, büyüme hormonu tedavisine yanıtı etkileyebilir. Eğer alınan östrojenin uygulama yolu değiştirilirse (örn. Ağız yolundan deri üzerine yapıştırılan yama (transdermal) ile deriden uygulamaya geçiş) HUMATROPE dozu ayarlanabilir.

• Nöbeti önleyen ilaçlar (antikonvülsanlar) veya siklosporin.