HIPNODEX 200 mcg/ 2 ml IV infüzyon için konsantre çözelti içeren flakon (5 flakon) Etkileşimi

Haver Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Hipnodex etkileşimi, Hipnodex etken madde, Hipnodex yardımcı maddeler, Hipnodex alkol, Hipnodex etkileşim, Hipnodex kullananlar, Hipnodex dozu, Hipnodex kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

Ane stetikler/S edatifler/Hipnotikler/Opioidler

Deksmedetomidin eş zamanlı uygulanması anestetikler, sedatifler, hipnotikler ve opioidlerin etkilerinde artışa yol açabilmektedir. Sevofluran, izofluran, propofol,alfentanil ve midazolam ile yapılan spesifik çalışmalarda bu etkiler kanıtlanmıştır.Deksmedetomidin ile izofluran, propofol, alfentanil ve midazolam arasında herhangi birfarmakokinetik etkileşim gösterilmemiştir. Bununla birlikte, olası farmakodinamiketkiler nedeniyle birlikte uygulandıkları zaman, deksmedetomidin ya da eşlik edenanestetik, sedatif, hipnotik ya da opioid dozunun azaltılması gerekebilir.

Nöromüsküler Blokörler

On sağlıklı gönüllünün yer aldığı bir çalışmada, 1 ng/mL plazma konsantrasyonunda 45 dakika boyunca deksmedetomidin uygulaması, roküronyum uygulaması ile ilişkilinöromüsküler blokajın büyüklüğünde klinik olarak anlamlı herhangi bir artışa nedenolmamıştır.

Sitokrom P450

In vitro çalışmalar, belirgin herhangi bir baskın yolak olmadan deksmedetomidinin CYP2A6, CYP 1A2, CYP2E1, CYP206 ve CYP2C19 gibi birkaç sitokrom P450enzimi tarafından metabolize olduğunu göstermektedir. Deksmedetomidin, CYP206,CYP3A4 ve CYP2B6 inhibisyonunda güçlü özelliklere sahiptir.

Deksmedetomidin tarafından CYP2B6 dahil CYP enzimlerinin inhibisyonu insan karaciğeri mikrozom inkübasyonlarmda çalışılmıştır. In vitro çalışma,deksmedetomidin ile baskın CYP2B6 metabolizmasına sahip substratlar arasında invivo ortamda etkileşim potansiyeli olduğunu düşündürmektedir.

In vitro ortamda deksmedetomidinin CYP1A2, CYP2B6, CYP2C8, CYP2C9 ve CYP3A4 üzerinde indüksiyonu gözlenmiştir ve in vivo ortamda indüksiyon olasılık dışıbırakılamaz. Bu durumun klinik önemi bilinmemektedir. Bununla birlikte HİPNODEX,

CYP206, CYP3A4 ve CYP2B6 ile metabolize olan ilaçlarla eş zamanlı uygulanırken dikkat edilmelidir.

Bir etkileşim çalışmasında esmolol ile etkileşim makul düzeyde olmasına karşın, beta blokerler gibi bu etkilere neden olan başka tıbbi ürünler alan hastalarda artmış hipotansifve bradikardik etkiler olasılığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Pediyatrik popülasyon:

Etkileşim çalışmaları sadece erişkinlerde gerçekleştirildiğinden pediyatrik popülasyon ile ilgili olarak bilgi bulunmamaktadır.