HEPAGAM B 5.0 ml 1560 IU 1 flakon Kullananlar

RA Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.HEPAGAM B kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

HEPAGAM B'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer immünglobulinlere ya da ilacın içinde bulunan bir maddeye karşı aleıjiniz veya aşın duyarlılığınız varsa HEPAGAM B’yi kullanmayınız.

Özellikle immünglobulin A eksikliğiniz varsa kanınızda immünglobulin A’ya karşı antikorlannız olabilir. HEPAGAM B’nin içinde çok az miktarda da olsa immünglobulin A bulunduğu için (40 mikrogram/mL’den daha az) aleıjik reaksiyon gösterebilirsiniz.

HEPAGAM B’yi kullanmadan önce onun riskleri ve yararlan hakkında doktorunuza danışınız.

HEPAGAM B'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

HEPAGAM B Hepatite ve diğer viral hastalıklara neden olan maddeleri içerebilen insan kanının sıvı kısmından (plazmasından) hazırlanmaktadır. Bu gibi ürünlerin bir mikrobik (enfeksiyöz) maddeyi bulaştırma riski, belli virüslere maruz kalma öncesi kan veren kişiler (donörler) titizlikle incelenerek, iltihap oluşturan viral hastalığın (enfeksiyonun) mevcut olup olmadığı test edilerek ve imalat süreci esnasında belli virüsleri etkisiz hale getirerek ve / veya ortadan kaldırarak azaltılmıştır.

Ancak bu tedbirlere rağmen bu gibi ürünler gene de hastalığı bulaştırma özelliğine sahiptir. Bu ürünler içerisinde bilinmeyen virüsler veya deli dana hastalığı (Creutzfeld Jacobs hastalığı) ajanı gibi mikrobik (enfeksiyöz) maddeler bulunması ihtimali ayrıca mevcuttur.

Gerçek aşırı hassasiyet tepkileri (reaksiyonları) nadiren görülmektedir. Alerjik veya ani aşırı duyarlılık tepkisi (anaftaktik reaksiyon) ortaya çıktığında infüzyon işlemi derhal durdurulmalıdır. Şok ortaya çıktığında şok tedavisi ile ilgili bilinen medikal standartlara uyulmalıdır.

Hekim hastaya reçete yazmadan veya ilaç vermeden önce bu ürünün yararlarını ve risklerini tartışmalıdır.

Tüm bu önlemlere rağmen insan plazmasından elde edilen ürünler iltihap oluşturan mikrobik hastalık (enfeksiyon) bulaştırma riski taşıyabilmektedir.

Bu nedenle ileride oluşabilecek bir hastalıkla kullanılmış ürün arasındaki bağlantıyı kurabilmek için kullandığınız ürünün adı ve seri numarasını kaydederek bu kayıtlan saklayınız.

HEPAGAM B, damar ve kas içine verilmek üzere formüle edilmiş olmakla beraber karaciğer naklini takiben hepatit B’nin nüksetmesini önlemek için sadece damar içine verilmelidir.

HEPAGAM B tek kullanımlıktır. Aynı flakonu ikinci kez kullanmayınız veya başka bir hastaya kullandırmayınız.

Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa, sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

HEPAGAM B karaciğer naklini takiben hepatit B’nin nüksetmesini önlemek için sadece damar içine verilmelidir.

Damar içine verilme; doz (35 mL) başına büyük hacim gerekli olduğundan ve karaciğer nakli yapılmış birçok hastanın nakil sonrasında trombosit-kan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni) veya pıhtılaşma bozukluğu olacağından zorunludur.

Maruz kalınma sonrası koruma (profilaksi) endikasyonlan için HEPAGAM B kas içine verilmektedir. Ciddi bir trombosit-kan pulcuğu sayısında azalma (trombositopeni) olan veya kas içi enfeksiyonlarda kullanılmaması gerekli durum (kontrendikasyon) gösteren hastalarda beklenen yararlar muhtemel risklere daha ağır bastığı takdirde HEPAGAM B verilmelidir.

Akut böbrek hastalığına yatkın olan veya böbrek yetmezliği olan hastalarda böbrek fonksiyon bozukluğu meydana getirildiği rapor edilmiştir. Eğer böbrek fonksiyon bozukluğu meydana gelirse HEPAGAM B’nin infüzyon hızının azaltılmasının gerekli olup olmadığını veya ürünün kullanılmasına devam edilip edilmeyeceğini saptamak için klinik çalışmalardan yararlanılır.

HEPAGAM B’nin damar içine verilmesi sırasında bir reaksiyon oluştuğunu hissederseniz, derhal doktorunuza bildiriniz. Doktorunuzun karanna göre ilacın damannızın içine verilme hızı yavaşlaülabilir veya tamamen durdurulabilir.

Herhangi bir aleıjik reaksiyonun tedavi edilmesi için epinefrin ve difenhidramid bulundurulmalıdır.

Kanınızdaki glukoz düzeyini kontrol etmek için bir kan glukoz monitörü kullanıyorsanız HEPAGAM B’nin bazı kan glukoz monitörlerinin glukoz sonuçlannı hatalı olarak yüksek göstermesine sebebiyet verebilecek bir şeker tipi olan maltoz içerdiğini bilmenizde fayda vardır. Doktorunuz kanınızdaki glukoz düzeylerinin izlenmesi için farklı bir yöntem önerebilir.

HEPAGAM B'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

HEPAGAM B'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

Hamilelik

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamileyseniz ya da emziriyorsanız doktorunuza bildiriniz.

HEPAGAM B’nin hamileyken ya da emzirirken kullanılıp kullanılmayacağını doktorunuz karar verecektir.

Hamile ya da emziren kadınlarda HEPAGAM B ile hiçbir çalışma yapılmamıştır. HEPAGAM B’nin verilmesinin sağlayacağı yarar/oluşturacağı risk her vaka için tek tek değerlendirilmelidir.

Tedavi sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emzirme

Araç ve makina kullanımı

HEPAGAM B’nin araç ve makine kullanımı yeteneği üzerinde hiçbir etkisi bulunmamaktadır.

HEPAGAM B'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

HEPAGAM B hiçbir koruyucu madde içermemektedir. % 10 oranında maltozla, % 0.03 oranında polisorbat 80 ile dengelenmiştir, aynca eser miktarda tri- n-butilfosfat ve TrionX-100 içermektedir. Bu maddelere karşı aşın duyarlılığınız yoksa bu maddelere bağlı olumsuz etki beklenmez.

Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

  • Reçetesiz satılan ilaçlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ya da yakın zamanda kullandıysanız veya son 6 hafta içerisinde aşı olduysanız doktorunuza bildiriniz.
  • Immunglobulin verilmesi kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve varisella gibi canlı atenüe virüs aşılannın etkinliğini azaltabilir. HEPAGAM B’nin verilmesinden sonra yaklaşık 3 ay kadar canlı virüs aşılannın yapılması ertelenmelidir. 14 günden daha az bir süre içinde HEPAGAM B almış olan kişinin serolojik testleri antikorlann üremiş olduğunu göstermedikçe immünglobulin verilmesinden 3 ay sonra yeniden aşılanmalıdır.
  • HEPAGAM B’nin ve diğer ilaçların aynı zamanda birlikte kullanılmasına dair hiçbir bilgi mevcut değildir.
  • Diğer ilaçlarla karıştırılmadan kullanılmalıdır.
  • Kan testlerine etkileri:

    Hepatit B İmmün Globulin (insan) verilmesinden sonra pasif olarak transfer edilmiş olan antikorların hastaların kanında geçici bir artış göstermesi serolojik testlerde (örneğin Coomb’s testi) yanıltıcı pozitif testlere yol açabilir.

    HEPAGAM B, belirli tiplerdeki kan glukoz testlerine (test çubuklarıyla yapılan dahil) ve izleme sistemlerine müdahale edebilen maltoz içermektedir. Bundan dolayı hatalı şekilde yükseltilen glikoz okuma değerlerine yol açabilir.

    HEPAGAM B’yi kullandıktan sonra kan testi yaptırırsanız kan testinizi yapan kişiye ya da tedavinizi düzenleyen doktora bunu bildiriniz.

    Bu uyanlar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa siz veya çocuğunuz için geçerliyse lütfen doktorunuza danışın.

    Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı şu anda kullanıyorsanız veya son zamanlarda kullandınızsa lütfen doktorunuza veya eczacınıza bunlar hakkında bilgi veriniz.