GLUCOPHAGE 850 mg 100 film tablet Dozu

Daiichi Sankyo Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Glucophage dozu, Glucophage dozaj, Glucophage doz aşımı, Glucophage uygulama, Glucophage kullanım şekli, Glucophage kullanımı, Glucophage kullanım süresi, Glucophage açmı tokmu, Glucophage nedir, Glucophage ne için kullanılır, Glucophage nasıl kullanılır, Glucophage faydaları, Glucophage etkileri, Glucophage günde kaç kez, Glucophage sabah mı akşam mı, Glucophage fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Erişkinlerde: Monoterapi ve diğer oral antidiyabetik ilaçlarla kombinasyon Standart başlangıç dozu yemekler ile birlikte veya yemekten sonra günde 2-3 kez 1 tablet Glucophage 500 mg veya 850 mg metformin hidroklorürdür.

10-15 gün sonra kan glukoz düzeyleri temel alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır.

Dozda yapılacak küçük bir artış gastrointestinal tolerabiliteyi arttırabilir. Yüksek doz metformin alan hastalarda (günde 2-3 gram), iki adet GLUCOPHAGE 500 mg film tablet, bir adet GLUCOPHAGE 1000 mg film tablet ile değiştirilebilir. Metforminin önerilen maksimum dozu üçe bölünmüş doz şeklinde günlük 3 g’dır. Diğer bir oral antidiyabetik ilaçtan geçiş yapılacaksa; diğer ilaç kesilmeli ve yukarıda belirtilen dozlarda metformin hidroklorür başlanmalıdır. İnsülin ile birlikte kullanım Daha iyi kan glukoz kontrolü sağlanması amacıyla, metformin ve insülin birlikte kullanılabilir.

Metformin hidroklorür günde 2 veya 3 kez 500 mg veya 850 mg standart başlama dozuyla verilirken, insülin dozu kan glukoz ölçümleri temel alınarak ayarlanır. Uygulama şekli: GLUCOPHAGE yemekler ile veya yemeklerden sonra bir bardak su ile oral yolla kullanılır. Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler: Böbrek/Karaciğer yetmezliği: Kreatin klerensinde azalmaya paralel olarak GLUCOPHAGE’ın plazma ve kandaki yarılanma ömrü uzar ve renal klerensi azalır. Bundan dolayı GLUCOPHAGE serum kreatinin düzeyi 1.5 mg/dL’nin üzerinde olduğu erkek hastalarda ve 1.4 mg/dL’nin üzerinde olduğu kadın hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3).

Klinik olarak Klkr <60 mL/dak. olan hastalarda GLUCOPHAGE kullanılmamalıdır. Karaciğer hastalığı GLUCOPHAGE tedavisi sırasında laktik asidoz gelişmesi için bir risk faktörü olduğundan GLUCOPHAGE karaciğer yetmezliği olan hastalarda kullanılmamalıdır (bkz. Bölüm 4.3). Pediyatrik popülasyon: GLUCOPHAGE 10 yaş veya üzeri çocuklarda ve adolesanlarda kullanılabilir. Bu yaş grubu hastalarda doz: Monoterapi ve insülin ile birlikte kullanım • Standart başlangıç dozu yemekler ile birlikte veya yemekten sonra günde 1 kez 500 mg veya 850 mg metformin hidroklorürdür. 10-15 gün sonra kan glukoz düzeyleri temel alınarak doz ayarlaması yapılmalıdır.

Dozda yapılacak küçük bir artış gastrointestinal tolerabiliteyi arttırabilir. Metformin hidroklorür için önerilen maksimum doz iki veya üçe bölünmüş doz şeklinde günlük 2 g’dır. Geriyatrik popülasyon: Yaşlı kişilerde, böbrek fonksiyonlarının azalma potansiyeli nedeniyle metformin hidroklorür dozu, böbrek fonksiyonlarına göre ayarlanmalıdır. Böbrek fonksiyonlarının düzenli kontrolü gereklidir (bkz. Bölüm 4.4).

Doz aşımı ve tedavisi

85 g’a kadar olan metformin dozlarında belirli durumlarda laktik asidoz oluşmasına rağmen hipoglisemi görülmemiştir. Metforminin yüksek doz aşımı veya eşlik eden riskler laktik asidoza neden olabilir. Laktik asidoz tıbbi bir acil durumdur ve hastanede tedavi edilmelidir. Laktat ve metformini vücuttan uzaklaştırmanın en etkili yolu hemodiyaliz uygulamaktır.