GENTREKS 80 mg 1 ampül Uyarılar

Bilim Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gentreks uyarılar, Gentreks zararları, Gentreks önlemler, Gentreks riskler, Gentreks yan etkisi, Gentreks alerji, Gentreks alkol, Gentreks hamileler, Gentreks emzirme, Gentreks araç kullanımı, Gentreks fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Toksisite potansiyeli nedeni ile gentamisin tedavisi gören hastalar yakın klinik gözlem altında tutulmalıdır.

Diğer aminoglikozidlerde olduğu gibi gentamisin toksisitesi serum konsantrasyonu ile ilişkilidir. 10 gg/mL üzerindeki serum seviyelerinde vestibüler mekanizma etkilenebilir. Toksisite riskiserum konsantrasyonlarının izlenmesi yolu ile minimum düzeye indirilebilir. Pikkonsantrasyonunun (1 saat) 10 gg/mL’yi ve taban konsantrasyonunun (bir sonraki enjeksiyondan1 saat önce) günde iki kez uygulandığında 2 gg/mL’yi ve günde bir kez uygulandığında 1gg/mL’yi geçmediğinden emin olmak için gentamisin serum düzeylerinin kontrol edilmesitavsiye edilir.

Diğer nörotoksik ve/veya nefrotoksik ilaçlar ile eş zamanlı kullanımı gentamisin toksisitesini arttırabilir. Aşağıdaki ilaçlar ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır:

Nöromüsküler blok yapıcı ilaçlar, süksinil kolin ve tübokürarin

Metisilin ve sefalosporinler gibi diğer nefrotoksisite veya ototoksisite potansiyeline sahip ajanlar,

Etakrinik asit ve furosemid gibi potent diüretikler,

Diğer aminoglikozidler.

Diyabet, işitsel vestibüler disfonksiyon, otitis media, otitis media öyküsü, daha önce ototoksik ilaç kullanımı ve aminoglikozid ototoksisitesine genetik olarak daha duyarlı olma gibi faktörlerhastalarda toksik etki görülme riskini arttıran faktörlerdir.

İstenmeyen etkilerin önlenmesi için renal fonksiyonun (serum kreatinini, kreatinin klerensi) devamlı izlenmesi (tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında), vestibül ve kohleafonksiyonlarının, hepatik parametreler ve laboratuvar parametrelerinin kontrol edilmesi tavsiyeedilir.

GENTREKS, parkinsonizm ve diğer kas güçsüzlüğü ile karakterize durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Belirgin obezite olgularında gentamisin serum konsantrasyonları yakından izlenmeli ve dozun azaltılması göz önünde bulundurulmalıdır.

GENTREKS yaşlılarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve böbrek fonksiyonları tam olarak gelişmediğinden prematüre bebeklerde dikkatli kullanılmalıdır.

GENTREKS içeriğinde bulunan sodyum metabisülfit nadir olarak aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronkospazma neden olabilir.

GENTREKS içeriğinde bulunan metil paraben ve propil paraben, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyet verebilir.

Bu tıbbi ürün her dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında “sodyum içermez”.

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

GENTREKS’in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri bilinmemektedir.