GENTHAVER 160 mg IM/IV infüzyon için solüsyon içeren 2ml X 1 ampül Uyarılar

Osel Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Genthaver uyarılar, Genthaver zararları, Genthaver önlemler, Genthaver riskler, Genthaver yan etkisi, Genthaver alerji, Genthaver alkol, Genthaver hamileler, Genthaver emzirme, Genthaver araç kullanımı, Genthaver fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uyarılar

Toksisite potansiyeli nedeni ile gentamisin tedavisi gören hastalar yakın klinik gözlem altında tutulmalıdır.

Diğer aminoglikozitlerde olduğu gibi gentamisin toksisitesi serum konsantrasyonu ile ilişkilidir. 10 pg/ml üzerindeki serum seviyelerinde vestibüler mekanizma etkilenebilir.Toksisite riski serum konsantrasyonlarının izlenmesi yolu ile minimum düzeye indirilebilir. Pikkonsantrasyonunun (1 saat) 10 pg/ml’yi ve taban konsantrasyonunun (bir sonraki enjeksiyondan1 saat önce) günde iki kez uygulandığında 2 pg/ml’yi ve günde bir kez uygulandığında 1pg/ml’yi geçmediğinden emin olmak için gentamisin serum düzeylerinin kontrol edilmesitavsiye edilir.

Diğer nörotoksik ve/veya nefrotoksik ilaçlar ile eş zamanlı kullanımı gentamisin toksisitesini arttırabilir. Aşağıdaki ilaçlar ile birlikte kullanımından kaçınılmalıdır:

Nöromüsküler blok yapıcı ilaçlar, süksinil kolin ve tübokürarin,

Metisilin ve sefalosporinler gibi diğer nefrotoksisite veya ototoksisite potansiyeline sahip ajanlar,

Etakrinik asit ve furosemid gibi potent diüretikler,

Diğer aminoglikozitler.

Diyabet, işitsel vestibüler disfonksiyon, otitis media, otitis media öyküsü, daha önce ototoksik ilaç kullanımı ve aminoglikozit ototoksisitesine genetik olarak daha duyarlı olma gibi faktörlerhastalarda toksik etki görülme riskini arttıran faktörlerdir.

in önlenmesi için renal fonksiyonun (serum kreatinini, kreatinin klerensi) devamlı izlenmesi (tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında), vestibül ve kohleafonksiyonlarının, hepatik parametreler ve laboratuvar parametrelerinin kontrol edilmesi tavsiyeedilir.

GENTHAVER, parkinsonizm ve diğer kas güçsüzlüğü ile karakterize durumlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Belirgin obezite olgularında gentamisin serum konsantrasyonları yakından izlenmeli ve dozun azaltılması göz önünde bulundurulmalıdır.

GENTHAVER yaşlılarda, böbrek yetmezliği olan hastalarda ve böbrek fonksiyonları tam olarak gelişmediğinden prematüre bebeklerde dikkatli kullanılmalıdır.

GENTHAVER içeriğinde bulunan sodyum metabisülfıt nadir olarak şiddetli aşırı duyarlılık reaksiyonları ve bronkospazma neden olabilir.

GENTHAVER içeriğinde bulunan metil paraben ve propil paraben, alerjik reaksiyonlara (muhtemelen gecikmiş) ve olağanüstü olan bronkospazma sebebiyet verebilir.

Bu tıbbi ürün, her 160 mg/2 ml’lik dozunda 1 mmol (23 mg)’dan daha az sodyum ihtiva eder; yani esasında "sodyum içermez".

Araç ve makine kullanımı üzerindeki etkiler

GENTHAVER’in araç ve makine kullanımı üzerindeki etkileri bilinmemektedir.