GABTIN 100 mg 20 kapsül Etkileşimi

Zentiva Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Gabtin etkileşimi, Gabtin etken madde, Gabtin yardımcı maddeler, Gabtin alkol, Gabtin etkileşim, Gabtin kullananlar, Gabtin dozu, Gabtin kullanımı bilgisini içerir.

Diğer tıbbi ürünler ile etkileşimler

). Bu nedenle, hastalarsomnolans gibi MSS depresyon belirtileri için dikkatlice gözlemlenmelidir ve gabapentinveya morfin dozu uygun olarak azaltılmalıdır.

Fenitoin, valproik asit, karbamazepin ve fenobarbital ile gabapentin arasında farmakokinetik etkileşim gözlenmemiştir. Karbamazepin, fenitoin, valproik asit ve fenobarbital gibi ilaçlankullanan hastalarda tedaviye gabapentin eklendiğinde, bu ilaçların başlangıçtaki plazmadüzeylerinde anlamlı bir değişiklik meydana gelmemiştir. Bu antiepileptik aj anlan kullananepilepsili hastalar ve sağlıklı gönüllülerde kararlı durum farmakokinetikleri benzerdir.

Gabapentin, noretindron ve/veya etinil estradiol içeren oral kontraseptiflerin birlikte kullanımı her ikisinin de kararlı durum farmakokinetiğini bozmaz.

Gabapentinin mide asidini nötralize eden magnezyum ya da alüminyum içeren ilaçlarla (antasit) birlikte kullanılması, gabapentinin biyoyararlanımım %24 oranında azaltabilir.Gabapentin, antasit kullanılmasının ardından en az 2 saat geçmeden önce kullanılmamalıdır.

Gabapentinin renal atılımı probenesid ile değişmemektedir.

Simetidin ile birlikte kullanıldığında, gabapentinin renal atılımı hafifçe azalır. Bunun klinik öneminin olmadığı düşünülmektedir.

Alkol ya da merkezi etkili ilaçlar, gabapentinin merkezi sinir sistemiyle ilgili bazı yan etkilerini (somnolans ve ataksi gibi) şiddetlendirebilir.

Gabapentinin bitkisel ürünler olan kediotu, san kantaron, kava biberi ve gotu kola ile birlikte alımı santral sinir sistemi depresyonlarını (baskılanmasını) arttırabileceği için birliktekullanılmamalıdır.

Gabapentinin bitkisel ürün olan çuha çiçeği ile birlikte kullanımı nöbet eşiğini düşürebileceğinden birlikte alınmamalıdır.

Laboratuvar testleri:

Gabapentine diğer antikonvülzan ilaçlar eklendiğinde Ames N- Multistix SG ile yalancı pozitif bulgu gözlemlenmiştir. Üriner proteinin belirlenmesi için daha spesifik sülfosalisilikasit çökeltme prosedürü önerilir.