FOSTIMON 150 IU IM/SC enj. için liyofilize toz içeren 1 flakon Kullanımı

IBSA Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

3.FOSTIMON nasıl kullanılır ?

FOSTIMON’u daima doktorunuzun belirlediği miktarda ve tam olarak tarif edildiği şekilde uygulayınız. Emin değilseniz doktorunuza ya da eczacınıza danışınız.

FOSTIMON genellikle doktorunuz veya uygun bir şekilde eğitilmiş personel tarafından uygulanacaktır. İlacın tarafınızca hazırlanacak ve uygulanacak olması durumunda, lütfendoktorunuzdan konuyla ilgili yeterli bilgi aldığınızdan emin olunuz.

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

İlacınızın dozu, tedaviye başlanmadan önce yapılan testlerin sonuçlarına göre doktorunuzca belirlenecektir. Genellikle önerilen başlangıç dozu günlük 75 IU-150IU’dir. Bu doz, ilaca vereceğiniz yanıta göre, doktorunuzca kademeli olarak artırılabilir.Tedavi süresi ilaca verdiğiniz yanıta göre, size özel olarak, doktorunuzca belirlenmelidir.Kadınlarda genel tedavi süresi 4-5 haftaya kadar uzayabilir. Erkeklerde ise, en az üç aysüreyle kullanılmalıdır.

Uygulama yolu ve metodu

FOSTIMON deri altına (s.c.) veya kas içine (i.m.) uygulanmalıdır. Damar içine (intravenöz) uygulanmamalıdır. FOSTIMON ağızdan alınmamalıdır.

İlk uygulama doktorunuzun gözetimi altında yapılmalıdır. Daha sonraki uygulamalar için doktorunuz ilacınızı nasıl kullanacağınızı detaylı olarak anlatacaktır. Enjeksiyonlukçözelti karton kutu içerisinde yer alan çözücü ampul yardımıyla flakondaki tozunçözülmesi ile elde edilir. 1 ml’lik çözücü ampul ile 5 flakona kadar FOSTIMONürününün çözülmesi mümkündür.

Şırıngaya alınacak çözeltiyi uygulamadan hemen önce hazırlamalısınız. Hazırlanan çözelti bekletilmeden hemen kullanılmalıdır. Enjeksiyon yeri her uygulamadadeğiştirilmelidir.

Ellerinizin ve kullandığınız malzemelerin temiz olması önemlidir. Bu nedenle önce ellerinizi yıkayın. Kullanacağınız malzemeleri koyacağınız alanında temiz olduğundanemin olun.

Çözücünün Hazırlanması:

Çözücü ampulun boynunda ampulün kırılmasını kolaylaştıracak renkli küçük bir işaret göreceksiniz.

Çözücü ampülün ucunu kırmadan önce üst kısımda kalmış olabilecek sıvının boşaltılması için ampulün üst kısmına hafifçe vurun. Sıkıcabastırarak ampül boynunu renkli işaret yerinden kırın. Açtığınız ampulütemiz alana üst kısmı yukarıya gelecek şekilde, dik olarak koyun.

İğneyi şırıngaya yerleştirin. Şırıngaya bir miktar hava çekin. İğneyi çözücü içeren ampule yerleştirin ve çözücüyü steril şırıngaya çekin.

İğneye dokunmadan şırıngayı dikkatlice temiz bir yüzeye yerleştirin.

Enjeksiyonluk çözeltinin hazırlanması:

1- FOSTIMON içeren flakonun alüminyum mührünü çıkarın ve kauçuktıpayı alkollü pamukla temizleyin.

2- Çözücü içeren şırıngayı elinize alın. Çözücü içeren şırınganın ucundakiiğneyi kauçuk tıpadan geçirerek flakona sokun ve bütün çözücüyü flakonayavaş yavaş enjekte edin.

3- Toz genellikle hemen çözünür. Gerekirse flakonu, toz tamamen çözünenekadar ellerinizin arasında köpürmemesine dikkat ederek hafifçe çevirerekkarıştırın. Flakondaki çözeltiyi şırıngaya çekin. Bütün çözeltiyialdığınızdan emin olun.

Subkutan uygulama:

Çalışma iğnesini şırıngadan ayırın ve şırıngaya yeni bir iğne (subkutan tip) takın.

Şırıngayı iğne ucu yukarıya gelecek şekilde dik tutarak, hava kabarcıklarının üste birikmesi için şırıngaya hafifçe vurun. Havakabarcıklarını dışarı atmak için pistonu hafifçe itttirin. İğnenin ucundaçözelti damlası belirdiğinde söz konusu hava atılmış olacaktır.

• Enjektördeki FOSTIMON miktarını doktorunuzun size belirttiği şekilde ayarlayın.

Doktorunuz ya da sağlık ekibi size FOSTIMON’u nereye (örn: karın, uyluklar) enjekte edebileceğiniz ile ilgili bilgi vermiş olmalıdır.

Enjeksiyon için seçilen alanı alkollü pamukla silin. Deriyi parmak uçlarınızla kıstırın ve iğneyi 45-90 derecelik açı ile kıstırdığınız deriyebatırın. Pistonu ağır ağır ittirerek şırınga içindeki tüm çözeltiyi enjekteedin.

  • Dikkat: Damarınıza enjekte etmeyin.
  • İğneyi hızlıca geri çekin ve enjeksiyon yerini alkollü pamukla silin.
  • Kullanılmamış çözelti atılmalıdır.

    Değişik yaş grupları

    Çocuklarda kullanımı

    Yaşlılarda kullanımı

    Yaşlılarda kullanımı:

    FOSTIMON 65 yaş üzeri hastalarda kullanılmaz.

    Özel kullanım durumları

    Özel kullanımı yoktur.

    Eğer FOSTIMON ’un etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

    Kullanmanız gerekenden daha fazla FOSTIMON kullanırsanız

    FOSTIMON ’dan kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

    FOSTIMON'i kullanmayı unuttuysanız

    İlacınızı uygulamayı unutursanız, bir sonraki uygulamanızı zamanında yaparak uygulamaya devam ediniz. Üstüste atladığınız uygulamalar varsa, doktorunuzu uyarınız.Bu durum tedaviye yeniden başlamanızı gerektirebilir.

    Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız.

    FOSTIMON ile tedavi sonlandırıldığında oluşabilecek etkiler