EXTRAIR 12 MCG-400 mcg inhilasyon için toz içeren 60+60 kapsül Kullananlar

Celtis Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.EXTRAIR kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

EXTRAIR'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer;

• Eğer EXTRAİR'in içerdiği etkin maddeler veya yardımcı maddelerden herhangi birine karşı aşırı duyarlı iseniz veya alerjiniz varsa kullanmayınız.

• Alerjikseniz ya da alerjik olduğunuzu düşünüyorsanız, EXTRAİR'i kullanmadan önce hekimi bilgilendirin.

• Status astmatikus (astım nöbeti) olarak bilinen durumunuz varsa EXTRAİR'i kullanmayınız.

EXTRAIR'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

Eğer;

• Herhangi bir kalp sorununuz ya da yüksek tansiyonunuz varsa,

• Diyabetiniz varsa (EXTRAİR paketinde bulunan 12 mcg formoterol içeren kapsülü kullanmaya başladığınızda, ilave kan şekeri testleri yaptırmanız gerekebilir),

• Kan potasyum düzeyiniz düşükse,

• Tiroid beziniz aşırı aktif ise

12 mcg formoterol içeren kapsülü dikkatli kullanınız.

Eğer;

• Hırıltı veya göğsünüzdeki sıkışma hissi olmak üzere astımınıza ait belirtiler kötüye gidiyorsa

• Vücudunuzda budesonid ya da laktoza karşı herhangi bir reaksiyon geliştiyse

• Vereminiz varsa ya da geçmişte verem tedavisi gördüyseniz

• Karaciğer hastalığınız varsa

• Göz, burun, boğaz ya da akciğerlerle ilgili bir sorununuz varsa 400 mcg budesonid içeren kapsülü dikkatli kullanınız.

Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

EXTRAIR'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

EXTRAİR'in gıdalarla birlikte alınması halinde etkileşim konusunda bilgi yoktur.

Solunum yolu ve beslenme yolunun farklı olması nedeniyle etkinliğinde bir azalma veya artma

beklenmemelidir.

Hamilelik

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

12 mcg formoterol içeren kapsülün ve 400 mcg budesonid içeren kapsülün hamilelerde kullanılması önerilmemektedir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışınız.

Emzirme

ilacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

12 mcg formoterol içeren kapsül ve 400 mcg budesonid içeren kapsül emzirme döneminde anne sütüne geçebilir. Bu nedenle emzirme döneminde kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Araç ve makina kullanımı

Araç ve makina kullanımı

EXTRAIR'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

EXTRAİR'in içerisinde laktoz bulunmaktadır. Her bir 12 mcg formoterol içeren kapsül 24.988 mg laktoz, her bir 400 mcg budesonid içeren kapsül 24.600 mg laktoz içerir.

Eğer daha önceden doktorunuz tarafından bazı şekerlere karşı intoleransınız olduğu söylenmişse, bu tıbbi ürünü almadan önce doktorunuzla temasa geçiniz.

Diğer ilaçlar ile birlikte kullanımı

Formoterol

Astım, soğuk algınlığı, depresyon veya uyku bozuklukları gibi durumlarda kullanılan bazı ilaçlar beta adrenerjik maddeler içerebilir. Bu ilaçlar ile birlikte formoterol kullanıldığında özellikle kalp ve damar sistemini etkileyen istenmeyen etkiler ortaya çıkabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Glokom (göz tansiyonu), kas krampları veya bazı kas hastalıklarının tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda antikolinerjik madde bulunabilir. Bu ilaçlar ile birlikte kullanılırsa formoterolün etkisi artabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Yüksek tansiyon, anjina pektoris (kalbi besleyen damarların daralması/tıkanması ile ortaya çıkan göğüs ağrısı), bazı kalp ritim bozuklukları ve anksiyete (kaygı, endişe) tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar beta bloker madde içerebilir. Bu ilaçlar formoterolün etkisini kısmen ya da tamamen ortadan kaldırabilir.

Kalp yetmezliği tedavisinde kullanılan ve glikozit içeren ilaçlar ile formoterolün birlikte kullanılması halinde kanda potasyum düzeyinin azalmasına bağlı olarak kalp ritim bozukluğu (aritmi) riski artabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Depresyon gibi ruh ve sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılan monoamin oksidaz inhibitörleri ile formoterolün birlikte kullanılması sonucu istenmeyen etkiler ortaya çıkarabilir. Bu tür ilaçları kullanıyorsanız veya tedavinizin kesilmesinden 14 günden daha az süre geçtiyse formoterolü kullanmayınız.

Depresyon gibi ruh ve sinir hastalıklarının tedavisinde kullanılan bir başka ilaç olan trisiklik antidepresanlar ile birlikte formoterol kullanımı kalp ritim bozukluğu riskini artırabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.

Formoterol ile birlikte yüksek tansiyon, astım ve bazı kalp hastalıklarının tedavisinde kullanılan kortikosteroid, diüretik ilaçlar (idrar söktürücüler), aminofilin ve teofilin gibi ilaçların kullanılması kandaki potasyum seviyelerini düşürebilir (hipokalemi). Bu durum kalp ritmini bozabilir. Bununla birlikte steroid ilaçlar ve aminofilin-teofilin gibi ilaçlar formoterolün solunum yollarını genişletici (bronkodilatör) etkisini artırabilir. Birlikte kullanımlarında dikkatli olunmalıdır.

Formoterolün kalp ritim bozuklukları (aritmi), astım, alerji, bazı kalp hastalıkları ve Parkinson hastalığı tedavisinde kullanılan ve kinidin, dizopiramid, prokainamid, fenotiyazidler, antihistaminik ve trisiklik antidepresan içeren ilaçlarla birlikte kullanılması EKG'de değişikliklere (QT aralığının uzamasına) ve kalp ritim bozuklukları (ventriküler aritmi) riskinin artmasına neden olabilir. Birlikte kullanımlarında dikkatli olunmalıdır.

Budesonid

Bazı mantar hastalıklarının tedavisinde kullanılan ve ketokonazol, itrakonazol içeren ilaçlar ile budesonidin birlikte kullanılması halinde budesonidin kandaki seviyesi artabilir. Birlikte kullanımında dikkatli olunmalıdır.