EVEPTIN 400 mg 50 film tablet Dozu

Aset Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

Eveptin dozu, Eveptin dozaj, Eveptin doz aşımı, Eveptin uygulama, Eveptin kullanım şekli, Eveptin kullanımı, Eveptin kullanım süresi, Eveptin açmı tokmu, Eveptin nedir, Eveptin ne için kullanılır, Eveptin nasıl kullanılır, Eveptin faydaları, Eveptin etkileri, Eveptin günde kaç kez, Eveptin sabah mı akşam mı, Eveptin fazla alınırsa bilgilerini içerir.

Uygulama şekli

Pozoloji:

Hastaya özel başlangıç dozları: 100 mg, 300 mg ve 400 mg gabapentindir.

İdame safhasında, 600 mg ve 800 mg film tabletlerin yanısıra 300 mg ve 400 mg’lık

gabapentin dozları kullanılmaktadır.

Diyalize giren hastalar 100 mg gabapentin kullanabilir.

Doz, hastanın ilacı tolere edebilmesine ve etkiye göre hekim tarafından belirlenir. Epilepsi:

12 yaş üzerindeki hastalarda monoterapi ve ek tedavi: Gabapentinin etkin dozu günde 900 - 3600 mg’dır.

Hekim tarafından başka şekilde önerilmediği takdirde aşağıdaki dozlar önerilir: Başlangıç ve idame dozu:

Gabapentin tedavisine 300 mg gabapentin ile başlanmalıdır.

Doz ilk üç gün içinde kademeli olarak yükseltilerek, günde 900 mg’lık gabapentin dozuna aşağıda belirtildiği şekilde ulaşılabilir:

1.gün: Günde bir defa 300 mg gabapentin (300 mg/gün)

2.gün: Günde iki defa 300 mg gabapentin (600 mg/gün)

3.gün: Günde üç defa 300 mg gabapentin (900 mg/gün)

Alternatif olarak 1’inci günden itibaren günde üç defa 300 mg gabapentin uygulanabilir. Daha yüksek günlük dozlara ihtiyaç duyuluyorsa günde 1800 mg’lık gabapentin dozuna ulaşmak için üç defa tek 600 mg’lık film tablet veya günde 2400 mg’lık gabapentin dozuna ulaşmak için üç defa tek 800 mg’lık film tablet alınması önerilir. Toplam günlük doz, üç defada uygulanan 3600 mg gabapentin dozunu aşmamalıdır. Uzun süreli açık etiketli klinik çalışmalarda 4800 mg/gün’e kadar olan dozlar iyi tolere edilmiştir. Günlük toplam doz, üç doza bölünerek uygulanmalıdır. (ör: sabah, öğle ve akşam olacak şekilde).

3-12 yaşlarındaki çocuklarda ek tedavi: Başlangıç ve idame dozu:

Gabapentin başlangıç dozu günde üç defa üç eşit doza bölünerek verilen 10-15 mg/kg/gün’dür ve etkin doza yaklaşık üç günlük bir titrasyon ile ulaşılır. 5 yaş ve üzeri çocuk hasta grubunda etkili gabapentin dozu günde üç defa üç eşit doza bölünerek verilen 25-35 mg/kg/gün’dür. 3-5 yaş çocuk hasta grubunda etkili gabapentin dozu günde üç defa üç eşit doza bölünerek verilen 40 mg/kg/gün’dür. Uzun süreli bir klinik çalışmada 50 mg/kg/gün’e kadar olan dozlar iyi tolere edilmiştir. İki doz arasındaki süre 12 saati aşmamalıdır.

Nöropatik ağrı: Yetişkinler:

Başlangıç dozu 900 mg/gün’dür, bu doz üç eşit doza bölünerek verilmelidir (günde üç defa 300 mg’lık bir tablet ya da günde üç defa 100 mg’lık üç tablet). Gerekli olduğu durumlarda doz maksimum 3600 mg/gün’e kadar yükseltilebilir.

Genel durumu kötü olan hastalarda, vücut ağırlığı düşük olanlarda ya da transplantasyon sonrası dönemlerde, 100 mg’lık doz kullanılarak 100 mg’lık basamaklar şeklinde yükseltilmelidir.

Psikotik hastalık öyküsü olan hastalarda dikkatli olunması önerilmektedir. Psikotik hastalık öyküsü olan ve nadiren de olmayan bazı hastalarda, gabapentin tedavisine başlanmasıyla psikotik nöbetler bildirilmiştir. Gabapentinin kesilmesi ya da dozun azaltılmasıyla bu olayların çoğu ortadan kalkmıştır.

Uygulama sıklığı ve süresi:

Tedavi süresi klinik duruma bağlıdır. Epilepsi tedavisi normal olarak, uzun süreli tedavi gerektirir. EVEPTİN tedavisine son verilmesi veya tedaviye alternatif bir ilaç eklenmesi istenirse, "rebound fenomeni" (gabapentin tedavisinin aniden kesilmesi durumunda epileptik nöbetlerin sıklaşması) olduğunu gösterir bir belirti olmamakla birlikte, bu işlem bir haftadan kısa sürede olmamak kaydıyla yavaş yavaş yapılmalıdır.

Nöropatik ağrının tedavisinde yapılan klinik çalışmalarda, etkililik ve güvenlilik, 5 aydan uzun süreli tedavi süresi için araştırılmamıştır.

Uygulama şekli:

EVEPTİN, yeterli miktarda sıvı ile (örneğin, bir bardak su) yutularak alınmalıdır. Yemeklerle birlikte ya da yemekler arasında kullanılabilir. Günde üç doz olarak kullanılırken, iki doz arasındaki sürenin 12 saati aşmamasına dikkat edilmelidir.

Bir dozun alınmasının unutulması (son dozun alınmasından sonra 12 saatten fazla bir sürenin geçmesi) durumunda ek bir gabapentin dozunun daha geç alınma veya alınmama kararı hekim tarafından verilmelidir.

Magnezyum veya aluminyum içeren antasitlerle beraber kullanılması durumunda, EVEPTİN antasit uygulamasından en az 2 saat sonra alınmalıdır. Bu gabapentin biyoyararlanımının azalmasını büyük ölçüde engeller.

Özel popülasyonlara ilişkin ek bilgiler:

Böbrek/Karaciğer yetmezliği:

Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda (kreatinin klerensi < 80 ml/dakika) ve hemodiyaliz uygulananlarda doz aşağıdaki tabloya göre ayarlanmalıdır.

Geriyatrik popülasyon:

Doz aşımı ve tedavisi

49 grama kadar olan gabapentin doz aşımlarında akut, hayatı tehdit eden toksisite gözlenmemiştir. Doz aşımının semptomları baş dönmesi, çift görme, konuşma bozukluğu, uyuklama hali, uyuşukluk ve hafif diyaredir. Tüm hastalar destekleyici tedavi ile tam olarak iyileşmiştir.

Gabapentin hemodiyaliz ile uzaklaştırılabilmesine rağmen, deneyimler genellikle diyalizin gerekmediğini göstermektedir. Bununla birlikte, şiddetli böbrek bozukluğu olan hastalarda, hemodiyaliz endike olabilir.