ETOPOSID EBEWE 50 mg/2.5 ml IV inf. için kon. çöz. içeren flakon Kullananlar

Ebv Firması

Güncelleme : 3 Temmuz 2018

2.ETOPOSID EBEWE kullanmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

ETOPOSID EBEWE'i aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

Eğer:

  • Aktif bileşen, etoposidin de içinde bulunduğu podofılotoksinler veya podofılotoksintürevleri veya yardımcı maddelerden herhangi birine aşırı duyarlılığınız varsa,
  • Ağır karaciğer yetmezliğiniz varsa,
  • Ağır böbrek yetmezliğiniz varsa,
  • Ağır kemik iliği baskılanmanız varsa,
  • Emziriyorsanız,
  • Bağışıklık sisteminiz düşükse, sarı hummaya karşı veya herhangi başka bir canlı aşı ileaşıl andıysanız.
  • Etoposid vücut boşluklarının içine (örn., midenize) ya da bir atardamar içine enjekteedilmemelidir.
  • ETOPOSID EBEWE'i aşağıdaki durumlarda DİKKATLİ KULLANINIZ

    ETOPOSİD EBEWE enjeksiyonu uygulanmadan önce doktorunuzla ya da tıbbi personelle konuşunuz. ETOPOSİD EBEWE’yi, sadece sağlık personeli ve kanser tedavisi ilaçlarınınkullanımında deneyimli doktorların denetiminde uygulatınız.

    ETOPOSİD EBEWE yavaş intravenöz (damar içine) infüzyon ile, yani damarlarınızdan birine yerleştirilen iğne veya küçük bir tüp yoluyla uygulanmalıdır. İnfüzyon süresi 30 dakika ile 60dakika arasındadır.

    Yakın zamanda ışın tedavisi ya da ilaçla kanser tedavisi aldıysanız doktorunuza söyleyiniz.

    Tedavi sadece kemik iliğiniz düzeldikten ve yeterli hücre üretimi sağladıktan sonra başlayacaktır.

    Enfeksiyonunuz varsa etoposid ile tedavinize başlamadan önce bakteri ve virüse bağlı enfeksiyonlarınız etkin biçimde tedavi edilmelidir.

    Kalp ritminizde düzensizlikler varsa veya daha önceden kalp krizi geçirdiyseniz,

    Karaciğer ve/veya böbrek hastalığınız varsa

    El ve ayaklarınızda karıncalanma varsa

    İdrar yapma güçlüğünüz varsa

    Sara (epilepsi) hastalığınız varsa

    Ağzınızda iltihap ya da ülser varsa

    Halen alkol bağımlılığı sorununuz varsa ya da tedavi görüyorsanız veya geçmişte yaşadıysanız

    Doktorunuz sizdeki özel durumlara göre tedavinizi düzenleyecektir.

    Titreme, ateş, sıcak basması, kalp atışının hızlanması, nefes almada güçlük ve düşük tansiyonla bağlantılı aleıjik reaksiyonlar yaşayabilirsiniz.

    Kemik iliği baskılanması yönünden hem tedaviniz sırasında hem de tedaviden sonra sık olarak gözlenmelisiniz. Kemik iliği baskılanması etoposid tedavisiyle ilişkili en önemli zararlıetkidir. Etoposid tedavinize başlamadan önce ışın tedavisi ve/veya ilaç tedavisi almışsanız,kemik iliğinizin düzelebilmesi için belirli bir süre beklenecektir. Kan değerleriniz uygun birseviyeye gelene dek tedaviniz ertelenecektir. Etoposidin tek başına veya başka ilaçlarlabirlikte kullanılmasına bağlı olarak, kan tablonuz normalde 21 gün içinde düzelir. Kandeğerleriniz ve karaciğer işlevleriniz takip edilmelidir.

    Tedaviniz sırasında yaşayabileceğiniz bulantı ve kusma şikayetlerinizi gidermede doktorunuz uygun ilaçları reçeteleyebilir. Böyle sorunlarınız olduğunda hekiminize bildiriniz.

    Etkili kanser tedavisi hızlıca çok sayıda kanser hücresini yok eder. Çok seyrek vakalarda bu durum kanser hücresi kaynaklı zararlı miktardaki maddenin kanda serbest kalmasına nedenolabilir. Bu durum meydana gelirse, karaciğer, kalp ve kanda problemlere neden olur, eğertedavi edilmezse ölüme neden olabilir. Bu durumu önlemek için doktorunuz ilaçla tedavinizsüresince karaciğer ve böbrek işlevlerinizi takip etmek ve kan sayımınızı yapmak için düzenliolarak kan testleri yapacaktır.

    Eğer deriniz ya da vücudunuzun yüzey alanları etoposide maruz kalırsa bu kısımları çok bol su ile durulayınız.

    ETOPOSİD EBEWE ile tedavi sonrasında kemik iliği ve kan yapımını etkileyen hastalıklarla beraber de görülebilen akut lösemi (kan kanseri) gelişebileceği bildirilmiştir. Kansayımlarınızın ve diğer laboratuvar değerlerinizin takip edilmesi için size reçete edilen testleridüzenli olarak yaptırmalısınız. Herhangi bir sorunuz olursa lütfen doktorunuza danışınız.

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve erkekler tedavi süresi boyunca ve tedaviden sonraki 6 ay içinde etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Eğer etoposid tedavisinitakiben çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız mutlaka genetik yönden bir uzmanadanışmaksınız.

    ETOPOSİD EBEWE üreme yeteneğinde azalmaya neden olabilir. Erkeklerde geri dönüşü olmayan kısırlık olasılığı vardır. Tedaviden önce sperm saklanması ve korunması konusundadoktorunuza danışınız.

    Bu uyarılar geçmişteki herhangi bir dönemde dahi olsa sizin için geçerliyse lütfen doktorunuza danışınız.

    ETOPOSID EBEWE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    ETOPOSID EBEWE'in yiyecek ve içecek ile kullanılması

    Hamilelik

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Etoposidin hamilelikte uygulanmasının şiddetli doğumsal kusurlara neden olabileceği düşünülmektedir. Etoposid tedavisi süresince hamile kalmamalısınız ve etkin bir doğumkontrol yöntemi kullanmalısınız.

    Çocuk doğurma potansiyeli bulunan kadınlar ve erkekler tedavi süresi boyunca ve tedaviden sonraki 6 ay içinde etkin bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır. Eğer etoposid tedavisinitakiben çocuk sahibi olmayı planlıyorsanız mutlaka genetik yönden bir uzmanadanışmaksınız.

    Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emzirme

    İlacı kullanmadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

    Emziriyorsanız ETOPOSİD EBEWE’yi kullanmayınız. Emzirme dönemindeyken ETOPOSİD EBEWE’yi kullanmanız gerekirse emzirmeyi derhal kesiniz.

    Araç ve makina kullanımı

    Yorgunluk ve beyin kaynaklı geçici körlük gibi yan etkiler nedeniyle tedaviden hemen sonra araç ve makine kullanmayınız. ETOPOSİD EBEWE’nin içindeki alkol nedeniyle araç vemakine kullanma yeteneğiniz zarar görebilir.

    ETOPOSID EBEWE'in içeriğinde bulunan bazı yardımcı maddeler hakkında önemli bilgiler

    ETOPOSİD EBEWE’nin 1 ml’si 260,6 mg etanol içerir. Alkol bağımlılığınız varsa zararlı olabilir. Hamilelik ve emzirme döneminde, çocuklarda ve karaciğer hastalığı ya da epilepsigibi yüksek risk grubundaki hastalarda dikkate alınmalıdır.

    İçerdiği benzil alkol nedeniyle etoposid 6 aydan küçük çocuklara uygulanmamalıdır. Bebeklerde ve 3 yaşma kadar olan çocuklarda zararlı reaksiyonlara ve aleıjik reaksiyonlarasebebiyet verebilir.

    ETOPOSİD EBEWE’nin yardımcı maddeleri arasında, erken doğan (prematüre) bebeklere verildiğinde karaciğer ve böbrek yetmezliği, akciğer işlevlerinde kötüleşme, kan pulcuğusayısında azalma ve asit gelişimiyle birlikte seyreden hayatı tehdit edici bir belirgiyleilişkilendirilmiş olan bir damar ya da kas içine uygulanan E vitamini müstahzarında bulunanpolisorbat 80 adlı madde bulunmaktadır.

    Diğer ilaçlarla birlikte kullanımı

    Işın tedavisi ve kemik iliği baskılanmasına neden olabilecek ilaçlar etoposidin neden olduğu kemik iliği baskılanmasmı artırabilir.

    Etoposid diğer ilaçların (örn. organ nakillerinden sonra vücudun nakledilen organı kabul etmesi için kullanılan bir ilaç olan siklosporin) hücre üzerine zararlı etkilerini ve kemik iliğibaskılanmasmı artırabilir. Yüksek doz siklosporin tedavisi etoposide maruz kalmayı artırır,etoposidin atıhmmı azaltır.

    Kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç olan sisplatin etoposidin seviyesini ve dolayısıyla zararlı etkilerini artırabilir.

    Fenitoin, fenobarbital gibi (sara (epilepsi) hastalığının tedavisinde kullanılır) ilaçlar, etoposidin etkisini azaltır.

    Kan inceltici ilaçlar alıyorsanız (varfarin gibi) doktorunuza söyleyiniz, doktorunuz ilacınızı ayarlayabilir.

    Fenilbutazon, sodyum salisilat ve salisilik asit (bir ağrı kesici) gibi ilaçlar etoposidin kan proteinlerine bağlanmasını etkileyebilir.

    Kanser tedavisinde kullanılan antrasiklin grubu ilaçlar ve etoposid arasında çapraz direnç (ilaçlardan birine karşı direnç gelişirse diğer ilaca karşı da direnç gelişir) deneysel olarakgösterilmiştir.

    Fosfataz aktivitesini azalttığı bilinen ilaçlarla (örn., bağırsak parazitlerinin tedavisinde kullanılan levamizol hidroklorür) etoposidin birlikte kullanımı ile ilgili herhangi bir bilgiyoktur.

    Etoposid tedavisi süresince herhangi bir canlı aşı (örn: sarı hummaya karşı)

    yaptırmamalısınız.

    Disülfıram (alkol bağımlılığını tedavi etmek için kullanılır) içeren ilaçlar kullanıyorsanız doktorunuza söyleyiniz, çünkü ETOPOSİD EBEWE alkol içerir.

    Yararlı olma olasılığı olan etkileşimler:

    Etoposid genellikle diğer hücre üzerine zararlı ilaçlarla birlikte kullanılır ve bu etkisi yönünden birbirlerinin etkilerini artırdıkları varsayılır. Metotreksat ve sisplatin gibi bazıilaçlarla böyle bir etkileşim gösterilmiştir.